Monday, December 1, 2008

Ξεκινά η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία

Πόζναν
Υπό τη βαριά σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και με αναπτερωμένο το ηθικό έπειτα από την ευνοϊκή υποδοχή από τον ΟΗΕ των «φιλόδοξων» προτάσεων του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου ξεκινά τη Δευτέρα τις εργασίες της η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας.

Περίπου 10.600 αντιπρόσωποι από 186 χώρες, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές ομάδες θα διερευνήσουν από την 1η έως τις 12 Δεκεμβρίου τις δυνατότητες ενός διαύλου επικοινωνίας ενόψει της υπογραφής ενός νέου συμφώνου στην Κοπεγχάγη το 2009, που πρόκειται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

«Θα είναι μία απίστευτη πρόκληση» το να καταφέρουμε μία τόσο πολύπλοκη συμφωνία μέσα σε ένα έτος κι ενώ ο κόσμος μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30, τόνισε ο Ίβο ντε Μπουρ, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κι ο Δανός ομόλογός του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν θα είναι μεταξύ των πρώτων ομιλητών στη σημερινή εναρκτήρια τελετή, ακολουθούμενοι από ειδικούς του ΟΗΕ. Μέλη των οργανώσεων WWF και Greenpeace σχεδιάζουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο υπέρ μίας ενεργότερης δράσης για την προστασία του κλίματος.

Ο ντε Μπουρ εξήρε τη «φιλόδοξη» βούληση του Ομπάμα να επιχειρήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 1990 έως το 2020, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου δράσης για να αποφευχθούν οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι ακόμη σφοδρότερες καταιγίδες και η αύξηση της επιφάνειας των θαλασσών.

Οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων από τις ΗΠΑ είναι σήμερα κατά 14% αυξημένες σε σχέσει με τα επίπεδα του 1990. Η πολιτική που ακολουθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, προέβλεπε σχετική μείωση μόνον το 2025. «Αναμένω ο Γερουσιαστής Ομπάμα να κάνει ό,τι σχεδιάζει να κάνει: να επιδείξει ηγετική πυγμή σ’ εθνικό επίπεδο», τόνισε ο ντε Μπουρ.

Ο ίδιος τόνισε πως η οικονομική επιβράδυνση προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να ανασχεδιασθεί η παγκόσμια οικονομία, αλλά προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην προστρέξουν σε «φτηνές και βρώμικες» επιλογές, επενδύοντας σε ρυπογόνους ηλεκτρικούς σταθμούς που εργάζονται με άνθρακα. «Θα πρέπει να στοχεύσουμε σ’ ευκαιρίες για μία πράσινη ανάπτυξη», τόνισε.

Στην Ευρώπη ιδιαίτερα, η ύφεση έχει προκαλέσει αμφιβολίες ως προς το κόστος του στόχου της ΕΕ για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του ’90. Η διοργανώτρια χώρα της διάσκεψης Πολωνία, η οποία κατά 93% προμηθεύεται την ενέργειά της από τις μονάδες άνθρακα κι η Ιταλία, ηγούνται μίας προσπάθειας για χαλάρωση του σχετικού στόχου, ο οποίος αναμένεται να εξετασθεί και να κυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 11-12 Δεκεμβρίου.

πηγη: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=963153&lngDtrID=245

ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

No comments: