Sunday, November 16, 2008

H ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η βία της εγκληματικότητας δεν έχει τη μορφή κοινωνικής αντίδρασης. Αποτελεί αντικοινωνική πράξη εναντίον της οργανωμένης κοινωνίας, δεν αμφισβητεί τους λάθους θεσμούς της, ο εγκληματίας δεν είναι επαναστάτης, αποκτά με τη βία αυτά που του απαγορεύουν και προσπαθεί να ενσωματωθεί με τα πρότυπα, όχι να τα αλλάξει.

Σημαντικότερα αίτια έξαρσης της βίας μπορούν να αποτελέσουν αφενός η υλιστική νοοτροπία, δηλαδή η κοινωνία του καταναλωτισμού και αφετέρου η κρίση των φορέων κοινωνικοποίησης. Από τη μια η κοινωνία δεν παρέχει της δυνατότητες απόκτησης όσον υπόσχονται με αποτέλεσμά κάποια άτομα να καταφεύγουν στα παράνομα μέσα και από την άλλη η οικογένεια αδυνατεί να δώσει ολοκληρωμένη αγωγή και συχνά το παιδί βιώνει την βία μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγεί στην βίαιη συμπεριφορά του μεγαλώνοντας.

Ρίχνοντας μια ματιά στον δείκτη εγκληματικότητας που έχει η Ελλάδα παρατηρούμε μια ανοδική πορεία που δικαιολογεί όσα προαναφέρθηκαν. Χαρακτηριστικά παρατηρείται την περίοδο 1991-1997 από στοιχεία που προέρχονται από την στατιστική επετηρίδα της ΕΛ.ΑΣ αλλά και από στοιχεία ΔΔΑ/ΑΕΑ της περιόδου 1998-2007 περίπου στο 55% βρίσκεται σταθερά το ποσοστό των ανθρωποκτονιών και στο 65-80% κυμαίνεται το ποσοστό των βιασμών.

Αξιοσημείωτη βέβαια είναι η νοοτροπία- "ταμπού" των Ελλήνων πως οι μετανάστες αποτελούν την κύρια αιτία εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Ρίχνουμε στους μετανάστες τις ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία εγκληματικότητα κλπ) και στην χειρότερη τους αντιμετωπίζουμε συλλήβδην ως απατεώνες και απαιτούμε την απέλασή τους. Η αλήθεια είναι, ότι ένα μερίδιο ευθύνης έχουν και οι μετανάστες στο ζήτημα της εγκληματικότητας, όμως όχι το μεγαλύτερο. Εθνικές ομάδες όπως Τούρκοι, Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Πολωνοί, που είναι πολυάριθμες και ζουν χρόνια στην Ελλάδα, δεν εμφανίζουν (σε βασικές κατηγορίες αδικημάτων) καμιά συμμετοχή. Εγκληματούν λιγότερο από τους Έλληνες. Υπάρχουν όμως και αδικήματα στα οποία οι λαθρομετανάστες μετέχουν με αυξημένα ποσοστά.

Το ζήτημα δεν είναι τόσο εάν οι Έλληνες ή οι αλλοδαποί διαπράττουν τα εγκλήματα, αλλά αν και κατά πόσο υπάρχει προστασία των πολιτών από την έξαρση της εγκληματικότητας. Χαρακτηριστικά, στην απόρρητη έκθεση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2007, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής αποκαλύπτει τα πραγματικά ποσοστά της εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο. Οι κλοπές οχημάτων στο πρώτο οκτάμηνο του 2007 παρουσίασαν αύξηση 9,1%, οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι ληστείες τραπεζών επίσης κατά 17,2%. Μείωση σε ποσοστό 2,8% καταγράφεται μόνο στις ληστείες.

Εντέλει, η λογική απάντηση που δίνεται στο παραπάνω ερώτημα είναι πως η προστασία από την αστυνομία δεν είναι επαρκής αφού τα ποσοστά εγκληματικότητας ολοένα και αυξάνονται.
Αυτομάτως λοιπόν στο νου των περισσοτέρων έρχεται η σκέψη πως η προσπάθεια προστασίας από τη βία είναι εντελώς προσωπική. Ο καθένας από εμάς μόνος του πρέπει να χτίσει το τείχος άμυνας του.


Στην απόρρητη έκθεση, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2007, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής αποκαλύπτει τα πραγματικά ποσοστά της εγκληματικότητας στο αυξήθηκαν Λεκανοπέδιο. Οι κλοπές οχημάτων στο πρώτο οκτάμηνο του 2007 παρουσίασαν αύξηση 9,1%, οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι ληστείες τραπεζών επίσης κατά 17,2%. Μείωση σε ποσοστό 2,8% καταγράφεται μόνο στις ληστείες.

No comments: