Sunday, January 25, 2009

Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ...


Με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, η κοινωνία δικαιολογεί την απόφαση των εταιριών να προβούν σε πολυάριθμες απολύσεις προσωπικού για να διαφυλάξουν την επιβίωσή τους.Τι γίνεται όμως με τις εταιρίες εκείνες που ακολουθούν την ίδια τακτική προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη;
Όλο και περισσότερες βιώσιμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες επί σειρά ετών διανύουν ανοδική πορεία, πλέον, με την πρώτη δυσκολία, προφασιζόμενες την οικονομική κρίση, προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις, αποποιούμενες κάθε κοινωνικής ευθύνης.Όπως για παράδειγμα ο γερμανικός όμιλος ταχυμεταφορών Deutsche Post, ο οποίος παράλληλα με την αύξηση της κερδοφορίας του κατά 130%, ανήγγειλε την κατάργηση περίπου 9.500 θέσεων εργασίας της θυγατρικής της DHL, ιδιαίτερα στην Αμερική.
Η κερδοσκοπική αυτή τακτική, την οποία ακολουθούν και πολλές άλλες εταιρίες (π.χ Microsoft, Google κά.) θεωρείται απαράδεκτη και προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η απληστία των εταιριών για περισσότερα κέρδη. Έτσι, οι εργαζόμενοι χάνουν αυτόματα τις εγγυήσεις προστασίας τους καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί ο καθένας να τους "πετάξει στον δρόμο".
Όσον αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις, η πολιτική αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και εφήμερα κέρδη. Εν καιρω καταστρέφει την μελλοντική ανάπτυξη και αποδυναμώνει την θέση τους στην αγορά.
Όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η έκβαση αυτής της κατάστασης καθώς τα επίπεδα ανεργίας αυξάνονται οδυνηρά και οι εργαζόμενοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το τι τους ξημερώνει αύριο...

No comments: