Friday, January 30, 2009

ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ;

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ως εκ τούτου στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η εκλογή Ομπάμα στην Αμερική και οι κινήσεις που πρόκειται να ακολουθήσει για θέματα περιβάλλοντος, αναμένεται να καθορίσουν τη στάση και των άλλων «βασικών παικτών» (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ.). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, «οι αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ οι οποίες δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα πρέπει να περικόψουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει και αυτές να συμβάλλουν σημαντικά (μείωση 150-30%). Στόχος της προσπάθειας είναι να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου».

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Poznan της Πολωνίας από 1η έως την 12η Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 10.600 αντιπροσώπων από 186 χώρες, σκοπό είχε να αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας με την επερχόμενη συνάντηση της Κοπεγχάγης κατά την οποία πρόκειται να υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο το οποίο θα υποκαταστήσει αυτό του Κιότο (1997). Από την Διάσκεψη του Πόζναν τίποτα σημαντικό δεν προέκυψε, πέρα από την έντονη κριτική που άσκησαν οι φτωχές χώρες για υποκρισία, καθώς θεωρείται ανέφικτη η επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, χωρίς βοήθεια από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην Διάσκεψη του Πόζναν, η Ελλάδα αποτελεί ουραγό για μια ακόμη φορά στην λήψη μέτρων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται από κρατικούς φορείς έως και τους απλούς πολίτες. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και από τις δύο πλευρές, με σημαντικότερες αυτές που εκδηλώνονται μέσα από τη συμμετοχή πολιτών σε διάφορες ενέργειες, είτε αυτές αφορούν σε δενδροφύτευση, είτε σε άλλα μέτρα όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αξίζει τέλος να αναφερθούν τα αποτελέσματα της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2008» της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με τα οποία εάν η ανθρωπότητα ακολουθούσε τον σημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων θα χρειαζόταν τρεις πλανήτες!!

Εάν αυτό δεν πείθει ότι πρέπει ο καθένας μας να κάνει ότι μπορεί προκειμένου τουλάχιστον να επιβραδύνει την επερχόμενη καταστροφή, τότε αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να μας κινητοποιήσει…

No comments: