Sunday, January 15, 2012

DIAGEO ANALYSIS BY FANTASTIC 4


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ DIAGEO
Type
LSEDGE, NYSEDEO
Industry
Beverages
Founded
1997 (London)
Headquarters
Key people
Franz Humer (Chairman)
Paul Walsh (CEO)
Products
Alcoholic beverages: beer, wine and spirits
Revenue
£12.958 billion (2010)[1]
£2.574 billion (2010)[1]
£1.743 billion (2010)[1]
Employees
20,000 (2010)[2]
Website


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
H Diageo είναι μια παγκόσμια επιχείρηση οινοπνευματωδών ποτών με κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι  παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός αλκοολούχων ποτών και ο κυριότερος παραγωγός μπύρας και κρασιού.
Ορισμένες μάρκες της Diageo είναι η Smirnoff (η εμπορικότερη βότκα), Johnnie Walker (το εμπορικότερο σκωτσέζικο ουίσκυ), Baileys (το εμπορικότερο λικέρ) και Guiness (η εμπορικότερη μπύρα).] Είναι επίσης ο αποκλειστικός διεθνής διανομέας Jose Cuervo (η εμπορικότερη tequila) και κατέχει το 34% της  Moët Hennessy, το οποίο περιέχει διάφορες μάρκες αλκοολούχων ποτών συμπεριλαμβανομένου των Moët & Chandon, Veuve Clicquot και Hennessy. Πωλεί τα προϊόντα της σε πάνω από 180 χώρες και έχει γραφεία σε 80 από αυτές.
Η  Diageo έχει τον αρχικό της δείκτη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι έναν δείκτη FTSE 100. Είχε μια κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου £34.5 δισεκατομμύριων στις 23 Δεκεμβρίου 2011, πράγμα που την κάνει την τη 12η μεγαλύτερη επιχείρηση στο χρηματηστήριο του Λονδίνου. Έχει έναν δέυτερο δείκτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η Diageo διαμορφώθηκε το 1997 από τη συγχώνευση της Guiness και της Grand Metropolitan. Η  δημιουργία προκλήθηκε από τους ανώτερους υπαλλήλους Anthony Greener και Philip Yea της Guiness συν τους George Bull και John McGrath της Grand Metropolitan.
Το 2002, η Diageo πώλησε την αλυσίδα εστιατορίων fast food Burger King σε μια κοινοπραξία που έγινε από την US Texas Pasific για $1.5 δισεκατομμύριο. Η Diageo ήταν η ιδιοκτήτρια της Pillsbury έως το 2000 όταν πωλήθηκε στην εταιρεία General Mills.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η Diageo είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ουίσκι παγκοσμίως με 28 οινοπνευματοποιίες βύνης και δύο οινοπνευματοποιίες σιταριού. Η επιχείρηση έχει τις οινοπνευματοποιίες σκωτσέζικου ουίσκυ Auchroisk, Benrinnes, Blair Athol (που τοποθετείται στο Pitlochry), Caol Ila, Cardhu, Knockando, Glen Elgin, Clynelish, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenkinchie, Glen Ord, Lagavulin, Oban, βασιλικού Lochnagar, Strathmill, Talisker, Teaninich, Mannochmore, Mortlach και Glenlossie, που πωλούνται όχι μόνο με το όνομά τους αλλά χρησιμοποιούνται για να καταστήσουν τα διάφορα συνδυασμένα σκωτσέζικα ουίσκυ πωλημένα από την επιχείρηση, και είναι κάτοχος των μετοχών πολλών κλειστών οινοπνευματοποιιών όπως Port Ellen, Rosebank, Brora, Convalmore, Glen Albyn, North Brechin, Banff, και Linlithgow. Η επιχείρηση έχει ανοίξει μια νέα οινοπνευματοποιία βύνης προσκείμενη στα malting της τους στο Roseisle.Αυτή θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες οινοπνευματοποιίες βύνης στη Σκωτία. Το νέο κτήριο περιέχει 14 παραδοσιακούς αποστακτήρες. Ένα πρόγραμμα επέκτασης είναι επίσης εν εξελίξει στο Cameron του Bridge Grain Distillery Fife που θα το κάνει τη μεγαλύτερη οινοπνευματοποιία σιταριού στη Σκωτία. Το Diageo είναι κάτοχος επίσης της οινοπνευματοποιίας σιταριού Port Dundas στη Γλασκώβη, και ενεργοποιεί από κοινού την North British Grain Distillery στο Gorgie, Εδιμβούργο, με την ομάδα Edrington.
Το Diageo διανέμει επίσης το Unicum και τα προϊόντα tequila του Jose Cuervo στη Βόρεια Αμερική. Εντούτοις, η Cuervo λειτουργεί ως χωριστή επιχείρηση στο Μεξικό και δεν είναι στην κατοχή της Diageo. Ομοίως το Grand Marnier διανέμεται από την Diageo σε πολλές αγορές, που περιλαμβανομένου και τον Καναδά, και μια διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε το 2009 για να επεκτείνει σημαντικά αυτήν την συνεργασία στην Ευρώπη.
Επιπλέον,  η Diageo είναι η κύρια κάτοχος του ξενοδοχείου Gleneagles και έχει το 34% των μετοχών της εταιρείας Moet Hennessy στο τμήμα της γαλλικής επιχείρησης LVMH  αγαθών πολυτέλειας.

CSR
To CSR της Diageo χωρίζεται σε τρία μέρη: σε αυτό που αναφέρεται στο αλκοόλ, σε αυτό που αναφέρεται στην κοινωνία και τέλος σε αυτό που αναφέρεται στο περιβάλλον. Σχετικά με την κατηγορία του αλκοόλ η εταιρεία προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις συνέπειες που προκαλεί η ανεύθυνη χρήση (π.χ. κύρωση ύπατος, περίπτωση να συμβεί αυτοκινητιστικό ατύχημα, κ.α.). Επίσης διοργανώνει ομιλίες με θέματα όπως αλκοόλ και εθισμός ή κατανάλωση αλκοόλ και οδήγηση. Φροντίζει έτσι ώστε τα προϊόντα της να διατίθενται μόνο σε ενήλικες ενώ τέλος εκπαιδεύει τους εργαζομένους της με βάση το πρόγραμμα DRINKiQ. Όσο αναφορά την κοινότητα, τώρα, στα μέρη όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της, υποστηρίζει την τοπική ανάπτυξη μέσω της παροχής τοπικών εργασιών. Προσπαθεί επιπλέον να οικοδομήσει το τοπικό ταλέντο και την τοπική ηγεσία. Ακόμη μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων επένδυσης εξετάζει τις τοπικές ανησυχίες της περιοχής ενώ συχνά χρηματοδοτεί προγράμματα προκειμένου να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες. Μάλιστα προσφέρει τους εργαζόμενους της ως κοινωνικούς εθελοντές και σε περιπτώσεις καταστροφών ενεργεί μέσω εράνων και προγραμμάτων σταδιακής αποκατάστασης. Έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα water acces ώστε να καταπολεμηθεί η ένδεια νερού με την βελτίωση της πρόσβασης στο καθαρό-πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα όμως με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται εκπαίδευση και κατάρτιση στους συμμετάσχοντες κάτι που τους βοηθάει και τους προετοιμάζει σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Τέλος όσο αναφορά το περιβάλλον η Diageo γνωρίζοντας πως η επιχείρηση στηρίζεται σε κάποια περιορισμένα αγαθά όπως το νερό έχει δεσμευτεί για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίδρασης των διεργασιών της. Χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες και φιλικές συσκευασίες προς το περιβάλλον για να <<στεγάσει>> τα προϊόντα της. Παράλληλα μέσω του προγράμματος GREENiQ στοχεύει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια (2015) να έχει βελτιωθεί σε κάποιους βασικούς δείκτες επεκτείνοντας τα περιβαλλοντικά της πρότυπα και οργανώνοντας μετρήσεις και εκθέσεις για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις.



FANTASTIC 4
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΤΕΝΑ
ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
ΤΙΝΑ ΣΕΛΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΝΟΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ
                                                                                                                                                                                                            


                                                                                                      

No comments: