Monday, January 30, 2012

[Social 4ce]Τελικό project startup εταιρίας


 Παπαδοπούλου Ουρανία
Ευθυμίου Λυδία
Γκριμοπούλου Κοραλία
Σεραφειμίδης Γεράσιμος







Ως Social 4ce, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε, μία εταιρία όπου τα προϊόντα της να μη χρειάζονται, να ενταχθούν σε ένα σύστημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά να έχουν παραχθεί από την αρχή μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αλλά επίσης και στα πλαίσια του δίκαιου εμπορίου.

Δειλά δειλά, ιδρύσαμε μία εταιρία που παράγει χυμούς χωρίς συντηρητικά και αναψυκτικά, όπου η συσκευασία τους να προέρχεται από ανακυκλώσιμα υλικά. Και το όνομα αυτής είναι «Fair social products», με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε όλες τις κεντρικές πόλεις της Ελλάδας, ενώ τα εργοστάσιά μας βρίσκονται στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το προϊόν και την εξ αρχής κοινωνική ευθύνη

Πρόκειται για μία σειρά προϊόντων, που αποτελείται από φυσικούς χυμούς χωρίς συντηρητικά για όλες τις ηλικίες και αναψυκτικά. Τα υλικά συσκευασίας, θα είναι κατασκευασμένα, από ανακυκλώσιμα υλικά και όχι μόνο! Σε κεντρικά σημεία θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης, όπου ο καταναλωτής θα τοποθετεί την άδεια συσκευασία. Πιο συγκεκριμένα , οι καταναλωτές θα διαθέτουν καρτελάκια σε στυλ πιστωτικών καρτών, που θα τα περνούν από το μηχάνημα και θα λαμβάνουν κάποιους πόντους. Μόλις συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων, θα μπορούν να λαμβάνουν κάποια έκπτωση ή κάποιο προϊόν δώρο, ανάλογα με τους πόντους που συγκέντρωσαν. Στα πλαίσια, του δίκαιου εμπορίου, οι τιμές των προϊόντων δε θα ξεπερνούν το κόστος της παραγωγής, αλλά θα έχουν λογικές τιμές. Επίσης η εταιρία μας, αντιλαμβάνεται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, πρόκειται να παρέχει κάθε μήνα σε ορφανοτροφεία και ανάλογους θεσμούς, ένα αριθμό προϊόντων για τους μικρούς μας φίλους, που μας έχουν ανάγκη,

Fair Trade Hellas
H Fair Trade Ελλάς είναι μια Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που προωθεί  για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, μια παγκόσμια  πρόταση απέναντι στο συμβατικό εμπόριο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004 και έχει τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας.

Στόχοι της οργάνωσης είναι:
•    Η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα
•    Η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων Fair Trade μέσα από τη λειτουργία καταστημάτων και συνεργαζόμενων σημείων πώλησης. (1)

Βασικές αρχές του δίκαιου και αλληλέγυου εμπορίου
Ο σκοπός του είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για παραγωγούς που έχουν βρεθεί σε οικονομικά δύσκολη θέση, το δίκαιο εμπόριο προϋποθέτει διαφανείς διοικήσεις, οι οποίες μέσα από τις εμπορικές σχέσεις να φέρονται δίκαια και με σεβασμό στους εμπορικούς συνεργάτες τους.  Επίσης αποτελεί ένα μέσο για την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας των παραγωγών.
Οι σχέσεις μέσω του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου παρέχουν συνέχεια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί και οι οργανισμοί προώθησής τους μπορούν να βελτιώσουν τις διοικητικές τους ικανότητες και την πρόσβασή τους σε νέες αγορές.

Μία δίκαιη τιμή στο εθνικό ή τοπικό πλαίσιο είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί μέσα από διάλογο και συμμετοχή, και καλύπτει όχι μόνο το κόστος παραγωγής, αλλά επιτρέπει και μια παραγωγή η οποία είναι κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά σωστή.
Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο σημαίνει ότι η εργασία των γυναικών εκτιμάται κατάλληλα και ανταμείβεται. Οι γυναίκες πάντοτε πληρώνονται για τη συνεισφορά τους στην παραγωγική διαδικασία και αποκτούν δύναμη στις οργανώσεις τους.
Τα αγαθά του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου πρέπει να παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένα πρότυπα περιβαλλοντικά, υγείας και ασφάλειας:
Για συνεταιρισμούς μικρών αγροτών:
- Δημοκρατική δομή που να επιτρέπει σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του συνεταιρισμού.
Για φυτείες και εργοστάσια:
- Αξιοπρεπείς μισθούς, τουλάχιστον τους κατώτερους σύμφωνα με το νόμο.
- Επαρκή στέγαση.
- Τα ελάχιστα όρια υγιεινής και ασφάλειας.
- Το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εμπορικά σωματεία.
Για τις παραγωγές όλων των ειδών:
- Καμία παιδική ή καταναγκαστική εργασία.
- Προγράμματα για περιβαλλοντική σταθερότητα.

Οι όροι συναλλαγής του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής
- Κοινωνική ασφάλεια που να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας
- Τμηματική πληρωμή με προκαταβολή για να αποτραπεί η χρεοκοπία των μικρών παραγωγικών οργανισμών
- Συμβόλαια που να επιτρέπουν το μακροχρόνιο σχεδιασμό της παραγωγής.

Οι αρχές του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου ενισχύονται από τον οργανισμό ετικετοποίησης FLO. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, παγκόσμιο οργανισμό προστασίας που ιδρύθηκε για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο διεθνές εμπόριο στις επικρατούσες εμπορικές αγορές.(2)
Ποιός κερδίζει από το Δίκαιο και Αλληλέγγυο εμπόριο;

Τα οφέλη που δημιουργούνται από το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο υλοποιούνται από διάφορες μορφές σε διαφορετικά επίπεδα. Υπάρχει ένα φάσμα άμεσων και έμμεσων οφελών για τους παραγωγούς και τους οργανισμούς τους καθώς και για τους καταναλωτές και τους εισαγωγείς.
Κοινωνικό και ανθρώπινο αντίκτυπο
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο προωθεί την αξιοπρέπεια και την ενδυνάμωση σε πολλαπλούς τομείς:
- Οι συνθήκες διαβίωσης καλυτερεύουν. Οι κοινωνική ασφάλεια σημαίνει ότι οι κοινότητες επωφελούνται από τις καλύτερες ευκαιρίες υπό τη μορφή της εκπαίδευσης, της υγείας και της μακροχρόνιας δυνατότητας απασχόλησης, και με όλα αυτά αποκτούν προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή.
- Οι δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων ευδοκιμούν. Οι προμηθευτές και οι εισαγωγείς επικοινωνούν σε ίσο επίπεδο.
- Οι εργάτες απολαμβάνουν πολιτική ελευθερία και το δικαίωμα να δημιουργούν ελεύθερα συλλόγους, όπου μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να οργανώνονται για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
- Οι καταναλωτές έχουν φωνή και μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε ένα κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης κάνοντας γνωστά τα θέματα και επηρεάζοντας τις συνήθειες των άλλων καταναλωτών, καθώς και επηρεάζοντας την πολιτική.

Για τους εργάτες η επιτυχία των προϊόντων δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου σημαίνει ότι μια τεράστια αλλαγή μπορεί να συμβεί στη ζωή τους, και γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας τα προϊόντα τους να λαμβάνουν την υποστήριξη που τους αξίζει. Οι βιομηχανίες στις οποίες λειτουργούν τα προγράμματα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου είναι μερικές από αυτές που διενεργούν τη μεγαλύτερη βιομηχανική εκμετάλλευση στον κόσμο:για παράδειγμα:
τη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει την πλειοψηφία της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, υπάρχουν υπερβολικά πολλές περιπτώσεις παιδικής εργασίας. Τα προγράμματα του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στη βιομηχανία κακάο έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι γονείς κερδίζουν αρκετά χρήματα έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά τους να σταματήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν στο σχολείο.(3)


Στόχοι του Δίκαιου και Αλληλέγγυου εμπορίου
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο επιδιώκει όχι μόνο την διαμόρφωση δίκαιων τιμών, αλλά και την τήρηση των αρχών των εθνικών αγορών.
Οι στόχοι του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου είναι:
•    Να βελτιώσει την διαβίωση και την ευημερία των παραγωγών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά, ενδυναμώνοντας τους οργανισμούς τους, πληρώνοντας μία καλύτερη τιμή και παρέχοντας διάρκεια στην εμπορική σχέση.
•    Να προωθήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για μη-προνομιούχους παραγωγούς, ιδίως για τις γυναίκες και τον εντόπιο πληθυσμό και να προστατεύει τα παιδιά από την εκμετάλλευση στην παραγωγική διαδικασία.
•    Να ξυπνήσει συνειδήσεις μεταξύ των καταναλωτών για τις αρνητικές συνέπειες που αφορούν στους παραγωγούς του διεθνούς εμπορίου, έτσι ώστε να ασκούν την αγοραστική τους δύναμη θετικά.
•    Να αποτελέσει παράδειγμα εμπορικής συνεργασίας μέσω διαλόγου, διαφάνειας και σεβασμού.
•    Να πραγματοποιεί εκστρατείες για αλλαγές στους κανόνες και τις μεθόδους του συμβατικού διεθνούς εμπορίου.
•    Να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα προωθώντας κοινωνική δικαιοσύνη, ορθές περιβαλλοντικές μεθόδους και οικονομική ασφάλεια.(4)
Η ιστορία του Δίκαιου και Αλληλέγγυου εμπορίου
Οι ρίζες του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου μπορούν να αναζητηθούν σε εγχειρήματα και προσπάθειες που ξεκίνησαν από εκκλησίες στη Νότιο Αμερική και στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 40.
Στόχος τους ήταν να προσφέρουν ανακούφιση σε πρόσφυγες και σε άλλες κοινότητες ανθρώπων χτυπημένες από τη φτώχεια, πουλώντας τις χειροτεχνίες τους στις Βόρειες αγορές. Συγκριτικά με τις δομές του συμβατικού εμπορίου, οι Οργανώσεις Εναλλακτικού Εμπορίου (ATOs) προσέφεραν μεγαλύτερες απολαβές στους παραγωγούς του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω του άμεσου εμπορίου και των δίκαιων τιμών.

Η πιστοποίηση των αγαθών του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου ξεκίνησε στην Ολλανδία το 1988, σαν απάντηση στην κατακόρυφη πτώση των τιμών στην παγκόσμια αγορά του καφέ. Η υπέρ-δίκαια σφραγίδα ξεκίνησε αργότερα στη Γερμανία. Σήμερα, 19 χώρες έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες ετικετοποίησης, οι οποίες λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ετικετοποίησης Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου (FLO).
Η ανάπτυξη του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (ή εναλλακτικού εμπορίου όπως ονομαζόταν στις αρχές) από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και μετά σχετιζόταν κυρίως με την ανάπτυξη του εμπορίου. Προέκυψε ως απάντηση στη φτώχεια και ορισμένες φορές στην καταστροφή του Νότου και παράλληλα εστίασε στην προώθηση των προϊόντων χειροτεχνίας. Οι ιδρυτές του ήταν συχνά τα μεγάλα πρακτορεία ανάπτυξης και μερικές φορές φιλόθρησκα πρακτορεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δρώντας με τα πρακτορεία τους στο Νότο, βοήθησαν στην ίδρυση Νότιων Οργανισμών δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Οι αρμοδιότητες αυτών των οργανισμών ήταν να οργανώνουν τους παραγωγούς και την παραγωγή, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες στους παραγωγούς και να κάνουν εξαγωγές στο Βορρά.

Συγχρόνως, η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν επίσης ένας κλάδος του εμπορίου αλληλεγγύης. Δημιουργήθηκαν οργανισμοί για να εισάγουν αγαθά από προηγμένες χώρες στο Νότο, οι οποίες ήταν πολιτικά αλλά και οικονομικά περιθωριοποιημένες.(5)
Γιατί να επιλέξουμε Δίκαιο και Αλληλέγγυο εμπόριο
Οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από τις οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες λογοδοτούν πλέον για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία αντιστοιχούν μόνο στο  0,01% του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι δίκαιοι έμποροι πιστεύουν ότι το εμπορικό τους σύστημα, βασισμένο στο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργατών και για το περιβάλλον, αν προσαρμοστούν από τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας, μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην αναστροφή των αυξανόμενων ανισοτήτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συνοδεύουν την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο φέρνει τα οφέλη του εμπορίου στα χέρια των κοινοτήτων που τα χρειάζονται περισσότερο. Θέτει νέα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα για τις διεθνείς εταιρίες και δείχνει ότι το εμπόριο μπορεί πράγματι να αποτελέσει το μέσο για σταθερή ανάπτυξη. Σήμερα, ένα αναπτυσσόμενο κίνημα εργατών, περιβαλλοντολόγων, καταναλωτών, αγροτών και κοινωνικών κινημάτων παγκοσμίως καλούν για ένα διαφορετικό εμπορικό πλαίσιο.
Το Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο τους εξασφαλίζει καλύτερη διαβίωση βοηθώντας στο να έχουν τα μέσα για ιατρική περίθαλψη και κρατώντας τα παιδιά τους στα σχολεία, καθώς και υποστηρίζοντας τη συνεχή παραγωγή. Οι παραγωγοί του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου επίσης αποταμιεύουν κεφάλαια για κοινοτικά έργα, όπως σχολεία και κλινικές, και για την εκπαίδευση στην βελτίωση της ποιότητας και την συνεχή παραγωγή.

Πηγές:
1 http://www.onirocosmos.gr/enallaktika/dikaio-emporio/122-fair-trade-hellas.html
2 http://www.onirocosmos.gr/enallaktika/dikaio-emporio/121-vasikes-arxes-dikaiou-emporiou.html
3 http://www.onirocosmos.gr/enallaktika/dikaio-emporio/118-poios-kerdizei-apo-to-dikaio-emporio.html
4 http://www.onirocosmos.gr/enallaktika/dikaio-emporio/120-stoxoi-dikaiou-emporiou.html
5 http://www.onirocosmos.gr/enallaktika/dikaio-emporio/117-i-istoria-tou-dikaiou-emporiou.html

Η ανακύκλωση συσκευασιών

Η ανακύκλωση συσκευασιών ξεκίνησε το 2001 με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Συσκευασιών ,στα πλαίσια της Ευρωπα'ι'κής Νομοθεσίας , απο βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες είτε προμηθεύουν την αγορά με συσκευασμένα προ'ι'όντα είτε κατασκευάζουν συσκευασίες. Τον Αύγουστο του 2001 η διαχείριση συσκευασιών έγινε υποχρεωτική στην Ελλάδα και οι εταιρείες όφειλαν να εναρμονιστούν με τις οδηγίες της αντίστοιχης ευρωπα'ι'κής νομοθεσίας., σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν  συσκευασμένα προ'ι'όντα οφείλουν να τα συλλέγουν και να τα ανακυκλώνουν. Έτσι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραπάνω απο 350 Δήμοι και 1.070 επιχειρήσεις συνεργάζονται με στόχο την επιτυχία του προγράμματος.
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης μπορεί κανείς να ρίξει:
1) χαρτοκιβώτια και χάρτινες συσκευασίες  απο υγρά προ'ι'όντα, όπως χυμοί και γάλα
2)    αλουμινένια κουτάκια απο αναψυκτικά και μπύρες
3)    γυάλινα μπουκάλια κάθε είδους
4)    πλαστικά μπουκάλια νερού αναψυκτικών, τροφίμων κ.λ.π
5)    σιδερένιες κονσέρβες (1)

Η διαχείριση απορριμάτων είναι ένα απο τα σημαντικότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε κοινωνία και πιο συγκεκριμένα η χώρα μας. Υπολογίζεται ότι ετησίως παράγονται 4.8 τόνοι σκουπίδια στην Ελλάδα χωρίς τον συνυπολγσμό των αποβλήτων που παράγονται απο τους τομείς της γεωργίας, των οικοδομών και των βιομηχανιών. Με λίγα λόγια κάθε πολίτης παράγει περίπου 480 κιλά απορρίματα το χρόνο.
Οι λόγοι που οδηγούν στην αύξηση του όγκου των αστικών απορριμάτων με ταυτόχρονη αλλαγή της ποιοτικής τους σύστασης, όπως την αύξηση της τοξικότητάς και της επικινδυνότητας τους , είναι οι εξής:
1)    Ανάπτυξη αστικών κέντρων
2)    Αύξηση του τουριστικού ρεύματος
3)    Άνοδος του βιοτικού επιπέδου
4)    Αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες

Επίσης υλικά όπως το αλουμίνιο , το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό, τα μέταλλα,  το ξύλο χάνονται ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με την επαναχρησιμοποίησή τους ή με την ανακύκλωσή τους και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.
Ιεραρχία των βασικών αξόνων της πολιτικής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και  την επιστημονική έρευνα:
1)    Διάθεση
2)    Ανακύκλωση-Αξιοποίηση
3)    Επαναχρησιμοποίηση
4)    Πρόληψη (2)


6 κινήσεις για τη σωστή Ανακύκλωση Συσκευασιών:

1)    Διαχωρισμός των υλικών συσκευασίας στο σπίτι καθημερινά
2)    Αδειάζουμε τις συσκευασίες απο υπολείμματα
3)    Δίπλωμα χαρτοκιβωτίων
4)    Πετάμε ξεχωριστά τα υλικά στον κάδο ανακύκλωσης και όχι δεμένα χύμα σε σακούλες
5)    Δεν πετάμε τα κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
6)     Μετάδοση του μηνύματος της ανακύκλωση συσκευασιών σε φίλους και γνωστούς

Ανακύκλωση με τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα απο την οποία επιτυγχάνεται εκ νέου η χρήση των υλικών συσκευασίας και η επανεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής (3)

Πηγές

(1)http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=60178&LANG=GR


(2)http://www.minenv.gr/anakyklosi/general/general.html

(3)http://www.dimos-kallitheas thess.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=61


Λίγα λόγια για την ανακύκλωση του αλουμινίου.
 Τα περισσότερα κουτάκια αναψυκτικών κατασκευάζονται απο αλουμίνιο. Το  αλουμίνιο εμφανίστηκε το 1959 ως υλικό συσκευασίας και εδραιώθηκε πολύ σύντομα η χρήση του, λέγεται αλλιώς και  «πράσινο μέταλλο» λόγο του ότι ικανοποιεί τόσο τεχνολογικές όσο και οικολογικές απαιτήσεις. Σαν υλικό είναι ελαφρό, εύκαμπτο, ανθεκτικό στη διάβρωση, έχει μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα από άλλα μέταλλα π.χ. λευκοσίδηρο και ανακυκλώνεται εύκολα. Παράγεται από το ορυκτό βωξίτης. Για να γίνει ένα κιλό αλουμίνιο, χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη. Η ανακύκλωση του αλουμινίου εκτός από το ότι μειώνει τα σκουπίδια, προσφέρει  και οικονομικό όφελος, καθώς εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του απευθείας από βωξίτη. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών επιβλαβών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση τεσσάρων τόνων βωξίτη, πεντακοσίων κιλών σόδας, εκατό κιλών ασβεστόλιθου, εφτακοσίων κιλών πετρελαίου, εικοσιπέντε κιλών κρυολίτη και τριανταπέντε κιλών φθοριούχου αλουμινίου .Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου 900.000.000 κουτιά αλουμινίου για τη συσκευασία αναψυκτικών. Τα κουτιά αναψυκτικών που καταλήγουν στα σκουπίδια έχουν αξία, 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανακύκλωσης αλουμινίου έφτανε το 25% σε μετρήσεις που έγιναν το 1990 και  έχουμε αύξηση περίπου 3% μέχρι σήμερα .   Είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας, για αυτό τον λόγο οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε.  Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το αλουμίνιο προερχόμενο από δομικές εφαρμογές ακολουθεί δεύτερο ως ανακυκλώσιμο προϊόν και τελευταίο είναι το αλουμίνιο  που προέρχεται από κουτιά μπύρας και αναψυκτικά. Οι στατιστική αυτή, δηλώνει ότι πολύ λίγα κουτάκια αναψυκτικών συγκριτικά με αυτά που καταναλώνουμε πάνε για ανακύκλωση. Δυστυχώς τα περισσότερα καταλήγουν στις χωματερές. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ανακύκλωση προσφέρει χρήματα σε αυτούς που συλλέγουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Για παράδειγμα οι Έλληνες καταναλωτές που συμμετέχουν στην ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου, μπορούν να εισπράττουν, σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές , ένα ευρώ για κάθε κιλό αλουμινίου (περίπου 65 κουτάκια).  Η ανακύκλωση λοιπόν μας προσφέρει εκτός από οικολογικό όφελος και κέρδος. Όταν πετάμε ένα κουτάκι αναψυκτικού εκτός από την πρώτη ύλη, χάνεται και η ενέργεια και η δουλεία των ανθρώπων που το κατασκεύασαν και επιπλέον αυξάνουμε τον όγκο των σκουπιδιών και ρυπαίνουμε το περιβάλλον. (1)(α)(β)
Πηγές:
(1)Στοιχεία από κείμενα,συντάκτες:  Άκης Αδαμόπουλος, Αντωνοπούλου Έλενα και Διονυσοπούλου Φωτεινή  Πηγές: (α)http://www.flowmagazine.gr/article/view/Aluminum_Recycling_Recycling_Centres_and_Advice  (β)http://4lyk-pyrgou.ilei.sch.gr/11a.htm
Σελίδες : (α) 1 σελίδα, στοιχεία από όλο το κείμενο, (β) στοιχεία από όλο το κείμενο

Πώς βρίσκουμε σε ποια κατηγορία μετάλλου ανήκει το κουτί του αναψυκτικού μας:

Τα κουτάκια των αναψυκτικών που καταναλώνουμε καθημερινά είναι κατασκευασμένα όλα από μέταλλο, αλλά η σύστασή τους διαφέρει από εταιρία σε εταιρία, ανάλογα με το ποιο μέταλλο θα επιλέξουν. Κάποια είναι από χάλυβα ή λευκοσίδηρο ή αλουμίνιο αλλά μοιάζουν πολύ το ένα με το άλλο. Όταν λοιπόν βάζουμε το κουτί από το αναψυκτικό που έχουμε καταναλώσει, στον κάδο ανακύκλωσης, θα ήταν πολύ χρήσιμο να διαχωρίζουμε που θα πετάξουμε το κάθε ένα, ανάλογα με το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Η διαδικασία είναι απλή και βοηθάει πολύ τους ανθρώπους που δουλεύουν στα προγράμματα ανακύκλωσης της πόλης. Το κάθε κουτάκι έχει ένα σύμβολο από την εξωτερική του πλευρά εάν είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε το κάτω μέρος του κουτιού. Τα αλουμινένια κουτάκια είναι γυαλιστερά, ενώ τα κουτάκια από χάλυβα ή λευκοσίδηρο είναι θαμπά. Ένας άλλος  απλός και εύκολος τρόπος σε περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη είναι να πλησιάσουμε έναν μαγνήτη στο κουτάκι. Αν ο μαγνήτης κολλήσει πάνω στο κουτάκι τότε ξέρουμε ότι είναι φτιαγμένο από σίδηρο, αν όχι είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο. (2)

Για να γίνει σωστά η ανακύκλωση των αντικειμένων, πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη προετοιμασία :

Όσον αφορά τα κουτάκια αναψυκτικών πρέπει, αρχικά να τα ξεπλύνουμε ώστε να μην έχουν υπολείμματα από τα αναψυκτικά, να τοποθετήσουμε τα καπάκια που έχουν στο εσωτερικό τους, να τα συμπιέσουμε προσεκτικά γι να μην κοπούμε από αιχμηρές άκρες, για να έχουν μικρότερο όγκο και να πιάνουν λιγότερο χώρο στα σκουπίδια, δεν πρέπει να τοποθετούνται δοχεία από αλουμίνιο, το ένα μέσα στο άλλο, καλό θα ήταν να τοποθετούνται τα κουτάκια σε μία πλαστική σακούλα πριν πάνε για ανακύκλωση. (3)

Τα κουτάκια αναψυκτικών ή ποτών που θέλουμε να ανακυκλώσουμε, τα πηγαίνουμε :

Στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης  που βρίσκονται σε κάθε περιοχή και σε πολλά σημεία της πόλης, συνήθως δίπλα από κάδους απορριμάτων. Ανακυκλώνουμε τα κουτάκια αναψυκτικών ή ποτών βάζοντάς σε στις ειδικές σακούλες ανακύκλωσης μαζί με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό).. Επίσης υπάρχουν ειδικές «τράπεζες» που δέχονται κουτάκια. Οι τράπεζες αυτές είναι μεγάλα κοντέινερ όπου μπορούμε να αποθέσουμε τα κουτάκια μας και συχνά τα βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα ή δημόσιους χώρους (πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, πλατείες, κλπ). Εκτός των κάδων ανακύκλωσης και των «τραπεζών», μπορούμε να ανακυκλώνουμε  σε Κέντρα Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου ( ενδεικτικά: ΣΥ.ΛΑΝ. ΕΠΕ, ΑΝΑΜΕΤ ) . Το γεγονός ότι είναι ελαφριά και άθραυστα διευκολύνει τη μεταφορά τους στα κέντρα συλλογής . (4)
Πηγές:
(2),(3),(4)http://www.anakyklosi.com.gr/site.php?&file=pages.xml&catid=56

No comments: