Sunday, January 8, 2012

[Social 4ce] Philip Morris – Πρόβλημα και πρόταση βελτίωσης


Από την ομάδα Social 4ce:
Ουρανία Παπαδοπούλου
Λυδία Ευθυμίου
Κοραλία Γκριμοπούλου
Γεράσιμος Σεραφειμίδης




Παρουσίαση προβληματικής σε powerpoint


Η εταιρία τσιγάρων Philip Morris, έχοντας εμπειρία στο χώρο, αντιλαμβάνεται το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσπαθεί να παρέχει στους καταναλωτές άρτια προϊόντα και πάντα καλής ποιότητας. 







Το πρόβλημα: το κάπνισμα και η απώλεια της υγείας μας


Ως ομάδα παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει  οφείλεται στα ίδια τα προϊόντα της, τα οποία από τη φύση τους βλάπτουν την υγεία των καταναλωτών. Οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σωστό να εστιάσουμε στο πώς θα μπορούσαν τα προϊόντα της να γίνουν λιγότερο βλαβερά, χωρίς να χάσουν την  ποιότητά τους αφενός και αφετέρου, χωρίς να μειωθούν τα κέρδη της εταιρίας. Ωστόσο τονίζουμε ότι κάθε κίνηση επιφυλάσσει ένα ρίσκο, το οποίο η οποιαδήποτε εταιρία, με εμπειρία στο χώρο και δίνοντας έμφαση στις δυνατότητές της, μπορεί να το κατακτήσει χωρίς καμία δυσκολία, παρά μόνο έχοντας πίστη στην αξιοπιστία της και στο όνομα που έχει δημιουργήσει στην αγορά. 

 Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία

 Το κάπνισμα είτε είναι ενεργητικό ή παθητικό αποτελεί τον κύριο λόγο για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης στον άνδρα. Σύμφωνα με μελέτες όποιος καπνίζει πάνω απο 20 τσιγάρα τη μέρα έχει 40 φορές περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου στον πνεύμονα.

Το τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες όπως το αρσενικό και η πίσσα οι οποίες απελευθερώνονται στο γύρω περιβάλλον.

Όσον  αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία αυτές είναι πάρα πολλές και διαφορετικές. Το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες ούλων, μυικές βλάβες, κυνάγχη, πόνους στην πλάτη, υπνηλία, οστεοπόρωση, καταρράκτη, πάθηση του Chron, ανικανότητα, έλκος, φυματίωση, απώλεια δοντιών και πολλά άλλα που θα δούμε παρακάτω.

Τα  σοβαρότερα συμπτώματα   που παρουσιάζονται σε έναν χρόνιο καπνιστή είναι το άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα και οπτική νευρίτιδα.

Πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται σε ένα καπνιστή είναι βαρύτερης μορφής και αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα απο ότι σε ένα μη-καπνιστή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι : κρυολογήματα, πάθηση του Chron,  φυματίωση , γρίπη και πνευμονία.


 Θνησιμότητα  Σύμφωνα με μελέτες 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα λόγω παθήσεων όπως καρκίνος του πνεύμονα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα οι μισοί απο αυτούς θα πεθάνουν σε μέση ηλικία.

Επίσης το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία  του χρήστη. Τομείς που επηρεάζονται είναι  η γονιμότητα ανδρών και γυναικών (μάλιστα ο κίνδυνος ανικανότητας αυξάνεται κατα 50% στους άνδρες), η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, η υγεία των εγκύων, η υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών.

Επίδραση στο δέρμα και στο βάρος: το τσιγάρο εμποδίζει την ροή του αίματος με αποτέλεσμα την έλλειψη θρεπτικών ουσιών , γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες στο στόμα, τα μάτια, κιτρινίλες στα δάχτυλα και τα νύχια και τα δόντια. Όσο αφορά το βάρος έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κόβουν το κάπνισμα αυξάνουν το βάρος τους κατα 2-3 κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη αλλάζει το μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη του χρήστη.(1)
Σύμφωνα με την Philip Morris το τσιγάρο περιέχει: (2)

1) Πίσσα , η οποία σύμφωνα με τις δημόσιες αρχές υγείας είναι ένας απο τους υπαίτιους για την ανάπτυξη καρκίνου
2)Νικοτίνη, η οποία αποτελεί φυσικό συστατικό του φυτού του καπνού. Θεωρείται εθιστική αλλά όχι επιβλαβής για τη υγεία
3)Μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία για καρδιακές παθήσεις
4)Άλλες ουσίες όπως αρσενικό, βενζόλιο, βαρέα μέταλλα, υδροκυάνιο και νιτροζαμίνες καπνού





 Αύξηση ποσότητας νικοτίνης στα τσιγάρα(3)

Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ φάνηκε ότι η ποσότητα νικοτίνης αυξάνεται όλο και περισσότερο απο το 1998 μέχρι σήμερα. Οι οργανώσεις κατά του καπνίσματος κάνουν λόγω για σκόπιμη αύξηση για σκόπιμη αύξηση με στόχο τον παραπάνω εθισμό των καταναλωτών. Οι κατηγορίες απευθύνθηκαν κατά της PM , η οποία αυξάνει κρυφά την ποσότητα νικοτίνης. Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με τον Μάικλ Σίγκελ (καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης) η αύξηση νικοτίνης δεν συνεπάγεται την αύξηση του κινδύνου για τον χρήστη.

Μερικοί  μύθοι σχετικά με την νικοτίνη(4)

1)    η νικοτίνη είναι καρκινογόνος ουσία
2)    η νικοτίνη  προκαλεί ασθένειες και παθήσεις σχετικές με το κάπνισμα
3)    η νικοτίνη είναι τεχνητή ουσία

Βιβλιογραφικές πηγές:
(1)http://www.bestrong.org.gr/el/learncancer/whatcausescancer/chemicalfactors/tobaccosmoking/
(2)http://www.pmi.com/grc/our_products/whats_in_smoke/pages/whats_in_smoke.aspx
(3)http://www.cosmo.gr/Epikairotita/Kosmos/Eidiseis/ayksanetai-synexws-h-posothta-ths-nikotinhs-sta-tsigara.1250280.html?service=print
(4)http://www.nicorette.gr/Home/Quitting-For-Good/Nicotine-Myths

Η πρότασή μας ως στελέχη της εταιρίας:

Ως στελέχη της εταιρίας σε πρώτη φάση προτείνουμε τη δημιουργία ενός τσιγάρου που θα περιέχει νικοτίνη, αλλά δε θα περιέχει τις βλαβερές ουσίες των τσιγάρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι κίνδυνοι στην υγεία. Η ειδική ερευνητική ομάδα της εταιρίας, θα κάνει τις ανάλογες έρευνες και αναλύσεις και θα μπορέσει να δώσει τη «μυστική φόρμουλα» που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα πιο «υγιεινό» τσιγάρο. Η εταιρεία, λαμβάνει υπόψη της το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δίνοντας έμφαση στην προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Σε δεύτερη φάση, θα προτείναμε τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου και των κατάλληλων αναλώσιμων, που θα φέρει το όνομα της εταιρίας  και πάλι δε θα επιβαρύνει την υγεία του καταναλωτή. Επιπλέον, εφόσον θα είναι ένα νέο ανταγωνιστικό προϊόν, δε θα αντιγράφει κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα μιας και θα δημιουργηθεί με βάση τις μελέτες των εργαστηρίων της εταιρίας και άρα δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το copyright. Αυτό θα φέρει τα εξής αποτελέσματα:
- Θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν που δε θα βλάπτει τον καταναλωτή
-    Η εταιρία θα ανταγωνιστεί την νέα εταιρία ηλεκτρονικών τσιγάρων που εδραιώνεται στην ελληνική αγορά . Λόγω του ονόματός της και της αξιοπιστίας της θα καταφέρει να σπάσει το ολιγοπώλιο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει νικοτίνη και άλλες τοξικές ουσίες. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας νέος, επαναστατικός εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, κάθε φορά που επιθυμείτε να ανάψετε ένα τσιγάρο, μπορείτε αντί ’ αυτού να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το οποίο θα σας προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση, αλλά χωρίς πίσσα και καπνό. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικρή ηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας στους χρήστες του την πραγματική εμπειρία του καπνίσματος χωρίς καπνό, πίσσα και χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες, που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει την εικόνα, την αίσθηση ακόμη και την γεύση και το μέγεθος ( 93mm ) του παραδοσιακού τσιγάρου, αποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από γλυκόλη προπυλενίου ή φυτική γλυκερίνη, ουσίες ακίνδυνες και ασφαλής που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα τρόφιμα και στα καλλυντικά.


Εισπνέοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στον μηχανισμό που παράγει καπνό (ή καλύτερα, ατμό) και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Με αυτό τον τρόπο ο καπνιστής απαλλάσσεται από τον μεγάλος αριθμός βλαβερών και καρκινογόνων ουσιών που παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Ο καπνός – ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν καύσης.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο. Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λόγω του ότι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω μας. Σε αντίθεση με το κανονικό τσιγάρο, ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τσιγάρα δεν περιέχει μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν τα «κανονικά» τσιγάρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι πολύ πιο οικονομικό από τα κανονικά τσιγάρα, ένα φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ισοδύναμο με περίπου 10 έως και 15 τσιγάρα αλλά κοστίζει πολύ φτηνότερα.

Έπειτα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαλλασσόμαστε από στάχτες, γόπες και οσμές. Δεν χρειάζονται πλέον σταχτοδοχεία και αναπτήρες. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τις επιβλαβής ουσίες του παραδοσιακού καπνίσματος. Επιπρόσθετα μπορούμε να καπνίσουμε σε κάθε χώρο, κλειστό η ανοιχτό χωρίς να ενοχλήσουμε τους γύρω μας . Σε αεροπλάνα, πλοία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, χώρους εργασίας. Επίσης δεν μυρίζει ούτε αφήνει μυρωδιές σε ρούχα, στόμα, αυτοκίνητα, σπίτια κλπ. (1)

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς, φέρει σήμανση CE και RoHs και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (2)


Ηλεκτρονικό τσιγάρο: είναι ένα καινούριο προϊόν στην προσπάθεια για κόψιμο του καπνίσματος. Επιτρέπει στον χρήστη να εισπνέει καπνό που περιέχει μόνο νικοτίνη και όχι άλλες ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα όπως πίσσα κλπ. Η νικοτίνη βρίσκεται σε φίλτρο. Ωστόσο δημιουργείται το ερώτημα για το ποια είναι η κατάλληλη δόση νικοτίνης: 1)0 mg= μηδενική περιεκτικότητα
2)    6 mg : ένα τσιγάρο ultra light
3)    12 mg: ένα τσιγάρο κανονικό
4)    24 mg:  ένα τσιγάρο βαρύ
5)    36mg: ένα πολύ βαρύ τσιγάρο
6)    48mg: ένα super βαρύ τσιγάρο

Η ποσότητα και η αίσθηση της νικοτίνης που λαμβάνει ο χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξαρτώνται από:
1) πυκνότητα νικοτίνης
 2) Συχνότητα καπνίσματος
 3) τύπος ηλεκτρικού τσιγάρου
 4)ο χρόνος και η διάρκεια εισπνοής και εκπνοής(3)


Βιβλιογραφικές πηγές
(1) http://www.njoyhellas.gr/
(2)http://esmoke.gr/tsigaro/hlektroniko-tsigaro/product_details.htm
(3)http://www.greekspot.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B1.html


Ποια είναι τα σημεία πώλησης
Μέσα στο 2010 το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε και στην ελληνική αγορά. Η χρήση του δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή, καθώς κυκλοφορεί στην αγορά μόλις ένα χρόνο, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται γνωστό και να προτιμάται από πολλούς καπνιστές. Ωστόσο από τότε που το ηλεκτρονικο τσιγαρο εισάχθηκε στην Ελλάδα,  ο αριθμός των ηλεκτρονικών καπνιστών άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.  Αρχικά σημεία πώλησης του αποτελούν το διαδίκτυο, τα φαρμακεία και συγκεκριμένα καταστήματα. Πλέον όμως βρίσκεται  και στα περίπτερα.Βέβαια η ποιότητα διαφέρει μιάς και στα περίπτερα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μάρκας και οι ειδικοί συστήνουν να γίνεται προσεκτική αγορά του προϊόντος γιατί αποτολεί  προϊόν που αφορά άμεσα την υγεία.Επίσης επειδή είναι σπάνια η εύρεση του σε περίπτερα, είναι πολύ ακριβότερο.
Διατίθεται σε  γεύσεις μέντας, μήλου, σοκολάτας και άλλες πολλές, ανάλογα τον προμηθευτή. Την δυνατότητα αυτής της επιλογής την έχεις στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν σελίδες που σου παρουσιάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές, σε γεύσεις ή σε ποσότητα νικοτίνης. Στα φαρμακεία, υπάρχουν μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη και στα περίπτερα δεν υπάρχουν γευστικές επιλογές. (1)
Αξεσουάρ που διατίθενται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Η διάθεση στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου έφερε μαζί της και την δημιουργία πολλών προϊόντων που το συνοδεύουν και ενισχύουν την εμπειρία του καπνίσματος δίνοντάς του μια πιο ευχάριστη όψη, πέραν των ποικίλων γεύσεων που είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή. Διάφορες εταιρίες προωθούν τώρα e-κουτιά τσιγάρων και βελούδινες τσάντες για την μεταφορά τους. Ακόμη διατίθενται και πορσελάνινες θήκες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο . Ακόμα και για την ευκολότερη μεταφορά και αναπλήρωση του υγρού που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχει δημιουργηθεί ένα πλαστικό μπουκάλι με σταγονόμετρο. Οι φιάλες με σταγονόμετρο προτίνονται και σε άτομα με προβλήματα όρασης, δεδομένου ότι έχουν μια λεπτή άκρη που τους επιτρέπει να δουν μέσα στο επιστόμιο ενώ αναπληρώνουν το υγρό του ηλ. τσιγάρου. (2)
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον
 Η διαφορα μεταξύ των παραγόμενων ρύπων ενός καινονικού και ενός  ηλεκτρονικού τσιγάρου ( που περίπου ισοδυναμεί με 10 τσιγάρα καπνού αναλογικά με τις εισπνοές) είναι μεγάλη. Εκτός από τον καπνό που εκπνέεται και μολύνει τον αέρα και τους γύρο μας μια σειρά από απτούς ρύπους αποφεύγονται με την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τέτοια είναι τα άδεια πακέτα τα αποτσίγαρα που αποτελούν τον 2ο παγκόσμιο ρύπο, οι στάχτες, τα σπίρτα, οι αναπτήρες και αυτά περισσότερες από μία φορές τον μήνα.  (3)


No comments: