Tuesday, January 31, 2012

η δράση της εταιρίας shell. ΟΜΑΔΑ e-logicals Mαρίνα Μαντζαβινάτου, Χρύσα Καψάλη, Μαρία Κανδύλη,Σταυρούλα Βιτετζάκη



SHELL

http://www.shell.com/home/content/environment_society/

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ SHELL ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Κάποιες φορές δραστηριότητες της SHELL απαιτούν την μετακίνηση των εργατών της και των μονάδων της σε περιοχές που κατοικούν η εργάζονται άνθρωποι. Η SHELL βοηθά τέτοιες κοινότητες όσον αφορά τον βιοτικό τους επίπεδο και τα μέσα διαβίωσης.

Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργηθούν από τις εγκαταστάσεις της SHELL όπως ελονοσία ή η εξάπλωση του HIV η εταιρία είναι πλήρως ενημερωμένη και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της κοινότητας έχοντας δημιουργήσει μάλιστα και ένα σύστημα ελέγχου του αέρα που ενημερώνει τακτικά και προειδοποιεί για οποιαδήποτε αλλαγή.

Για την ασφάλεια τώρα οι κοινότητες που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις συχνά ανησυχούν για ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν. Η SHELL επικοινωνεί συνεχώς με τους ανθρώπους που μπορεί να ανησυχούν και τους ενημερώνει τακτικά για τα σχέδια της αλλά και τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η SHELL παραδέχεται πως μπορεί οι εγκαταστάσεις της να σταματήσουν κάποιες τοπικές πολιτισμικές παραδόσεις ή πως μετά από μεταφορά των εργαζομένων της σε μια περιοχή μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διαβίωσης ή και ακόμα και να αυξηθεί το κόστος ζωής. Όπως για παράδειγμα στο Athabasca Oil Sands του Καναδά, η SHELL συνεργάζεται στενά με την τοπική κοινωνία και επιτρέπει τη συμμετοχή κατοίκων στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν. Στόχος όπως παραδέχονται να υπάρξουν κοινά οφέλη.
Κατά τη φάση κατασκευής ενός έργου πολλές φορές προσελκύονται αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν παράνομα. Για να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό υπάρχει στην εταιρεία ένα πρότυπο ασφαλείας που καθορίζει το πώς θα προστατεύσει τους ανθρώπους και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας , με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όταν υπάρχει παραγωγή πετρελαίου σε μία περιοχή πολλές φορές συναντάται το φαινόμενα να αυξάνεται το κόστος στέγασης αλλά και των λοιπών υπηρεσιών όπως γ παράδειγμα η καλλιέργεια . Γι αυτό η
SHELL έχει προτείνει στη τοπική διοίκηση να ενθαρρύνει τους τυχόν επενδυτές και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αποτελεσματικά.
Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής διοίκησης αλλά και των κατοίκων η
SHELL συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινωνίες και εξετάζει τις ανησυχίες τους. Γίνεται συχνά διάλογος με τους ντόπιους και αυτό βοηθά και ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη της κοινότητας.

Οι δραστηριότητες της
SHELL παρέχουν εργασία σε πολλά άτομα από τις τοπικές κοινότητες. Η εταιρία ακολουθεί τους κρατικούς οργανισμούς σχετικά με την τοπική απασχόληση και έχει τη δική της στρατηγική για την πρόσληψη των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων. Υποστηρίζει και τους τοπικούς προμηθευτές .

Κοινωνική επένδυση

Η
SHELL έχει δημιουργήσει μία ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που εστιάζει στη φτώχια και στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες . Αυτό γίνεται πάντα σύμφωνα με τη συμφωνία του κράτους.

Οι εταιρείες της Shell λειτουργούν στη Νιγηρία για πάνω από 50 χρόνια. Παράγουν δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων για την κυβέρνηση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή ενέργειας για τη χώρα. Καλύπτουν τις διεθνείς αγορές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την ανάπτυξη της κοινότητας. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις συνθήκες εργασίες στο δέλτα του Νίγηρα, όπου παράγεται και το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου, η φτώχεια και η βία είναι σοβαρά προβλήματα, καθιστώντας την μία από τις πιο δύσκολες περιοχές.
Το Δέλτα του Νίγηρα είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές όπου λειτουργούν οι εταιρείες
Shell. Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της Νιγηρίας παράγεται στο δέλτα ωστόσο η φτώχεια και η βία είναι διαδεδομένη.
Το δέλτα είναι το μισό βάλτος, το άλλο μισό γη, και είναι γεμάτο από ένα λαβύρινθο με ρυάκια και ριζοφόρα. Είναι ζεστό και υγρό και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Πέρα όμως από τις εργασίες που γίνονται τόσα χρόνια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φτωχοί. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού ασκεί πίεση στις παραδοσιακές συνθήκες διαβίωσης. Μόνο πολύ λίγοι έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως σχολεία, κέντρα υγείας, ηλεκτρική ενέργειας και τρεχούμενο νερό΄. Σε αυτό το υπόβαθρο η ασφάλεια έχει επιδεινωθεί. Βαριά οπλισμένοι και καλά οργανωμένες συμμορίες απαγάγουν το προσωπικό και κάνουν σαμποτάζ στους αγωγούς. Μαχητικές ομάδες έχουν προκύψει, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από την κλοπή του αργού πετρελαίου και των συμπυκνωμάτων σε βιομηχανική κλίμακα. Όμως υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μαζική ρύπανση κατά τις διαδικασίες. Αυτό έχει δημιουργήσει όχι μόνο αύξηση της δυσαρέσκειας της κοινότητας και των εταιρειών πετρελαίου αλλά και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα από την υπερχείλιση δεξαμενών.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει μειωθεί η ποσότητα του πετρελαίου που παράγεται στο δέλτα σημαντικά λόγω της κατάστασης της ασφάλειας, μειώνοντας τα έσοδα της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων και έτσι δεν δίνεται η ικανότητα στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει πολλές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Κατά συνέπεια τα μεγάλα έργα που θα παρέχουν απασχόληση καθυστερούν και οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων έχουν κοπεί.
Τον Ιούνιο του 2009, ο Πρόεδρος Γιαρ κήρυξε γενική αμνηστία για τους μαχητές, προσφέροντας θέσεις εργασίας, την κατάρτιση και τις μηνιαίες πληρωμές σε εκείνους που συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Η εταιρία της Shell δραστηριοποιείται και ασχολείται και με τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί της. Το πιο σημαντικό από αυτά, το οποίο μάλιστα αποτελεί και μάστιγα στον αιώνα μας είναι το Αids το οποίο πλήττει τους πλήθος εργαζόμενων της Shell. Προσπαθεί λοιπόν και ψάχνει συνεχώς τρόπους για να μειώσει το υπάρχον πρόβλημα. Καταρχάς βοηθάνε στην προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτή από τον ιό HIV / AIDS, στηρίζουν τα άτομα που ζουν με HIV / AIDS άλλα δεν μένουν εκεί, στηρίζουν και τις οικογένειες τους, και σε συνεργασία με άλλους υπάρχει προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του AIDS. .Η πανδημία πλήττει τους εργαζομένους, τους εργολάβους της εταιρίας, τους προμηθευτές και τους πελάτες της. Επόμενο είναι να έχει και επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον της. Πέρα από τη θεωρία η Shell προχωράει στην πράξη με τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων της και των οικογενειών τους από τον ιό HIV / AIDS, για τη φροντίδα των ατόμων που έχουν μολυνθεί, και συνεργάζεται με τους εταίρους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Έτσι υπάρχει πρόγραμμα συγκεκριμένο που έχει συνταχθεί για το
AIDS.
Στο πρόγραμμα αναφέρει ότι δεν θα κάνει διακρίσεις εναντίον κανενός που έχει προσβληθεί από το
AIDS. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την παροχή ή την τακτοποίηση ιατρική περίθαλψης για τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον ιό HIV / AIDS, καθώς και συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης για τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες.
Ως στόχο η εταιρία έχει πρώτα να δημιουργήσει τις εταιρικές σχέσεις με τους αρμόδιους τοπικούς και παγκόσμιους οργανισμούς και άλλες εταιρείες για την καταπολέμηση του
HIV / AIDS καθώς και με τις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται ώστε να πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Θα περιλαμβάνουν τον ιό HIV / AIDS σε αξιολογήσεις του αντίκτυπου τους και θα υπάρχει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που θα είναι σε θέση να μετρήσει την πρόοδο των προσπαθειών της εταιρίας. Σε συνεργασία με την UNAIDS υπάρχουν οι κοινές ειδικές γνώσεις για να συμβάλουν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της πρόκλησης του AIDS στην Αφρική τα επόμενα 20 χρόνια, σε συνεργασία. Έχουν μάλιστα αναπτυχθεί τρία πιθανά σενάρια τα οποία αποδεικνύουν την ανάγκη για όλους να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Υπάρχει όμως παγκόσμια συμμαχία επιχειρήσεων κατά του
HIV / AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας που συμμετέχουν πάνω από 200 εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Shell και συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του AIDS.

Επιπλέον, στόχος της εταιρίας είναι να συνεργάζεται με ακεραιότητα και να υποστηρίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι γενικές αρχές της εταιρίας εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και όταν η έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταφέρει το προσωπικό σε δύσκολες θέσεις και πολιτικά ευαίσθητες χώρες. Η εταιρία φημίζεται για την επιχειρηματική της ακεραιότητα και τις γενικές της αρχές. Σκοπός τους είναι το προσωπικό και οι εργολάβοι της εταιρίας να τηρούν αυτές τις αρχές και να αντιδρούν ανάλογα σε περιπτώσεις παραβιάσεων. Βασικές αξίες λοιπόν της SHELL είναι η εντιμότητα, η ακεραιότητα και ο σεβασμός στον άνθρωπο. Ακόμα το προσωπικό είναι πλήρως εκπαιδευμένο ώστε να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές της εταιρίας. Για κάτι άλλο που φημίζεται η shell είναι ότι δεν δέχεται δωροδοκίες και η δέσμευση του ομίλου κατά της δωροδοκίας είναι μακροχρόνια.

Η shell ακολουθεί ένα εταιρικό πρότυπο,το οποίο υποστηρίζει πως οι εταιρίες πρέπει να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γενικές Επιχειρηματικές Αρχές Της SHELL

Oι αρχές αυτές περιλαμβάνουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και την υποστήριξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά έχουν οριστεί από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις βασικές συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η shell σε μία προσπάθειά της να συμβάλλει ενεργά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζητά πρακτικούς τρόπους που συνδέονται άμεσα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρίας.
Με το έργο του καθηγητή John Ruggie- ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα-η shell επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο όπου οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Ως μέρος της εκστρατείας για την υποστήριξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εταιρία έχει κάνει αλλαγές στην εσωτερική δομή της έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργητική.Για παράδειγμα, δημιούργησε μια ομάδα που εστιάζει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Επίσης, σύμφωνα τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία(όπως αυτά ορίζονται από Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, κατοχυρώνεται:
• ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι - οι εργαζόμενοι μπορούν να ενταχθούν σε μια ένωση όπου επιτρέπεται από την εθνική νομοθεσία.
• ελευθερία από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, μέσω της ισότητας των ευκαιριών.
• απαλλαγή από την καταναγκαστική εργασία
• η κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Στόχος της εταιρίας είναι επίσης να δημιουργήσει ένα χώρο εργασίας που να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερη χρήση των ταλέντων τους και να τους παρέχει ευέλικτες συνθήκες εργασίας για να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.


Οι τοπικές κοινότητες

Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ή η ίδρυση νέων επιχειρήσεων μπορεί να απαιτήσει μετακίνηση ανθρώπων από μια περιοχή στην άλλη, μια διαδικασία γνωστή ως επανεγκατάστασης. Οι κυβερνήσεις συνήθως πραγματοποιούν αυτή τη διαδικασία.Άν είναι δυνατόν η διαδικασία αυτή αποφεύγεται,αλλά όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η εταιρία ενθαρρύνει τη χρήση των διεθνών προτύπων όπως αυτά πουαναπτύχθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα πρότυπα αυτά, περιλαμβάνουν τη διαβούλευση της κοινότητας, τα σχέδια δράσης επανεγκατάστασης και τη δέουσα επιμέλεια.
Η συνεργασία με τις κοινότητες, αποτελούν παραδείγματα των απαιτήσεων που συμπεριλήφθηκαν το 2009 ενημέρωση μας για το πλαίσιο ελέγχου-HSSE & SP.

Ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα

Η προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, μπορεί να είναι περίπλοκη σε χώρες όπου η δωροδοκία ή η χρήση των σοβαρών μεθόδων ασφάλειας αποτρέπει τη χρήση της αστυνομίας ή του στρατού .Η shell εφαρμόζει αυστηρές προδιαγραφές για τις διαδικασίες ασφαλείας των εργαζομένων της.



Εθελοντικές αρχές για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έχουμε ενεργούς υποστηρικτές των εθελοντικών αρχών για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις κυβερνήσεις των ΜΚΟ, από το 2000. Οι υποστηρικτές αυτοί θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση των κινδύνων και τη διατήρηση της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας. Όλες οι νέες συμβάσεις της ασφάλειας περιλαμβάνουν τώρα μια ρήτρα σχετικά με αυτές τις αρχές και την ανανέωση των συμβάσεων.
Η τυπική ετήσια αξιολόγησης κινδύνων όλων των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει έλεγχο των στοιχείων για το προσωπικό ασφαλείας,για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ελέγχει ότι το προσωπικό ασφαλείας εκπαιδεύεται για την εφαρμογή των εθελοντικών αρχών.. Ένοπλα πρότυπα ασφαλείας

Η shell επιτρέπει μόνο ένοπλες ασφαλείας, όταν απαιτείται από το νόμο ή όταν θεωρείται ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για τη διαχείριση των κινδύνων για την ασφάλεια. Όλοι οι ένοπλοι φρουροί πρέπει να πληρούν τα πρότυπα της εταιρίας, με βάση τις κατευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις για τη χρήση βίας και των εθελοντικών αρχών για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι οπλισμένοι φύλακες πρέπει πρώτα να προσπαθούν να επιλύουν ένα συμβάν ασφαλείας, χωρίς τη χρήση βίας. Εάν αυτό αποτύχει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο την ελάχιστη δύναμη που απαιτείται και να προσφέρουν βοήθεια σε όποιον - συμπεριλαμβανομένων των δραστών - τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επιχείρησης ασφάλειας.


Τα ανθρώπινα δικαιώματα:Eκπαίδευση,Eργαλεία και Kατευθυντήριες Γραμμές


. Σαν εταιρία η shell παρέχει πρακτικές οδηγίες στους διευθυντές της, προκειμένου να συμβάλει στη στήριξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους νόμιμους ρόλος των επιχειρήσεων. Ηεταιρλια προσδοκεί επίσης από τους προμηθευτές της, τους αναδόχουςκαι τους επιχειρηματικούς εταίρους της να ακολουθήσουν τα πρότυπα της εταιρίας. . Υποστήριξη διεθνών πρωτοβουλιών

Η shell υποστηρίζει διεθνείς διακηρύξεις και συμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργάζεται με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



UN Global Compact

Η shell έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών Global Compact, ένα πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και την ευθυγράμμιση επιχειρήσεων και των στρατηγικών τους με δέκα διεθνώς αποδεκτές αρχές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εργασίας,του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς.



Εθελοντικές αρχές για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα


Ως εταιρία η shell υποστηρίζει τις εθελοντικές αρχές για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Οι αρχές αυτές παρέχουν πρακτική καθοδήγηση για τις εταιρείες σχετικά με το πώς να διατηρηθεί ασφάλεια λειτουργίας τους, με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ SHELL ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε η shell συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για να την βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αγοράς με βάση κίνητρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ενεργιακής απόδοσης και την ανάπτυξη τεχνολογιών ccs. Επίσης συνεργάζεται με εταιρίες και ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ για να υποστηρίξουν την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών.

Η shell υπήρξε η πρώτη εταιρία στο χώρο της, όπου ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα της βιοποικιλότητας. H shell συνεργάζεται με περιβαλλοντολόγους και χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες προκειμένου να βοηθήσει ενεργά τα απειλούμενα οικοσυστήματα.


ΓΙΑΤΙ Η SHELL ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ?
O αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός χρησιμοποιεί όλο και περισσότερους φυσικούς πόρους με αποτέλεσμα να οδηγεί τα οικοσυστήματα σε μια άνευ προηγουμένου μείωση των ζωικών και φυτικών ειδών-για παράδειγμα, πάνω από 17.000 είδη φυτών συγκαταλέχθηκαν κι επισήμως στα ‘απειλούμενα’ φυτά το 2008 σε σύγκριση με περίπου 11.000 το 2000.Στατιστικά αναφέρουν πως το 20% των τροπικών δασών και το 50% των παγκόσμιων υγροτόπων έχουν καταστραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. Η shell λοιπόν, ενημερώνεται για την κατάσταση του πλανήτη και παράλληλα δρα ενεργά προκειμένου να δώσει μια λύση στο πρόβλημα της βιοποικιλότητας σκεπτόμενη αρχικά το περιβάλλον αλλά και σε δεύτερο επίπεδο την εταιρική ‘εικόνα’. Ο δεύτερος παράγοντας(εταιρική εικόνα) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς έχει αποδειχτεί πως όταν μια εταιρία εκφράζει δημόσια το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, αυτόματα αυξάνει τη δημοτικότητά της στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

ΠΩΣ ΔΡΑ Η SHELL ΟΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ?

Η εκτίμηση της βιοποικιλότητας μιας περιοχής αποτελεί μια από τις πρώτες δραστηριότητες της shell.Εάν μια περιοχή είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, η εταιρία ακολουθεί πολύ αυστηρές πρακτικές με στόχο την περιφρούρηση της περιοχής.Επίσης, περίπτωση που οι αρμόδιοι κρίνουν πως μια περιοχή είναι πιο ευαίσθητη την εντάσσουν στην ομάδα με τις περιοχές «υψηλής βιοποικιλότητας».

Τέτοιες περιοχές είναι οι εξής:
Περιοχές που προστατεύονται από τη Διεθνή ¨Ενωση για τη διατήρηση της φύσης.
Υγρότοποι διεθνούς σημασίας(σύμφωνα με τη Σύβαση Ραμσάρ).
Natura 2000 (στο πλαίσιο της ευρωπαικής οδηγίας για την προστασία των πτηνών και των οικοτόπων).
Σημαντικές ζώνες πτηνών(ορίζονται από το BirdLife International).
Σημαντικές ζώνες βιόσφαιρας (στο πλαίσιο της UNESCO Άνθρωπος και Βιόσφαιρα).
Προκειμένου λοιπόν να πράξει προς όφελος του περιβάλλοντος, η shell δεσμεύτηκε το 2003 υπογράφοντας σύμβαση η οποία προέβλεπε:
Η shell δεν θα διερευνούσε για κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε φυσικές τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς.
Θα βελτίωνε τον τρόπο λειτουργίας της σε περιοχές με υψηλή αξία βιοποικιλότητας.
Θα συνεργαζόταν με την IUCN και άλλους οργανισμούς προκειμένου να διαφυλαχθούν οι προστατευόμενες περιοχές.



Τα σχέδια δράσης για την προστασία της βιοποικιλότητας έγιναν υπό την καθοδήγηση του IPIECA / OGP( ενός οδηγού για την ανάπτυξη ενός πεδίου δράσης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η συνεργασία με οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά σημαντική καθώς η εταιρία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί γνωμοδοτήσεις ειδικών,σε μια προσπάθεια για διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η συνεργασία με πάνω από 100 επιστημονικές οργανώσεις για την προστασία οικοσυστημάτων σε πάνω από 40 χώρες, περιλαμβάνει παγκόσμιες συμφωνίες υπό την εποπτεία μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων .Η υπογραφή συμφωνητικού με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης το 2007, με την Ένωση Υγροτόπων το 2008, καθώς και με το Nature Conservancy το 2009 αποτελούν «χρυσές» συνεργασίες.

Η SHELL προσπαθεί και δουλεύει για την πρόληψη ατυχημάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή επικίνδυνων ουσιών. Οι εγκαταστάσεις της λοιπόν φροντίζει να είναι καλά σχεδιασμένες να ελέγχονται συνεχώς και να υπάρχει μία συνεχής συντήρηση. Έχει σχεδιάσει η εταιρία μια πρακτική αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με σκοπό την γρήγορη αντιμετώπιση των περιστατικών. Στα πλαίσια αυτά έχει δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αυτό περιλαμβάνει συνεργασία με αρμόδιες τοπικές και εθνικές αρχές. Όσον αφορά τα πλοία που χρησιμοποιεί η SHELL είναι πρότυπα ποιότητας και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του.

Στον τομέα της ενέργειας τώρα, υπάρχει όλο και περισσότερο ανησυχία για τη χρήση του νερού καθώς το νερό γίνεται πιο σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέες και προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρία για να μειωθεί η ποσότητα νερού που χρειάζεται για τις δραστηριότητές της προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπάρχει εντατική προσπάθεια για καλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων και η εξόρυξη πετρελαίου και νερού από την άμμο είναι εντατική. Στόχος είναι η μείωση του αποτυπώματος του νερού μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών από την πλευρά της εταιρίας

Στο Ομάν, υπάρχει προσπάθεια με τη χρήση των καλαμιώνων σε καθαρό νερό να παράγεται πετρέλαιο. Αυτό εξοικονομεί την ενέργεια που απαιτείται για την άντληση νερού πίσω στη χρήση του εδάφους και έτσι η τοπική κοινωνία μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει το νερό για να αναπτυχθούν καλλιέργειες.

Στο διυλιστήριο SAPREF της Shell στη Νότια Αφρική χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό οικιακής χρήσης, στο διυλιστήριο Clyde στην Αυστραλία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για εξοικονόμηση νερού και τέλος στις Κάτω Χώρες, το Schoonebeek επαναχρησιμοποιεί τα υγρά αστικά απόβλητα για να παράγει ατμό.

No comments: