Tuesday, December 20, 2011


Εργασία από την ομάδα 5G
Συμμετέχουν οι:
Βάσιλα Αθανασία
Πασπάτη Άννα
Σκριβάνου Άλεξάνδρα
Σοϊλεμετζίδου Ειρήνη
Σταματόπουλος Στάυρος





PFIZER

Η Ιστορία της Pfizer

Η αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ιδρύθηκε το 1849 στην περιοχή του Μπρούκλιν ,στη Νέα Υόρκη από τα ξαδέρφια Charles Pfizer και Charles Erhardt ως επιχείρηση χημικών προϊόντων.
Το 1862 διεξάγει την πρώτη εγχώρια παραγωγή τρυγικού οξέος και όξινου τρυγικού οξέος, δύο προϊόντα ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων και χημικών.
Με τον εμφύλιο πόλεμο του 1861-65 η Pfizer διπλασιάζει τα έσοδα της και επεκτείνεται και εκτός Νέας Υόρκης ,στο Σικάγο του Ιλινόις. Στις 27 Δεκεμβρίου toy 1891, πεθαίνει ο συνιδρυτής Charles Erhart και ο Charles Pfizer δεν αργεί να εξαγοράσει το μερίδιο που κληρονόμησε ο γιός του William Erhart στη μισή αξία απογραφής, προκειμένου να συγκεντρώσει την ιδιοκτησία της εταιρείας στα χέρια του.
Λίγο μετά τον θάνατο του Charles Pfizer το 1906, ο Alexander Fleming ανακαλύπτει την πενικιλίνη και η Pfizer εξελίσσεται στον μεγαλύτερο παραγωγό της, καθώς ήταν η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιούσε την τεχνική της ζύμωσης.
Το 1950 Το Terramycin (οξυτετρακυκλίνη), ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος που είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ερευνητικού προγράμματος στις εταιρείας εξελίσσεται στο πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Pfizer αρχίζει να επεκτείνετε σε υπερπόντιες αγορές και έτσι δημιουργείται το διεθνές τμήμα.
Το 1952 Η Pfizer ιδρύει το τμήμα γεωργικών προϊόντων που είναι αφιερωμένο στην ανεύρεση πρωτοποριακών λύσεων σε προβλήματα υγείας των ζώων.
Το 1953 Η εταιρεία J.B. Roerig and Company με εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής, γίνεται ένας από τους κλάδους της Pfizer. Η Roerig παραμένει αναπόσπαστο μέρος του εξαιρετικού μάρκετινγκ της Pfizer.
Το 1960 εταιρεία σηματοδοτεί την αυξανόμενη δέσμευσή της στην έρευνα ιδρύοντας ιατρικά ερευνητικά εργαστήρια στο Γκρότον του Κονέκτικατ. H πορεία της Pfizer Hellas ξεκίνησε το 1960 με ένα μικρό ανθρώπινο δυναμικό 40 ατόμων και έδρα το πρώτο εργοστάσιο στην οδό Αλκέτου 5, στο Παγκράτι.
To 1970 η Pfizer Hellas μεγαλώνει. Ένα νέο εργοστάσιο στον Αυλώνα προστίθεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρίας, δίνοντας νέα πνοή και δημιουργώντας νέες απαιτήσεις στη φαρμακοβιομηχανία.
Το 1980 Το Feldene (πιροξικάμη) καθίσταται το πρώτο σε πωλήσεις αντιφλεγμονώδες φάρμακο στον κόσμο. H Pfizer Hellas εξελίσσεται και αναπτύσσει τις δραστηριότητές της. Πραγματοποιείται η πρώτη εξαγωγή φαρμάκων με προορισμό την Αλγερία.
Το 1993 λανσάρεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων της Pfizer "Sharing the Care". Το πρόγραμμα αυτό παρέχει φάρμακα σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα με χαμηλό εισόδημα και σε ανασφάλιστους ασθενείς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 2000 H Pfizer συγχωνεύθηκε με τη Warner-Lambert προκειμένου να δημιουργήσουν τη νέα Pfizer, ενώ στην συνέχεια συγχωνεύεται με την Pharmacia (2003).
Στις 15 Οκτωβρίου 2009 η Pfizer εξαγοράζει την Wyeth δημιουργώντας μια εταιρεία με μεγάλο εύρος προϊόντων και θεραπειών που αγγίζουν τις ζωές ασθενών και καταναλωτών κάθε μέρα σε κάθε στάδιο της ζωής τους.
Το 2010 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Pfizer Hellas, αφού πέραν της συμπλήρωσης 50 χρόνων δραστηριοποίησης στη χώρα μας, ολοκληρώθηκε και η συγχώνευση με την Wyeth Hellas.


Τα φάρμακα

Η Pfizer παράγει πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε μερικά:
• Terramycin
• penicillin
• Feldene (αντιφλεγμονώδες)
• Viagra (φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία)
• Ponstan (αντιφλεγμονώδες)
• Champix (κατά του καπνίσματος)
• Centrum (συμπληρώματα διατροφής)
• Lipitor(κατά της χολιστερίνης) κ.α
Επίσης παράγει προϊόντα βρεφικής διατροφής και κτηνιατρικά προϊόντα.

Σκοπός και αποστολή

Η αφοσίωση στην έρευνα για το καλό της ανθρωπότητας, προκειμένου να προσφέρει μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή μέσω των καινοτόμων φαρμάκων της.

Στρατηγική

Για να αυξήσει τις ευκαιρίες στον τομέα της βιο-ιατρικής έρευνας και να βρει καινοτόμα φάρμακα σε όλο και περισσότερους ασθενείς ανά τον κόσμο, η pfizer είχε δημιουργήσει 2 διαφορετικούς ερευνητικούς οργανισμούς:
1)The Pharma therapeutics research and development group: αναζήτηση μορίων και σχετικών πληροφοριών για αυτά
2)The bio therapeutics research and development group: αναζήτηση εμβολίων
Με αυτή τη στρατηγική, η εταιρία μπορεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες ώστε να βελτιωθεί η επιχείρηση. Αυτό μπορεί να γίνει με την υποστήριξη νέων φαρμάκων, την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με σημαντικούς πελάτες, την επένδυση σε νέες τεχνολογίες κ.τ.λ.

Νομοθεσία Pfizer

Η Pfizer ανταγωνίζεται νόμιμα και ηθικά εντός της αγοράς. Ενεργεί με υπευθυνότητα στις σχέσεις της με τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, τa νοσοκομεία, τις κυβερνήσεις, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους πωλητές. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής προϋποθέτει και την τήρηση των παρακάτω κανόνων:
• Συμμόρφωση σε όλους τους νόμους περί υγείας
• Έντιμο εμπόριο προϊόντων, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς κάθε χώρας
• Έλεγχος της ασφάλειας, των επιδόσεων και της ποιότητας των προϊόντων
• Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για την εμπειρία επί των προϊόντων
• Ηθική συναλλαγή με τα κυβερνητικά στελέχη και τους εμπορικούς συνεργάτες
• Τήρηση όλων των κανόνων περί ανταγωνισμού
• Τήρηση των τελωνειακών νόμων και των νόμων κατά του μποϊκοτάζ
Όντας αξιόπιστη εταιρία, η Pfizer ορίζει ως απαράβατο νόμο την αποφυγή παράνομων πληρωμών προς κυβερνητικά στελέχη ή επιχειρηματικούς συνεργάτες.
Aφοσίωση στους πελάτες
Έλεγχος της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των προϊόντων.
Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό εργάζεται με επιμέλεια, προκειμένου να παραχθούν πληροφορίες και αγαθά υψηλής ποιότητας, αναλογικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτά. Η κατανόηση του προφίλ ασφαλείας του προϊόντος, καθώς και της ποιότητας και των χαρακτηριστικών του, είναι βασική. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται εκτενώς κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών. Ωστόσο, μόνο όταν ένα προϊόν διοχετευθεί στην αγορά και χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες, η αποτελεσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του γίνονται ολοκληρωτικά γνωστά. Όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν για τα προϊόντα, τόσο καλύτερα είναι. Για το λόγο αυτό, κάθε εργαζόμενος στην Pfizer πρέπει να μοιράζεται την ευθύνη να αναφέρει κάθε θέμα ασφάλειας, ποιότητας ή αποτελεσματικότητας ενός προϊόντος που έχει διοχετευθεί στην αγορά από την Pfizer. Για την ακρίβεια, υπάρχει νομική υποχρέωση να εντοπίζονται και να αναφέρονται ανεπιθύμητες ενέργειες και παράπονα σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων στις ρυθμιστικές αρχές. Συνεπώς, υπάρχει αφοσίωση στην παροχή ποιότητας στον τομέα της υγείας ανά τον κόσμο. Οι πρακτικές και οι διαδικασίες της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη ποιοτικών αποτελεσμάτων που ξεπερνούν τις προσδοκίες.


Δωροδοκία και Διαφθορά

Η Pfizer έχει μια μακρά εταιρική πολιτική που απαγορεύει στους συναδέλφους ή σε οποιονδήποτε ενεργεί για λογαριασμό της, να προσφέρει οποιαδήποτε αμοιβή ή όφελος σε οποιοδήποτε άτομο ή φορέα, προκειμένου να επηρεάσει αθέμιτα έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ή να κερδίσει ένα αθέμιτο επιχειρηματικό πλεονέκτημα. Οι περισσότερες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται έχουν νόμους που απαγορεύουν την καταβολή, προσφορά ή υπόσχεση οποιασδήποτε πληρωμής ή οποιουδήποτε πράγματος αξίας (άμεσα ή έμμεσα) σε κυβερνητικό αξιωματούχο, όταν η εν λόγω πληρωμή έχει στόχο να επηρεάσει μια επίσημη πράξη ή απόφαση για την ανάθεση ή διατήρηση εργασίας. Επιπρόσθετα, οι φορολογικές ρυθμίσεις καθιστούν παράνομη τη μη προσήκουσα καταγραφή συναλλαγών. Ως αμερικανική εταιρεία, η Pfizer Inc. και όλες οι θυγατρικές της στις ΗΠΑ και εκτός, καθώς και οι εργαζόμενοί της, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο FCPA. Θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνεται με το σύνολο της εγχώριας νομοθεσίας κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Η Pfizer, επίσης, απαγορεύει την «εμπορική δωροδοκία» η οποία είναι παράνομη σε πολλές χώρες. Εμπορική δωροδοκία είναι η παραχώρηση ενός αντικειμένου αξίας σε κάποιον ενδιάμεσο (π.χ σε έναν υπάλληλο κάποιου πελάτη) εν αγνοία του προϊστάμενού του, με σκοπό να επηρεάσει την εμπορική συμπεριφορά του προϊσταμένου. Η Pfizer απαγορεύει σε οποιονδήποτε εργαζόμενο, σύμβουλο, ενδιάμεσο ή άλλο εκπρόσωπο να εμπλακεί, έμμεσα ή άμεσα, σε εμπορική δωροδοκία.

Η Δέσμευση

Η Pfizer έχει αναλάβει τη δέσμευση να επιδιώκει υγιή ανάπτυξη και στόχους κερδοφορίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά της σε όλα όσα πράττει. Επομένως, δεσμεύεται για:
• το καλύτερο συμφέρον της Εταιρείας και των μετόχων της, με διαφάνεια για τις λειτουργίες και τις επιδόσεις της και επιδεικνύοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στη χρήση των περιουσιακών στοιχείων και των πόρων της.
Για τη διασφάλιση του συμφέροντος της εταιρίας και των μετόχων της η Pfizer:
• Θα διατηρεί ακριβή και πλήρη βιβλία και αρχεία
• Θα έχει ένα αποτελεσματικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου των οικονομικών αναφορών
• Θα κρατά αρχεία της Εταιρείας σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις
• Θα κάνει σωστή χρήση των πόρων της Εταιρείας και θα διατηρεί ασφαλείς τους υπολογιστές και τα δίκτυά της
• Θα προστατεύει τα εμπιστευτικά, περιουσιακά και προσωπικά δεδομένα
• Θα προστατεύει τις ευρεσιτεχνίες και τα εμπορικά σήματα
• Δεν θα εμπορεύεται ποτέ και δεν θα αποκαλύπτει εμπιστευτικές ή εσωτερικές πληροφορίες
• Θα αποφεύγει συγκρούσεις συμφερόντων.
Θέλει να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες προκύπτουν από τις ταχύτατες αλλαγές της παγκόσμιας κοινότητας.
Αναζητά βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα υγείας
Επιθυμεί να ελαττώσει την επίδρασή της στο περιβάλλον
Το Μότο της: Doing business responsibly (Κάνοντας δουλειές υπεύθυνα)


Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη της Pfizer:

Προγράμματα Παγκόσμιας Υγείας
1.Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας Μελών (Global Health Fellows Program [GHF] ) : Είναι ένα διεθνές εταιρικό πρόγραμμα εθελοντισμού με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας και την βελτίωση της φροντίδας για τα στρώματα του πληθυσμού. Από το 2003, πάνω από 270 Μέλη Υγείας από τοποθεσίες της Pfizer σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα εργασίας με περισσότερους από 40 οργανισμούς-εταίρους και σε 40 χώρες. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δομικών στοιχείων πυρήνα που απαιτείται για ισχυρά συστήματα υγείας. Έτσι δημιουργήθηκαν τμήματα πληροφόρησης για την υγεία των εργαζομένων , τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και την ενίσχυση της διαχείρισης των εμβολίων.
2. Πρόγραμμα για την θεραπεία της τύφλωσης από τράχωμα (Partnership to End Blinding Trachoma through the International Trachoma Initiative) : Το τράχωμα είναι μία ασθένεια κατά την οποία το άτομο σταδιακά χάνει την όρασή του. Έχει προσβάλλει παγκοσμίως 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Pfizer λοιπόν δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα με στόχο τον τερματισμό των δεινών και τον κύκλο της φτώχειας που προκαλείται από αυτήν την ασθένεια σε συνεργασία με την WHO’s Alliance for the Global Elimination of Blinding Trachoma και την International Trachoma Initiative. Επιπλέον δεσμεύτηκε να χορηγεί Zithromax ® που είναι ένα φάρμακο απαραίτητο για την καταπολέμηση της ασθένειας. Μέχρι σήμερα, η Pfizer έχει δωρίσει περισσότερα από225 εκατομμύρια Zithromax θεραπείες ® σε 19 χώρες, με σχέδια συνέχειας της δραστηριοποίησης. Έτσι το Μαρόκο έγινε η χώρα στην οποία η ασθένεια επαλείφθηκε ενώ μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στην Γκάμπια, την Γκάνα και το Βιετνάμ.
3. Πρόγραμμα κατά της Ελονοσίας : H Pfizer έχει εγκατασταθεί στην Αφρική προκειμένου να κατασκευάζει αλλά και να χορηγεί, κυρίως στην περιοχή Ντακάρ της Σενεγάλης τα ειδικά φάρμακά της κατά της ελονοσίας.
4. Έχει κάνει συμμαχίες για την καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και την συνειδητοποίηση των επιβλαβών συνεπειών της χρήσης του καπνού.
5. Δράση σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες: Λόγω της ανεπάρκειας των συστημάτων υγείας που μάχονται κατά της ελονοσίας, της φυματίωσης και του ΑΙDS στην Αφρική , η Pfizer έθεσε ως στόχο να τα βελτιώσει και να τα αναπτύξει προκειμένου να παρέχουν μιας υψηλής ποιότητας φροντίδα. Έτσι δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο εκπαίδευσης με έδρα το Πανεπιστήμιο Makerere στην Ουγκάντα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 κατάφερε να δημιουργήσει 6,500 εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα οι οποίοι προσέφεραν ποιοτική φροντίδα σε 31.154 ασθενείς.
6. Χορήγηση Diflucan ® : Επειδή το AIDS συχνά προκαλείται από λοιμώξεις μυκήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλώντας νοσηρότητα και θνησιμότητα, η Pfizer ανέλαβε να χορηγήσει στις χώρες αυτές το φάρμακο Diflucan ® που θεραπεύει τους δυο μύκητες των ευκαιριακών λοιμώξεων που προκαλούν το AIDS. Το φάρμακο χορηγήθηκε δωρεάν στις χώρες όπου το AIDS επικρατούσε πάνω από 1%. Τα τελευταία 10 χρόνια χορήγησε 1,2 δις φαρμάκων σε περισσότερες από 2.400 περιοχές σε 63 χώρες στην Ασία, στην Αφρική, την Καραϊβική και την Λατινική Αμερική.
7. Το 2007-2009 η Pfizer προσπάθησε να σταματήσει την εξάπλωση του AIDS στα 10 κράτη με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων τη Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Καλιφόρνια, Τέξας, Νιου Τζέρσεϋ, Ιλινόις, τη Γεωργία, την Πενσιλβaνία, το Μέριλαντ και τη Βόρεια Καρολίνα. Δαπάνησε 7.500.000 δολάρια σε πάνω από 3 χρόνια για να παρέχει επιχορηγήσεις, τεχνική βοήθεια και τους πόρους της δικτύωσης σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών (ASO’s) που λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη του AIDS.

Επιδοτήσεις και συνεισφορές

Η Pfizer είναι προσηλωμένη στην αρχή της διαφάνειας δηλαδή την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων που αντανακλούν τη συμμετοχή της στην προσπάθεια του δημόσιου συμφέροντος. Αυτές περιλαμβάνουν τομείς όπως η χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τις δεσμεύσεις για ένα φάρμακο μετά την κυκλοφορία του, ειδικά των πειραματικών φαρμάκων, την καταγραφή και αναφορά των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών, τις πολιτικές συνεισφορές στις ΗΠΑ και τις πληρωμές των επαγγελματιών υγείας της. Το 2008, η Pfizer άρχισε να αναφέρει τις επιχορηγήσεις και φιλανθρωπικές εισφορές που προβλέπονται για ιατρικές, επιστημονικές οργανώσεις, καθώς και οργανώσεις ασθενών στις ΗΠΑ. Αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για αύξηση της διαφάνειας γύρω από την υποστήριξη που παρέχει η Pfizer με οργανώσεις που εργάζονται για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και της προόδου της επιστήμης. Αυτή η υποστήριξη είναι ένας τρόπος για να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, σε συνδυασμό με την κύρια δραστηριότητα της για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.
Η Pfizer δηλώνει ξεκάθαρα πως σέβεται την ακεραιότητα των ιατρικών, επιστημονικών οργανώσεων και αυτών των ασθενών με τους οποίους συνεργάζεται. Ως εκ τούτου, προσπαθεί να επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο της ηθικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων στις επιχορηγήσεις και τις φιλανθρωπικές εισφορές με τους συναίτερούς της. Η χρηματοδότηση για την υποστήριξη με έδρα τις ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει ή να ανταμείψει τον παραλήπτη για το παρόν, το παρελθόν, ή τη μελλοντική χρήση ή την υποστήριξη των φαρμάκων της Pfizer. Επιπλέον, καμία από αυτές τις πληρωμές που δίνονται για την επιβράβευση των δικαιούχων οργανώσεων για την επιρροή δεν επιχειρούν να επηρεάσουν συγκεκριμένες νομοθετικές, κανονιστικές και κυβερνητικές πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης, Αυτή η υποστήριξη είναι ένας τρόπος για να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, σε συνδυασμό με την κύρια δραστηριότητα της για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Επομένως οι επιχορηγήσεις και φιλανθρωπικές εισφορές δεν συνιστούν σύγκρουση συμφερόντων με τους οργανισμούς των παραληπτών.
Ακόμη συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για την πολιτική για να εξηγήσει τις προοπτικές της. Έχει εκτεταμένη γνώση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη και πολλές ιδέες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και μια παγκόσμια προοπτική για τη δημόσια υγεία, την πρόληψη των ασθενειών και την εκπαίδευση σε θέματα υγείας. Θεωρεί ότι η δημόσια δέσμευση της πολιτικής είναι ένας σημαντικός και κατάλληλος ρόλος για τις επιχειρήσεις στις ανοικτές κοινωνίες, όταν διεξάγεται νόμιμα και με διαφάνεια.
Η Pfizer συνεχώς προσπαθεί για τη βελτίωση της ιατρικής διαδικασίας χορήγησης της εκπαίδευσης με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, παρέχοντας παράλληλα τις επιδοτήσεις που επιταχύνουν τη μετατροπή της κλινικής της επιστήμης στην ποιότητα της φροντίδας των ασθενών.
Εκτός των άλλων αναπτύσσει ιατρικές και επιστημονικές συνεργασίες
και με υπερηφάνεια παρουσιάζει το Ιατρικό και Ακαδημαϊκό πρόγραμμα των εταιρικών σχέσεών της, το οποίο βελτιώνει την φροντίδα των ασθενών και αυξάνει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων της. Από την έναρξη του προγράμματος το 1984, η Pfizer έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 1000 προτάσεις. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια αντανάκλαση της δέσμευσης της Pfizer για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας, και την ιατρική εκπαίδευση στις Σχολές της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οστεοπαθητικής Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Δημόσιας Υγείας.
Συνεργάζεται και χρηματοδοτεί μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πραγματοποιεί πολλές φιλανθρωπίες τις οποίες ονομάζει «Ειδικές Εκδηλώσεις»(Special Events). Παρά την πολυσημία που θα μπορούσε να έχει αυτός ο όρος η Pfizer δίνει τον δικό της ειδικό ορισμό που συμμορφώνεται με τις εσωτερικές πολιτικές της. Ενθαρρύνει τους εξωτερικούς, ανεξάρτητους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να εξετάσουν και άλλες πηγές της Pfizer για να καθοδηγηθούν σχετικά με τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων που δεν ταιριάζουν με τον ορισμό της

Εργασία με επαγγελματίες της υγείας

Η Pfizer συνεργάζεται με επαγγελματίες της υγείας προκειμένου να αποκτήσει τις ουσιαστικές πληροφορίες που χρειάζεται για να παραδώσει επιλογές θεραπειών που βελτιώνουν την υγεία των ασθενών. Οι επαγγελματίες αυτοί βοηθούν την εταιρεία κυρίως με τέσσερις τρόπους:
Α. Στην έρευνα και την ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς.
Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η μελέτη του πώς λειτουργούν είναι το κλειδί για την βοήθεια των ασθενών να ζήσουν υγιείς ζωές. Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων.
Β. Παρέχοντάς της επαγγελματικές συμβουλές. Οι συμβουλές από έμπειρους επαγγελματίες της υγείας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των φαρμάκων της
Γ. Ως εμπειρογνώμονες στα Led Forums που βοηθούν να εκπαιδευτούν άλλοι επαγγελματίες.
Η Pfizer δραστηριοποιεί έμπειρους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης ως ομιλητές για να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους για τις συνθήκες υγείας, για το μερίδιο των διαφημιστικών πληροφοριών σχετικά με τα φάρμακά της, τις χρήσεις της θεραπείας, τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμάκων, για μια συγκεκριμένη κατάσταση της υγείας ή την κατάσταση της νόσου και για την φροντίδα των ασθενών και τις επιλογές θεραπείας.
Δ. Στο Γραφείο Ανταλλαγής Πληροφοριών. Η Pfizer ανταλλάσσει πληροφορίες μαζί τους για τα φάρμακά της και τα μέλη της δύναμης πωλήσεών της συναντιούνται με τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης στο γραφείο για να συζητήσουν νέες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα.

Όσον αφορά το πώς η εταιρεία δουλεύει με αυτούς τους επαγγελματίες υγείας έχει δεσμευτεί να διεξάγει το έργο της μαζί τους με τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας για τη διασφάλιση της ακεραιότητας αυτών των σχέσεων. Τους επιλέγει ανάλογα με τις γνώσεις τους, τα διαπιστευτήρια που παραθέτουν, την ιατρική ειδικότητά τους και με την υπόσχεση για δέσμευση ως προς περίθαλψη των ασθενών. Οι ειδικοί όπως υποστηρίζει η εταιρεία πληρώνονται όχι επειδή η υγεία εξαγοράζεται αλλά επειδή τους αξίζει μια ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους.

Προστασία του Περιβάλλοντος

Σχετικά με το περιβάλλον η Pfizer ενδιαφέρεται για την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα. Αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση για τις πρακτικές και τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την παγκόσμια εμβέλειά της για να πραγματοποιήσει βελτιώσεις στους τομείς της αλλαγής του κλίματος, τη διαχείριση των προϊόντων και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Προτεραιότητές της αποτελούν άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση των προϊόντων και η πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Ξεκινώντας την διαδικασία επίτευξης των στόχων της ακολουθεί τα εξής βήματα: Αρχικά ενσωματώνει στα προγράμματα της τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προγράμματα που λειτουργούν σε ένα στρατηγικό πλαίσιο λειτουργίας. Στη συνέχεια αξιοποιεί τις ευκαιρίες για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τέλος διατηρεί την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντός της.
Μέσω αυτής της προσπάθειας καταφέρνει να μειώσει το αποτύπωμά της στην φύση, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τους λειτουργικούς περιορισμούς που προκύπτουν από ένα περιβάλλον με περιορισμένο άνθρακα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αξιολογώντας τους κινδύνους των δραστηριοτήτων της, προσαρμόζοντας την δράση της στις αλλαγές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χρησιμοποιώντας το νερό με φειδώ και ποσοτικοποιημένα σε όλες τις εγκαταστάσεις της και ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα των εργοστασίων της.
Ακόμη, η Pfizer φροντίζει:
α) για την προστασία της στιβάδας του όζοντος της Γης, όντας αποφασισμένη να ελέγχει ή και ακόμα να εξαλείψει τις εκλύσεις των βλαβερών ενώσεων όπου είναι δυνατόν πραγματοποιώντας σημαντικές μειώσεις.
β) για την βιοποικιλότητα καθώς αναλαμβάνει έργα που βελτιώνουν το περιβάλλον σε επίπεδα χώρου και σε οικολογικά πλούσιες περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η γη, να διατηρηθούν τα άγρια ζώα και να εμπλουτιστεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση.
γ) τον καθαρισμό τοποθεσιών, αφού εξετάζει και επαναφέρει χώρους όπου έχει υποχρεώσεις καθαρισμού κάτω από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Επιπλέον δημιουργεί πόρους για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Προσπαθεί να δημιουργεί φάρμακα που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον κυρίως λόγω της ανάπτυξης των αναλυτικών τεχνολογιών που ανιχνεύουν ίχνη των φαρμακευτικών και άλλων οργανικών χημικών ουσιών στο υδάτινο περιβάλλον και να χρησιμοποιεί την λεγόμενη ‘’Πράσινη Χημεία’’ που δεν είναι άλλη από την εξάπλωση της οικολογικής συνείδησης στους επιστήμονες και τους μηχανικούς της.


Ευθύνη στο χώρο εργασίας

Οι άνθρωποι της Pfizer θεωρούν πως μόνο μέσω των αξιών θα καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους: καλή υγεία για όλους τους ανθρώπους σε ένα διαχειρίσιμο κόστος. Δεν εστιάζουν μόνο σε αυτά που κάνουν αλλά και στο πως το κάνουν, με τι δυναμικό. Έτσι, στο επίκεντρο της δέσμευσής τους για την εταιρική ευθύνη είναι τα ενδιαφερόμενα μέριμνας για τους ανθρώπους που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις ενέργειες της επιχείρησής. Αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς, γιατρούς, τις ρυθμιστικές αρχές, τους πελάτες, τους συναδέλφους, τους επενδυτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τις κοινότητες όπου ζουν και εργάζονται.
Σχετικά με το χώρο εργασίας η Pfizer ασχολείται με τρία θέματα:

● Πολιτική στο χώρο εργασίας για το AIDS: Ως παγκόσμια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, η Pfizer έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη των πολιτικών και την υλοποίηση των προγραμμάτων στις παγκόσμιες τοποθεσίες χώρου εργασίας της, σχετικά με το HIV / AIDS όσον αφορά την μη διάκρισης, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την υποστήριξη της υγείας. Ενώ τα προγράμματα μπορεί να είναι τοπικά και να έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν τις τοπικές συνθήκες, η πρωταρχική πολιτική του HIV / AIDS ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της Εταιρίας και των θυγατρικών της. Προσπαθεί όμως να τα εφαρμόσει σύμφωνα με κάποιους κατευθυντήριους άξονες οι οποίοι είναι η απαγόρευση των διακρίσεων, έλεγχος για AIDS, την εμπιστευτικότητα και αποκάλυψη, η προώθηση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ως προς την πρόσβαση στη θεραπεία και τη φροντίδα και τέλος η υλοποίηση.




● Υγεία και ασφάλεια : Η Pfizer φροντίζει το προσωπικό και τους συνεργάτες της παρέχοντάς τους υγεία και ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο τους προφυλάσσει από τον κίνδυνο μιας τυχαίας απελευθέρωσης χημικών, φωτιάς, έκρηξης ή άλλη διακοπή της διαδικασίας. Επιπλέον προστατεύει τους οδηγούς της αλλά και αυτούς που μοιράζονται μαζί τους τούς δρόμους λόγω του υψηλού κινδύνου τραυματισμού. Προτεραιότητά της είναι να παρέχει ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον για κάθε συνάδελφο, εργολάβο, και επισκέπτη και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν και εργάζονται τα μέλη της. Όμως δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της άτομα αλλά και για όλο τον κόσμο και γι’αυτό δημιούργησε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για την ασφάλεια οδηγών το οποίο θα ενημερώνει ευρέως τα άτομα για τους κανόνες της σωστής οδήγησης. Τέλος επειδή σέβεται τα άτομα με τα οποία εργάζεται φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες τους και να τους συνταξιοδοτεί εγκαίρως.



● Δήλωση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: Η Pfizer υποστηρίζει πλήρως τις αρχές της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Διακήρυξης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία και προσπαθεί να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Εργάζεται επίσης για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μέσω της πρόσβασης σε φάρμακα και συστήματα υγειονομικής ενίσχυση υγείας για υπό- εξυπηρετούμενους ανθρώπους. Τέλος επενδύει σε αποτελεσματικές και βιώσιμες πηγές παροχής υγειονομικής περίθαλψης και τη συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις πολυμερείς οργανώσεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πάρουν τα φάρμακα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Βραβεία και διακρίσεις

Η Pfizer κερδίζει το 2010 και για 6η συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο σκορ στην εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια βράβευση που ήρθε μέσα από την αξιολόγηση 590 αμερικάνικων πολυεθνικών με βάση τη μεταχείριση των τελευταίων στους υπαλλήλους, τους επενδυτές και τους καταναλωτές με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Με αφορμή αυτό το βραβείο καταδεικνύεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της εταιρίας που επιδοκιμάζει τη διαφορετικότητα και την αξιοποιεί βρίσκοντας τρόπους για καλύτερη αντιμετώπιση στα πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας των ανθρώπων.

Το 2009 η Pfizer συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρίες όσον αφορά τη δέουσα μεταχείριση στις εργαζόμενες μητέρες – στελέχη της εταιρίας. Η στήριξη της εργαζόμενης μητέρας στην Pfizer γίνεται μέσω του ευέλικτου ωραρίου, της εργασίας από το σπίτι αλλά και οικονομικών αλλά και δημιουργικών προγραμμάτων που προωθούν το θεσμό της οικογένειας σε συνδυασμό με την καριέρα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς της οικονομίας μας. Αποζημίωση κατά την εκπαίδευση του προσωπικού, υποτροφίες σε παιδιά υπαλλήλων, εφεδρική φροντίδα και περίθαλψη των παιδιών, συμβιωτικές προσεγγίσεις για τους νέους γονείς και άλλα επιτρέπουν στους υπαλλήλους να παραμένουν υγιείς, ισορροπημένοι, ενημερωμένοι και φιλόδοξοι.

Όσον αφορά τους πελάτες της, η Pfizer παρέχει προγράμματα παροχής φαρμάκων ανεξάρτητα της ηλικίας και της οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών της. Δωρεάν φάρμακα σε ανέργους, φτηνότερες τιμές σε ανασφάλιστους υπαλλήλους, δωρεάν φάρμακα με συμμετοχή σε κέντρα υγείας και σε νοσοκομεία που συνεργάζονται με αυτήν, εύκολη παροχή συνταγών και φτηνότερες τιμές για δημοφιλή φάρμακα που έχουν ευρεία κατανάλωση κ.α.


Μια κριτική ματιά στις κοινωνικές ευαισθησίες της Pfizer

Η εταιρία Pfizer, αναφέρεται σε ορισμένες αξίες που διαθέτει και σύμφωνα με εκείνη, αντανακλούν το έργο της και ολόκληρη την υπόστασή της. Αυτές είναι η καινοτομία, η ακεραιότητα, ο σεβασμός στον άνθρωπο, η προσήλωση στον πελάτη, η ομαδική εργασία, η κοινωνική προσφορά, οι υψηλές επιδόσεις και η ηγετική θέση. Ρίχνοντας μια ματιά στην κοινωνική εταιρική ευθύνη της Pfizer θα συμφωνούσαμε απολύτως με τις παραπάνω αξίες, καθώς είναι εμφανές πως οι δράσεις της Pfizer στον τομέα της ΕΚΕ, είναι πολυάριθμες και αξιέπαινες. Εμβαθύνοντας όμως περισσότερο στο συγκεκριμένο ζήτημα, και κάνοντας μερικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε μια διαφορετική εικόνα της Pfizer που δεν είναι και τόσο «ηθική».
Καταρχάς, το 2009, επιβλήθηκε πρόστιμο 2,3 εκ δολαρίων στη Pfizer για τη διάθεση επικίνδυνου φαρμάκου .Πραγματοποιήθηκαν εις βάρος της καταγγελίες για «δόλιες εμπορικές πρακτικές» που αφορούσαν το αντιφλεγμονώδες Bextra. Επίσης το σκεύασμα Champix της εταιρείας Pfizer συνδέθηκε με ψυχιατρικής φύσεως παρενέργειες, αφού αρκετοί που το έλαβαν διαμαρτυρήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη και για τάσεις αυτοκτονίας.
Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε πως παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν χιλιάδες Ινδούς ως «πειραματόζωα» στις κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων τους. Ανάμεσα σ’ αυτές βρίσκεται και η Pfizer.
Τέλος, το 2009 η Pfizer έχασε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, γεγονός που οφείλεται στους δανεισμούς και τις ριψοκίνδυνες πρακτικές κερδοφορίας σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Παρόλο που η Pfizer παραμένει η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θ’ αναγκαστεί ν απολύσει 6.000 εργαζόμενους, και να κλείσει 8 εργαστήρια καθώς η ανάγκες για περικοπές εξόδων κρίνονται απαραίτητες.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την εικόνα μιας εταιρίας που τοποθετεί πρώτο το κέρδος στην αξιολογική κλίμακα. Η αξία της περί σεβασμού στον άνθρωπο δεν υφίσταται καν, αν λάβουμε υπόψη ότι η εν λόγω εταιρία χρησιμοποιεί φτωχούς ανθρώπους ως πειραματόζωα για να δοκιμάσει τα νέα της φάρμακα. Πίσω από το προσωπείο της εταιρίας που σώζει ζωές και βοηθά με εμβόλια και άλλου είδους φάρμακα τις τριτοκοσμικές χώρες, εκείνη δοκιμάζει τα νέα της φάρμακα σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, προκειμένου να μειώσει τα έξοδα των ερευνητικών διαδικασιών.
Επίσης, η αξία της προσήλωσης στον πελάτη καταστρατηγείται αν κρίνουμε από τις παρενέργειες που διαπιστώθηκαν σε πολύ γνωστά φάρμακα της εταιρίας όπως είναι το champix ή το bextra.
Η πτώση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από 3Α σε 2Α υποδηλώνει παράτολμες ενέργειες στον οικονομικό τομέα της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα, η Pfizer σφράγισε τη μοίρα της, όταν ξεκίνησε την εξαγορά της αντίπαλης φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth για 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. Η εξαγορά της Wyeth απαιτούσε δάνεια 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δανεισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη φερεγγυότητά της η Pfizer.
Ας μην είμαστε όμως εντελώς άδικοι με τη Pfizer. Είναι μια βιομηχανία φαρμάκων, που πέραν όλων των αρνητικών στοιχείων που προαναφέρθηκαν, κατέχει υψηλή θέση στον κλάδο της. Είναι υπεύθυνη για πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, χωρίς τα οποία η ζωή μας θα ήταν πιο δύσκολη. Έχει βοηθήσει με τις δράσεις της πολύ κόσμο σε χώρες όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανεπαρκής. Έχει οργανώσει εκστρατείες κατά του καπνίσματος και των ναρκωτικών και έχει συνεισφέρει οικονομικά πολλούς οργανισμούς. Τέλος, έχει περιβαλλοντική συνείδηση, πολύ σημαντικό.
Κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε για τη Pfizer είναι η θέλησή της για εξέλιξη και η μη παραίτησή της στις δυσκολίες. Σε κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται, εκείνη αναλαμβάνει τις ευθύνες της, και προσπαθεί να βγει αλώβητη ή έστω με παράπλευρες απώλειες.

Κατηγορίες που έχουν προσαχθεί στη Pfizer
(διάφορα άρθρα)


Πρόστιμο 2,3 δισ. δολαρίων στην αμερικανική Pfizer για διάθεση επικίνδυνου φαρμάκου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2009
Πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναγκαστεί να καταβάλει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, καθώς πραγματοποιήθηκαν εις βάρος της καταγγελίες για «δόλιες εμπορικές πρακτικές». «Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την αμερικανική Δικαιοσύνη στον τομέα της υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δόλιες εμπορικές πρακτικές αφορούν το αντιφλεγμονώδες Bextra της Pfizer, το οποίο είχε αποσυρθεί από την αγορά το 2005 λόγω ανησυχιών για την δημιουργία παρενεργειών ιδιαίτερα στην καρδιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Pfizer «προώθησε το Bextra για πολλές χρήσεις και δόσεις τις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί να πιστοποιήσει λόγω κινδύνων που συνδέονται με αυτό το αντιφλεγμονώδες».
ΠΗΓΗ: Βήμα
6.000 απολύει η Pfizer
Σε 6.000 απολύσεις και κλείσιμο 8 εργοστασίων προχωρεί στα επόμενα 5 χρόνια η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου Pfizer.
Οι απολύσεις ισοδυναμούν με το 18% του εργατικού της δυναμικού και εντάσσονται στο σχέδιο συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της με τη μικρότερή της Wyeth, που αγόρασε πέρυσι. Με την εξαγορά της τελευταίας ο φαρμακευτικός κολοσσός είχε αυξήσει τον αριθμό των παραγωγικών της μονάδων από 40 σε 78. Τον προηγούμενο μήνα, η νεοϋορκέζικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε 19.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Καθώς όμως από το 2011 χάνει την πατέντα του πρώτου σε πωλήσεις της φαρμάκου, του Lipitor (που σήμερα της αποφέρει ετήσια έσοδα 11 δισ. δολαρίων), η μείωση του κόστους γίνεται ακόμη πιο επιτακτική γι' αυτήν.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Pfizer: Χάνει την πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ"
Του Ben Steverman (16/10/2009)
Η αξιολόγηση "ΑΑΑ" εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Στις 16 Οκτωβρίου, η Standard & Poor΄s αφαίρεσε από την φαρμακοβιομηχανία Pfizer (PFE) την αξιολόγηση "AAA" της πιστοληπτικής ικανότητας, την καλύτερη αξιολόγηση που μπορεί να δώσει ο οργανισμός σε φερέγγυες εταιρείες.
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η Pfizer σφράγισε τη μοίρα της, όταν ξεκίνησε την εξαγορά της αντίπαλης φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth για 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Η εξαγορά της Wyeth απαιτούσε δάνεια 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο credit analyst της S&P, David Lugg είπε σε δήλωσή ότι η νέα, χαμηλότερη αξιολόγηση "AA” της Pfizer αντικατοπτρίζει:
“... την πρόκληση να πραγματοποιήσει κέρδη και τα οφέλη από ταμειακές ροές ενόψει της λήξης πατέντων, εν μέσω μιας δύσκολης σήμερα αγοράς, καθώς και το σημαντικό πρόσθετο δανεισμό που χρειάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά [της Wyeth].
Όπως ο managing director της S&P, Nicholas Riccio μου είπε τον Μάρτιο, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ" έχει "σχεδόν εκλείψει σε αυτό το σημείο στην εταιρική Αμερική."
Η General Electric (GE) έχασε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας "ΑΑΑ” το Μάρτιο. Μόνο τέσσερις εταιρείες έχουν ακόμη την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της S&P: οι ExxonMobil (XOM), Johnson & Johnson (JNJ), Automatic Data Processing (ADP) και η Microsoft (MSFT). Στα τέλη του 1994, 14 εταιρείες είχαν αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας τύπου ΆΑΑ΄.
Είναι εύκολο να κατηγορούμε τις δύσκολες στιγμές της οικονομίας για την εξαφάνιση της κορυφαίας αξιολόγησης. Αλλά αντανακλά επίσης τη μετατόπιση των προτεραιοτήτων για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών και τους επενδυτές. Τα στελέχη της Pfizer γνώριζαν πως η συμφωνία για τη Wyeth θα έπληττε τη φήμη πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, αλλά ολοκλήρωσαν την συμφωνία ούτως ή άλλως - προφανώς για στρατηγικούς λόγους που θεωρούν ως πιο σημαντικούς από τις αξιολογήσεις των οργανισμών πιστοληπτικής ικανότητας.
ΠΗΓΗ: capital.gr

ΙΝΔΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ «ΑΠΩΛΕΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Ανθρώπινο πεδίο βολής φαρμάκων
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Ανοιχτό πεδίο για δοκιμές νέων φαρμάκων βρήκαν την τελευταία πενταετία στην Ινδία μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη περιοριστικών ρυθμιστικών διατάξεων και παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων, φτωχών ανθρώπων. Ακόμη και σε νοσοκομείο για τους επιζήσαντες από την έκρηξη στο Μποπάλ «χτύπησαν».
Παραβιάζοντας τις διεθνείς προδιαγραφές, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν χιλιάδες Ινδούς ως «πειραματόζωα» στις κλινικές δοκιμές των νέων φαρμάκων τους. Το χρήμα πολύ και οι «απώλειες» ελάχιστες... (φωτ. Ass. Press)Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent», με στόχο το χαμηλότερο κόστος των ερευνών τους μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίστηκαν -μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τις δοκιμές φαρμάκων το 2005- στην Ινδία, σε σημείο ώστε σήμερα 150 χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πάρει μέρος σε τουλάχιστον 1.600 κλινικές δοκιμές.
Ανεπίσημα (φυσικά) στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2007 και 2010 τουλάχιστον 1.730 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε τέτοια πειράματα. Πολλά από τα άτομα αυτά θα είχαν ενδεχομένως ούτως ή άλλως υποκύψει, όντας ασθενείς, αλλά πρόκειται, όπως καταγγέλλει η εφημερίδα, για ένα πεδίο που δεν μπορεί να διερευνηθεί στην πραγματική του έκταση. Το σίγουρο είναι πως φτωχοί άνθρωποι, επιστρατευμένοι συνήθως από τις παραγκουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων ή από απομονωμένες κοινότητες, χρησιμοποιήθηκαν ως «πειραματόζωα», χωρίς πολλές φορές να κατανοούν πλήρως γιατί είχαν «στρατολογηθεί».
Εκατοντάδες «πειραματόζωα»
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «χρησιμοποίησαν» ακόμη και επιζήσαντες της μεγάλης καταστροφής του Μποπάλ σε τουλάχιστον 11 κύκλους πειραμάτων. Δοκιμές έγιναν στο Νοσοκομείο και Κέντρο Ερευνών Memorial του Μποπάλ (BMHRC). Οι πρώτες καταγγελίες βασίστηκαν στη διαρροή ενός υπομνήματος από τους επόπτες του νοσοκομείου, πολλοί από τους οποίους μετείχαν στην επιτροπή ελέγχου που θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τα πειράματα, και η αρμόδια αρχή υπό την άσκηση ισχυρών πιέσεων ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι δοκιμές. Ωστόσο για κανέναν από τους 14 θανάτους, στα τρία πειράματα που επιθεωρήθηκαν στο Μποπάλ, δεν διεξήχθη ανεξάρτητη έρευνα και καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τη νομική οδό εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Γκουλάμ Ναμπί Αζάντ, ενημέρωσε στην αρχή του χρόνου το Κοινοβούλιο ότι 10 ξένες φαρμακοβιομηχανίες είχαν αποζημιώσει τους συγγενείς 22 ατόμων, που πέθαναν κατά τη διάρκεια ή μετά τη συμμετοχή τους σε κάποιες δοκιμές, μέσα στο 2010.
Γιατροί στην Ινδία μάλιστα επισημαίνουν ότι ανυποψίαστοι «φτωχοί Ινδοί χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρείες που πλουτίζουν πουλώντας ακριβά φάρμακα στη Δύση, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου φαρμακευτική αγωγή».
Ο «Independent» αναφέρει ότι οι εταιρείες που έδωσαν αποζημιώσεις ήταν οι Pfizer, PPD, Bristol-Myers Squibb, Amgen, Bayer, Eli Lilly, Quintiles, Merck KGaA, Sanofi-Aventis και Wyeth, που υπάγεται σήμερα στην Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι μόλις μία από τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που «χρησιμοποιούνται» από δυτικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες και διέθεσαν 40 δισ. δολάρια το 2010 για έρευνα και ανάπτυξη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 120.000 πειράματα διεξάγονται σε 178 χώρες.
(Πηγή: Independent)
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Έρευνες για παρενέργειες από το Champix

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ



Ενα από τα βασικότερα φάρμακα που χορηγείται για τη διακοπή του καπνίσματος στα δημόσια αντικαπνιστικά ιατρεία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα υπό επιτήρηση από τις υγειονομικές αρχές της Αμερικής και της Ευρώπης.

Το σκεύασμα Champix της εταιρείας Pfizer συνδέθηκε με ψυχιατρικής φύσεως παρενέργειες, αφού αρκετοί που το έλαβαν διαμαρτυρήθηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη και για τάσεις αυτοκτονίας. Το Champix κυκλοφόρησε προ διετίας στην Αμερική και εδώ και έναν στη χώρα μας.

**Παρά τις έρευνες που έγιναν, πάντως, δεν κατέστη δυνατόν να αποσαφηνισθεί εάν οι λήπτες του φαρμάκου εμφάνισαν τα συμπτώματα αυτά εξαιτίας της ουσίας ή εάν θα τα εκδήλωναν ούτως ή άλλως.

Προειδοποιήσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε το θέμα και κατέληξε πως πρέπει να δοθούν νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς και τους ασθενείς, για να αυξηθεί το επίπεδο πληροφόρησής τους σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο των πιθανών παρενεργειών.

**Στη Βρετανία, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με το Champix αφού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο και οι περισσότερες παρενέργειες παρουσιάσθηκαν σε βρετανούς πολίτες. Από τους 20.000 καπνιστές που το χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά, 50 διαμαρτυρήθηκαν ότι είχαν συναισθηματικές διαταραχές ενώ 16 εμφάνισαν ανεξήγητες τάσεις αυτοκτονίας.

«Είναι ασφαλές το χάπι κατά του καπνίσματος;» αναρωτήθηκε η «Daily Mail». Ο «Independent» ανέφερε πως το φάρμακο «συνδέεται με αυτοκτονίες». Η «Herald Tribune» έγραψε: «η Ευρωπαϊκή Ενωση ερευνά την ασφάλεια του φαρμάκου της Pfizer κατά του καπνίσματος».

**Στη χώρα μας έχουν διατεθεί από την ημέρα κυκλοφορίας του Champix 30.000 συσκευασίες και ο τζίρος άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ. Το φάρμακο προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με έρευνες, το 46% του πληθυσμού καπνίζει.

Πάντως, στην Αμερική, έπειτα από προειδοποιήσεις του FDA, η Pfizer συμπεριέλαβε ήδη προληπτικά στις προειδοποιήσεις του Champix ότι το προϊόν υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αντίστοιχη αλλαγή θα υπάρξει στις συσκευασίες που κυκλοφορούν και στην ευρωπαϊκή αγορά.

**Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παρενέργειες αυτές να οφείλονται και στο σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης, όπως επισημαίνει η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος και υπεύθυνη του αντικαπνιστικού ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου:

**«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι το φάρμακο αυτό προκαλεί κατάθλιψη, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Επίσης, έχει ερευνηθεί διεξοδικά το φάρμακο σε ψυχιατρικούς ασθενείς, στους οποίους δεν επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας, ενώ και τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ήταν αντίστοιχα με αυτά που είχαν και οι υπόλοιποι.

Πιθανώς πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που εκδήλωσαν τέτοιες διαταραχές, οι οποίοι θα τις εμφάνιζαν ούτως ή άλλως. Αλλωστε, θεωρώ ότι οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα είναι πολύ χειρότερες από οτιδήποτε».

**Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ν. Χούλης εξηγεί γιατί πολύ συχνά παρουσιάζονται παρενέργειες σε φάρμακα, τη στιγμή μάλιστα που αυτά έχουν προηγουμένως δοκιμαστεί. «Οι παρενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου εξαρτώνται και από τον καπνιστή, πόσο βαρύς είναι και τι άλλα προβλήματα μπορεί να έχει.

Αναφορές στον ΕΟΦ

»Δεν είναι το ίδιο πράγμα όταν δοκιμάζεις ένα φάρμακο ερευνητικά και όταν το δίνεις σε έναν καπνιστή. Για παράδειγμα, μπορεί να τον ελκύει από τη μια το κάπνισμα και από την άλλη η στέρηση να του προκαλεί διάφορα συμπτώματα. Γίνεται, άλλωστε, ένας ανταγωνισμός μεταξύ του καλού και του κακού μέχρι να σταθεροποιηθεί. Κάποιες παρενέργειες και διαταραχές ψυχολογικές μπορεί να υπάρξουν».

**Στη χώρα μας, παρά τους μηχανισμούς που έχουν αναπτυχθεί για τις αναφορές των παρενεργειών, το σύστημα υστερεί σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Γ. Κιοσές:

«Σημαντική παράμετρος αντιμετώπισης του προβλήματος πέραν της κοινοποίησης των μελετών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι η φαρμακοεπαγρύπνηση. Δηλαδή η ενημέρωση του ΕΟΦ από γιατρούς και φαρμακοποιούς μέσω των ειδικών εντύπων αναφορών όταν οι ασθενείς εμφανίζουν παρενέργειες. Πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αυτή η διαδικασία τα επόμενα χρόνια».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/04/2008

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
http://www.youtube.com/watch?v=SDeMpITKDnI&feature=related
http://www.youtube.com/user/PfizerNews?blend=3&ob=video-mustangbase
http://www.pfizer.gr/sites/gr/pfizer/Pages/default.aspx
http://www.pfizer.com/home/

No comments: