Saturday, December 24, 2011

MC DONALD'S

Ιστορία

H εταιρεία McDonald's είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food εστιατορίων στον κόσμο. Εξυπηρετεί περίπου 45 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως. Πουλά κυρίως hamburgers, cheeseburgers, προϊόντα κοτόπουλου, τηγανιτές πατάτες, πρωινό, αναψυκτικά, milkshakes και επιδόρπια. Πρόσφατα προσφέρει επίσης σαλάτες και φρούτα. Πολλά από τα εστιατόρια McDonald's περιλαμβάνουν ειδικό χώρα για παιδιά και γενικά οι διαφημίσεις τους απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.

Το πρώτο εστιατόριο McDonald's άνοιξε το 1940 στο San Bernardino της Καλιφόρνια από τους αδελφούς Dick και Maurice McDonald. Αργότερα, το 1948, σκέφτηκαν να βασίσουν την εταιρεία τους σε μια καινούρια ιδέα: την ιδέα της εστίασης που βασίζεται στις χαμηλές τιμές και την γρήγορη εξυπηρέτηση, καθώς και στην προετοιμασία των προϊόντων σε αλυσίδα παραγωγής. O Ray Kroc, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος των αδελφών McDonald και διηύθυνε το ένατο κατάστημα της αλυσίδας, αγόρασε την εταιρεία τους το 1961. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και για την παγκόσμια εξάπλωση της αλυσίδας: το 1967 ανοίγει το πρώτο εστιατόρια εκτός ΗΠΑ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και το 1971 το πρώτο στην Ευρώπη, κοντά στο Άμστερνταμ. Σήμερα 45 εκατομμύρια πελάτες εξυπηρετούνται από 30.000 εστιατόρια σε 118 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι η εταιρεία έχει γίνει σήμερα σύμβολο της παγκοσμιοποίησης και του αμερικανικού τρόπου ζωής, ενώ έχει γίνει συχνά το επίκεντρο κριτικής σχετικά με την παχυσαρκία, την επιχειρησιακή ηθική και την υπευθυνότητα των εταιριών απέναντι στους καταναλωτές.

Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο εστιατόριό της στην Ελλάδα, στις 12 Νοεμβρίου 1991 στην πλατεία Συντάγματος. Στο κατάστημα αυτό προστέθηκε και ένα δεύτερο, αυτό στο Πασαλιμάνι, το 1992. Σήμερα μετράμε 29 εστιατόρια McDonald’s. Η εταιρία διεύρυνε την ποικιλία των προϊόντων της επιτυγχάνοντας να προσφέρει διάφορους συνδυασμούς για όλες τις ηλικίες. Κατά καιρούς μάλιστα, η McDonald’s προσθέτει στο μενού της προϊόντα προσαρμοσμένα σε ελληνικές παραδόσεις και διατροφικές συνήθειες, διευρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις επιλογές του Έλληνα καταναλωτή. Ακόμα η McDonald’s στην Ελλάδα ακολούθησε και ακολουθεί συγκρατημένη πολιτική τιμών, σεβόμενη τις συνθήκες που διέπουν την ελληνική αγορά, στην προσπάθεια της χώρας για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχοι

Η ανάπτυξη της εταιρίας στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να είναι δυναμική. Στόχος είναι η συστηματική και ισορροπημένη επέκταση της εταιρίας με βάση τις πραγματικές απαιτήσεις του μέσου Έλληνα καταναλωτή.Ειδικότερα, οι στόχοι της εταιρίας είναι:Φαγητό εξαιρετικής ποιότητας, σε καθαρό και φιλικό περιβάλλον, σερβιρισμένο φρέσκο και ζεστό, με ταχύτητα και ακρίβεια.Μία νέα, εκτός σπιτιού, εμπειρία φαγητού τόσο για τον ίδιο τον καταναλωτή, όσο και για την οικογένειά του.Ποικιλία προϊόντων και καινοτομίες στο μενού, καθώς και ανανέωση στην εικόνα των εστιατορίων.Εστιατόρια σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, αναβάθμιση και συνεχής ανακαίνιση των χώρων, ευκολίες πρόσβασης και ασφάλειας ιδιαίτερα για τα παιδιά.


Φιλοσοφία

Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της McDonald’s δίνει έμφαση στο σεβασμό, στις ευκαιρίες εξέλιξης αλλά και σε ένα θετικό και ενθουσιώδες εργασιακό περιβάλλον. Δίνει έμφαση επίσης, στη δυνατή σχέση μεταξύ του διοικητικού προσωπικού και των υπόλοιπων εργαζομένων, κάτι το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προς την ικανοποίηση των πελατών.Απασχολούνται περισσότεροι από 1.120 εργαζόμενοι,, ενώ προσφέρεται εργασία σε 200 και πλέον προμηθευτές και συνεργάτες σε διάφορους τομείς.Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό στον άνθρωπο, στη διατήρηση ενός θετικού, νεανικού εργασιακού περιβάλλοντος, στη δημιουργία ίσων ευκαιριών εργασίας για όλους. Η McDonald’s φιλοδοξεί να προσλαμβάνει τους καλύτερους και να παρέχει το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον.Αυτό γίνεται εφικτό με την εφαρμογή μοντέρνων πρακτικών επάνδρωσης, με την εφαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης απόδοσης που την έχει κατατάξει στους μεγαλύτερους οργανισμούς ανάπτυξης στελεχών, με τη χρήση πλειάδας εργαλείων επικοινωνίας έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να διατηρεί τους εργαζόμενους καλά πληροφορημένους, με τα κίνητρα και συστήματα αμοιβών και παροχών, με τη δημιουργία δραστηριοτήτων ενθουσιασμού σε όλο το εύρος του οργανισμού.


Η εταιρεία Μc Donalds κατηγορείται ότι προκαλεί διατροφικά προβλήματα, χρόνια προβλήματα υγείας στους καταναλωτές της και κυρίως ότι ευθύνεται σ΄ ένα μεγάλο ποσοστό για την εφηβική παχυσαρκία.Συγκεκριμένα, η μεγάλη διεθνής αλυσίδα εστ ιατορίων γρήγορου φαγητού ΜακΝτόναλντς κατηγορείται ότι έκανε χρήση απαγορευμένης γλυκαντικής ουσίας που θεω ρείται ύποπτη για την πρόκληση καρκίνων, στα εστιατόρια της στο Χονγκ Κονγκ.

Οπως έγραψε η εφημερίδα South China Morning Post, οι υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου εντόπισαν την ουσία stevioside στη γλυκιά σάλτσα μπάρμπεκιου που χρησιμο ποιούν τα ΜακΝτόναλντς για τις τηγανιτές πατάτες στο Χονγκ Κονγκ. Το συστατικό stevioside έχει χαρακτηρισθεί ως μη ασφαλές πρόσθ ετο τροφίμων από την υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) και σε σειρά α ναλύσεων θεωρήθηκε ύποπτο για πρόκλησηκαρκίνων αλλά και για προβλήματα αναπαραγωγής.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τα Mc Donalds ήταν η διακοπή της συνεργασίας τους με την Sparboe Farms, η οποία τους χορηγούσε αυγά, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο τομέα αυτό. Έλαβαν γνώση για τις απαράδεκτες συνθήκες διατήρησης των αυγών μέσα από τα οποία μπορούσε να προκληθεί σαλμονέλα σε όσους τα κατανάλωναν. Συγκεκριμένα, το 2010 εκδηλώθηκε μια επιδημία σαλμονέλας με περισσότερους από 1900 ασθενείς.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
1) Η εταιρεία λοιπόν θέλοντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα και τις κριτικές που ασκήθηκαν εναντίον της, διαμόρφωσε μια στρατηγική.
Η δέσμευση της McDonald's να προσφέρει πίσω στην κοινωνία κάτι από τα οφέλη που αποκόμισε από αυτήν είναι ουσιαστική αρχή της λειτουργίας της εταιρείας.Στην καρδιά της στρατηγικής βρίσκοναι ζητήματα που αφορούν κυρίως στο σεβασμό στον πελάτη και κατ΄ επέκταση στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό.

2)Επομένως, αφετηρία της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας είναι ο σεβασμός στον πελάτη με τα ισορροπημένα , επιλεκτικά και ποιοτικά μενού που προσφέρει. Ιδαίτερος στόχος των Μc donalds αποτελεί το μενού για τα παιδιά, ώστε να γίνει πιο θρεπτικό, με την δωρεάν προσφορά φρούτων μαζί με το Ηappy Meal, την προβολή βίντεο με cartoon που διασκεδάζουν τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, την παροχή θρεπτικών πληροφοριών στα καταστήματα των 9 πιο ισχυρών αγορών τους.


3)Hamburger University : Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ίδρυσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αργότερα ονομάστηκε Hamburger University. Από αυτό το πρόγραμμα έχουν μέχρι σήμερα εκπαιδευτεί περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι σχετικά με τις επιστημονικές μεθόδους για την επιτυχημένη διοίκηση των εστιατορίων και την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών . Επίσης, ταυτόχρονα λειτουργεί ένα ερευνητικό εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων μαγειρικής, κατάψυξης και συντήρησης των τροφίμων. Σήμερα υπάρχουν επτά τέτοια προγράμματα στον κόσμο, με πιο πρόσφατο στη Σαγκάη το 2010. Η εταιρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να αυξηθεί ο αριθμός των διευθυντών των εστιατορίων που έχουν αποφοιτήσει από αυτό το πρόγραμμα.


4)Ίδρυση του Συμβουλίου Ενεργοποίησης Αξιών, το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσώπους από 15 αγορές των Mc Donalds από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συναντιούνται τακτικά για να μοιραστούν εμπειρίες και πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή των αξιών της εταιρίας τόσο στις καθημερινές αποφάσεις όσο και στο μακροχρόνιο σχεδιασμό.


Η στρατηγική που ακολουθεί η Μ
c Donalds δεν περιορίζεται μόνο στα διατροφικά ζητήματα ( food issues) αλλά δραστηριοποιείται α) ως προς το περιβάλλον και β) ως προς την κοινωνία

Α)ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


1)Η συνεργασία, εδώ και δύο δεκαετίες, με το Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, η πρώτη συνεργασία αυτού του είδους μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και παγκόσμιου οργανισμού , που επέφερε μείωση βάρους 300 εκατ.
pounds στο πακετάρισμα των προϊόντων της εταιρείας στις ΗΠΑ και άρα εξοικονόμηση χαρτιού, καθώς και συνεργασίες με ειδικούς και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει ν’ αναζητά τρόπους για την εξοικονόμηση ενέργειας στα εστιατόρια της. Σε πολλές αγορές η Μc Donalds έχει προσθέσει « πράσινα» οικολογικά στοιχεία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της, ενώ σε κάποιες χώρες σχεδιάζει να χτίσει εξολοκλήρου « πράσινα» εστιατόρια.


2)
Το 2010 η εταιρία συνεργάζεται με τη WWF σαν χορηγός στην πρώτη παγκόσμια συνδιάσκεψη για τη σωστή διατήρηση του μοσχαρίσιου κρέατος. Ενώ ήδη από το 2009 έχει διατυπώσει και υπογράψει μια δέσμευση ότι όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιεί θα προέρχονται από νόμιμες καλλιέργειες.

3)Επίσης το 2010 η εταιρία ίδρυσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας με σκοπό να αναπτύξει την περιβαλλοντική της στρατηγική σε όλες τις αγορές στους τομείς της διαχείρισης, του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και της τεχνολογίας.


Β)ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙA

1)Eδώ και 36 χρόνια λειτουργεί το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ronald Mc Donald, που περιλαμβάνει πολλά προγράμματα υποστήριξης ανά αγορά, τα Ronald Mc Donald Houses και Familly Rooms, αλλά και το βασικό πρόγραμμα Mc Happy Day που απευθύνεται στην στήριξη παιδιών και οικογενειών. Eπίσης λειτουργεί το πρόγραμμα Donation Box, ειδικά κουτιά για δωρεές των πελατών εγκαταστημένα δίπλα στα ταμεία των καταστημάτων με σκοπό την ενίσχυση των στόχων του ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2010 στις ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν 27 εκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά η εταιρία επένδυσε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες τα έτη 2006-2009: 13,6 εκατομμύρια δολάρια το 2006, 10,6 εκατ. το 2007, 15,2 εκατ. το 2008 και 19 εκατ. το 2009.

2)Στην πρόσληψη 50.000 υπαλλήλων σχεδιάζει να προχωρήσει η McDonald’s Corp. μέσα στο 2011, προκειμένου να καλύψει θέσεις εργασίας σε περίπου 14.000 καταστήματά της στις ΗΠΑ. Η εταιρία θεωρεί ότι έχει αυξημένη οικονομική ευθύνη απέναντι στις τοπικές αγορές των καταστημάτων της, ειδικά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης. Σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρίας, η Mc Donalds το 2009 στις ΗΠΑ δημιούργησε περισσότερες από 1,9 εκατομμύρια πρόσθετες εργασίες, επένδυσε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις εθνικές κοινότητες, πλήρωσε 1,1 δις δολάρια σε διάφορους φόρους και επέστρεψε τα 48 σεντς από κάθε δολάριο που εισέπραξε στις τοπικές αγορές.

3)
Η McDonald's στηρίζει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ!

Για μία ακόμα χρονιά η McDonald's συνεχίζει τη δράση της υπέρ των παιδιών, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και συγκέντρωση πόρων με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης της η McDonald's υποστηρίζει σταθερά τη δράση διεθνών και τοπικών οργανισμών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών. Από φέτος και με σκοπό να διευρύνει την κοινωνική προσφορά της στις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει περαιτέρω όλες τις ενέργειες που έχουν ως αποδέκτη τα παιδιά, η McDonald's καθιερώνει διεθνώς τη δράση McHappy Day σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα η McDonald's Hellas εγκαινιάζει τη δράση McHappy Day με τη συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων) χρηματοδοτώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης μέσω χειρισμού Η/Υ, για τη βελτίωση της επικοινωνίας του παιδιού, με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.


4)Μια τεράστια αγκαλιά αγάπης από τα McDonalds Κύπρου στα παιδιά
Δυο υπαίθριες πινακίδες στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, που βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη, μετατράπηκαν σε μια τεράστια αγκαλιά, τόσο μεγάλη όση και η αγάπη που δίδει η McDonalds Κύπρου στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Η κατασκευή των υπαίθριων πινακίδων έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης McHappy Day των McDonalds.

5)Τα McDonald’s δημιούργησαν το πρόγραμμα Player Escort για να ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προωθώντας την άσκηση και τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής και διασκέδασης. Μέσω του προγράμματος Player Escort, τα McDonald’sTM προκαλούν τη φαντασία και τη μάθηση με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών για τον αθλητισμό, την έμπνευση για τη ζωή και την επίδειξη θετικών αξιών και προτύπων.

6) «Από Καρδιάς» λέγεται το θέμα του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης McHappy DayΤΜ των McDonald’s για την περίοδο των Χριστουγέννων. Kαι όντως από καρδιάς, η McDonald’s Κύπρου ανακοίνωσε και επισήμως την έναρξη της ενέργειας «Από Καρδιάς» στο κοινό και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προσφέροντας οικονομική βοήθεια στο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.

7)Το πρόγραμμα TLG « Thesaurus Linguae Graecae», ξεκινά ουσιαστικά το 1972 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, όταν η Ελληνίστρια Marianne McDonald, φοιτήτρια τότε των Κλασσικών Σπουδών, δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στο Πανεπιστήμιό της, για να ιδρυθεί ένα ερευνητικό κέντρο με σκοπό την καταχώρηση σε Η/Υ ολης της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε ερευνητής στο μέλλον να μπορεί να αναδιφήσει ταχύτατα μέσα σε οποιοδήποτε κείμενο η συνδυασμό Αρχαίων κειμένων.


8)Είναι από τους βασικούς χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.


9)Η
MC DONALDS HELLAS συμμετείχε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σχετικά με την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στους επαγγελματικούς χώρους. Μάλιστα, βραβεύτηκε ως μια από τις 5 επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο. Η εταιρία θεωρεί την ασφάλεια των εργαζομένων και την καλή διαβίωση τους στον επαγγελματικό χώρο μία από τις πρωταρχικές επιδιώξεις της κοινωνικής της ευθύνης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται και την επεκτείνει μάλιστα και στους προμηθευτές της. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξασφάλισης των ίσων ευκαιριών για τους εργαζόμενους, η εταιρία προσλαμβάνει νέους, φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες σε προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους ωράριο, άτομα άλλων εθνικοτήτων, μητέρες και εποχιακούς υπαλλήλους. Επίσης, η εταιρία προωθεί μεγάλο ποσοστό γυναικών σε θέσεις managers στα καταστήματά της. Συγκεκριμένα, το 2006 γυναίκες κατείχαν το 46,2% των διευθυντικών θέσεων των εστιατορίων, το 2007 το 49%, το 2008 το 47% και το 2009 το 49%. Σήμερα στα McDonald’s, το 62% των διευθυντών είναι γυναίκες, το 57% των εργαζομένων είναι γυναίκες, το 34% είναι μητέρες, το 10% είναι φοιτήτες και σπουδαστές και το 11% είναι αλλοδαποί.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ…


1)Είναι σημαντικό και αξιοσημείωτο ότι η
εταιρεία έχει επιλεγεί, από το περιοδικό In – Business, μαζί με τέσσερις άλλες εταιρείες στην Κύπρο, σαν οι εταιρείες που προσέφεραν περισσότερα στην κοινωνία για τη χρόνια 2010. Mετά το σχετικό διαγωνισμό, η Mc Donalds Κύπρου βραβεύτηκε με το βραβείο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης.


2)Στα δικαστήρια η Mc Donalds Hellas καθώς φάκελο για εναρμονισμένες πρακτικές τιμών κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ομάδα τέως franchisees της πολυεθνικής. Η διεθνής εταιρεία σύντομα θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

3)Στο ντοκυμαντέρ ακτιβιστών που έσπασε ταμεία στις ΗΠΑ, το Super Size Me , θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το πολύ και κακό φαγητό σε συνδυασμό με τη λίγη άσκηση κάνουν κακό. Έμμεσα ο σκηνοθέτης βάλλει κατά της McDonald΄ς και του είδους των φαγητών που πωλεί από τα καταστήματά της. Η εταιρία ξεκίνησε ήδη μια διαφημιστική καμπάνια στην Αγγλία συμφωνώντας με τον σκηνοθέτη για τη σχέση μεγάλης ποσότητας φαγητού και λίγης άσκησης, αλλά συμπληρώνει ότι αυτός κατανάλωσε μέσα σε ένα μήνα τόσο φαγητό όσο θα κατανάλωνε ένας μέσος καταναλωτής μέσα σε 6 χρόνια.

SUPER SIZE ME

Στο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε από τον Morgan Spurlock,ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής, παρουσιάζει πώς αλλάζει το σώμα του και τι συνέπειες έχει στην υγεία του μια διατροφή 30 ημερών αποκλειστικής κατανάλωσης Mc donalds.
Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα κοτόπουλα και σε τι συνθήκες ζουν. Ο ίδιος κάνει έρευνα για να δει κατά
πόσο ο κόσμος προτιμά να τρώει σε fast food και πόσες φορές την εβδομάδα συνηθίζει να καταναλώνει τέτοιες τροφές.
Αναφέρονται επίσης μηνύσεις που έχουν γίνει κατά της εταιρείας λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν στην υγεία δύο μικρών κοριτσιών εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης.
Χαρακτηριστικές ατάκες του ντοκιμαντέρ είναι:

1) My body... officially hates me

2) In the lawsuit against them, McDonald's stated that it is a matter of common knowledge that any processing its foods undertake serve to
make them more unhealthier than unprocessed foods.

(είναι κοινή λογική ότι όλη η επεξεργασία που περνάνε οι τροφές, γίνεται για να τα κάνουμε λιγότερο επιβλαβή από ότι αν δεν τα επεξεργαζόμαστε.)
3) Dr. David Satcher - Former Surgeon General: One of the most disturbing things to me is that in the last 20 to 25 years, we've actually seen a doubling of overweight and obese children and adolescents.

4)Such as hypertension, coronary heart disease, stroke, gallbladder disease, osteoarthritis, sleep apnea, respiratory problems, endometrial, breast, prostate and colon cancers, dyslipidemia, steatohepatitis, insulin resistance, asthma, hypouricemia, reproductive hormone abnormalities, polycistic ovarian syndrome, impaired fertility, and adult onset diabetes. In fact, if current trends continue, one out of every three children born in the year 2000 will develop diabetes in their lifetime.

5)
Mc nuggets . Judge Robert Sweet called them a McFrankenstein creation of various ingredients not utilized by the home cook ..

ΠΗΓΕΣ

1)McDonald’s Corporation Worldwide Corporate Social Responsibility 2010 Report
2) http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/201847
3)http://www.eko.com.cy/EventsDetails.aspx?lan=1&id=261
4)http://www.sev.org.gr/Uploads/pdf/protokolo_synergasias.pdf
5)http://www.epistimonikomarketing.gr/article_show.php?article_id=3832
6)http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/328388
7)http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/290791
8)http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/251702
9)
http://www.digtriad.com/news/article/199914/175/Farm-Gets-13-FDA-Violations-After-Animal-Abuse
10)http://www.mcdonalds.gr/humans/philosophy/

11)http://www.mcdonalds.gr/humans/equal-opportunities/
12)http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/38646/sto-skamni-i-mcdonalds-hellas/
13)
http://www.mcdonalds.gr/company/mcdonalds-hellas/­%1C­
14)
http://www.hrpro.gr/default.asp?pid=9&la=1&arId=2453
15)
http://www.atlascom.gr/TLG-ARTICLE-FINAL.htm
16)http://www.csrhellas.org/csr_last2/portal/newsletter/old/issue7/newsletter_sept_04.html
17)
http://el.wikipedia.org/wiki/McDonald's
18)
Http://mcdonalds.gr
19)
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=166524
20)
http://www.imdb.com/title/tt0390521/?qt1443382


CSR HELLAS

Ατζέντα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Εταιρική κοινωνική ευθύνη γενικός ορισμός:

Ο όρος Εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Να σέβονται δηλαδή τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας (τον σεβασμό προς τον άνθρωπο - την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής).

(http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7)

CSR – ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:


Το "Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" είναι ένα Δίκτυο επιχειρήσεων με τη μορφή μη κερδοσκοπικού Σωματείου. Αποστολή του είναι η προώθηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης καθώς και η προβολή της, τόσο προς τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και προς το κοινωνικό περιβάλλον, με απώτερο στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

CSR – ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τον Μάϊο του 1994 μια ομάδα Ευρωπαίων Επιχειρηματιών και Διευθυντών επιχειρήσεων υπέγραψε την “Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Επιχειρήσεων κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού“ με στόχο την ανεύρεση τρόπων για προαγωγή της κοινωνικής τους υπευθυνότητας. Αποτέλεσμα αυτής της Διακήρυξης ήταν η δημιουργία το 1995 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή (EBNSC). Ένας από τους βασικούς στόχους του Δικτύου αυτού ήταν και η υποστήριξη δημιουργίας αντίστοιχων Εθνικών Δικτύων.

Τον Οκτώβριο 1996 το ΕΒΕΑ Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, διοργάνωσε ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικτύου προκειμένου στη συνέχεια να διερευνηθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενός Ελληνικού Δικτύου Επιχειρήσεων για την Κοινωνική Συνοχή, αντίστοιχου με το ευρωπαϊκό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 18 μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου.

Οι 18 εταιρίες που έλαβαν μέρος στην ημερίδα ήταν:

Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.– Βωξίτες Παρνασσού Α.Ε. – Interamerican Α.Ε. – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. - Levi Strauss Hellas – Βιοχάλκο Α.Ε.- Triumph International A.G. – ΔΕΛΤΑ Α.Ε. – Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. – Γιώτης Α.Ε. – Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεων 3Ε Α.Ε. - Siemens A.E. – Tasty Foods A.E. – Αθηναϊκή Χαρτοποιία Α.Ε. - Μπισκότα Παπαδοπούλου Α.Ε. – ΦΑΓΕ Α.Ε. - Allianz A.E. – FANCO A.E.

Το 1999, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δικτύου(EBNSC) ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για σύσταση και στην Ελλάδα Δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ εκδήλωση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του EBNSC , 12 επιχειρήσεων και τριών συλλογικών φορέων (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ και ΣΒΒΕ). Ακολούθησε η δημιουργία ολιγομελούς συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία Ελληνικού Δικτύου.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, δεκατρείς ελληνικές επιχειρήσεις μαζί με τους τρεις πιο πάνω συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς κατέληξαν στην υπογραφή της διακήρυξης για την ίδρυση του “Ελληνικού Δικτύου για την Κοινωνική Συνοχή”.

Το σχετικό καταστατικό της Αστικής – Μη κερδοσκοπικής εταιρίας κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 15η Ιουνίου 2000 όπου και καταχωρήθηκε με αριθμό 10147/29.6.2000 και έκτοτε τροποποιήθηκε δύο φορές. Με την πρώτη τροποποίηση του καταστατικού άλλαξε και η ονομασία του Δικτύου σε “Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” (Δίκτυο) με την αντίστοιχη αγγλική μετάφραση “Hellenic Network for Corporate Social Responsibility” (HNCSR).

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του της 27ης Νοεμβρίου 2002 και μετά από τις απαιτούμενες ενέργειες, το Δίκτυο άλλαξε τη νομική μορφή του σε μη κερδοσκοπικό Σωματείο που καταχωρήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αριθμό 24483/9.4.2003 με την ίδια ονομασία και διακριτικό τίτλο.

ΣΤΟΧΟΙ :

1. Η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και των επιμέρους κοινωνικών ομάδων προς την κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

2. Η συγκέντρωση των πόρων, ο συντονισμός και η διάθεσή τους προς ένα κοινό σκοπό : την κοινωνική αλληλεγγύη.

3. Η ανάπτυξη μηχανισμών επικοινωνίας, συνέργιας και συντονισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις - μέλη του δικτύου, για την από κοινού εφαρμογή προγραμμάτων ή την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

4. Η προσφορά στο δημόσιο διάλογο ενός πλούτου ιδεών και προτάσεων, τον οποίο οι κυβερνητικοί και λοιποί φορείς θα είναι σε θέση στη συνέχεια να αξιοποιήσουν και ενδεχομένως να υιοθετήσουν.

Ως κριτήριο συμμετοχής προκρίνουμε την ελεύθερη βούληση των Ελληνικών Επιχειρήσεων να ενταχθούν στο Δίκτυο και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της ιδέας της κοινωνικής συνοχής, μέσω της αποδοχής του πλαισίου λειτουργίας του Δικτύου, όπως αυτό περιγράφεται στο καταστατικό ίδρυσής του.

Επιχειρηματική προσέγγιση:

Οι επιχειρήσεις κατανοούν με διαφορετικό τρόπο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Το άνοιγμα της κλιμάκωσης της κατανόησης είναι μεγάλο και μπορεί να χωριστεί στα εξής επίπεδα:

1. Στο πρώτο επίπεδο εντάσσονται επιχειρήσεις που θεωρούν ότι κοινωνική ευθύνη είναι η παροχή εργασίας στο προσωπικό τους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτές ηθική συμπεριφορά σημαίνει σεβασμός της νομοθεσίας. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να πούμε ότι λόγω του ότι οι επιχειρήσεις αυτές σέβονται τους νόμους είναι και κοινωνικά υπεύθυνες.

2. Σε ένα λίγο υψηλότερο επίπεδο, η Ε.Κ.Ε. εξομοιώνεται με την αγαθοεργία. Στο επίπεδο αυτό οι επιχειρήσεις δημιουργούν συνήθως ένα ίδρυμα μέσα από το οποίο προωθούν τις δωρεές τους.

3. Στο επίπεδο των “αρνητικών κριτηρίων” έχουμε επιχειρήσεις που λένε ότι “δεν προξενούν ζημιά”. Δεν μολύνουν το περιβάλλον, δεν καταναλώνουν μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, δεν παράγουν επιβλαβή προϊόντα.

4. Το επόμενο επίπεδο, γνωστό ως “θετικές δράσεις”, για μερικές επιχειρήσεις σημαίνει θετική ενασχόληση με κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, ως μέρος της εσωτερικής τους δυναμικής. Για παράδειγμα εντάσσουν στις στρατηγικές τους κάποιο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή απασχολούν άτομα από μειονεκτούσες ομάδες.

5. Πέμπτο είναι το επίπεδο της “παγκόσμιας επιρροής”. Εδώ οι επιχειρήσεις δέχονται ότι έχουν επιρροή και ευθύνη που ξεπερνά το χώρο στον οποίο είναι δραστηριοποιημένες. Αυτό περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που διενεργούν κοινωνικούς ελέγχους στην παραγωγική τους αλυσίδα.

6. Τέλος έχουμε το επίπεδο “ενσωμάτωσης αποστολής και ευθύνης”. Πρόκειται για καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ ή άλλους κοινωνικούς φορείς στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τον Καναδά κ.λ.π. ειδικά με στόχο την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών που σε όλα τα στάδια λαμβάνουν υπόψη τις αρχές της Ε.Κ.Ε.

CSR – ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H σημασία της ΕΚΕ για τις ΜΜΕ είναι διττή. Αφορά τόσο την αυθύπαρκτη και αυτόνομη λειτουργία και συνεισφορά τους στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον όπου λειτουργούν, όσο και τη σχέση τους με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για τις οποίες αποτελούν προμηθευτή, υπεργολάβο ή συνεργάτη κάθε μορφής.
Το πληροφοριακό φυλλάδιο αναπτύχθηκε για να προβάλει να συνοπτικό τρόπο προς τις ΜΜΕ κεντρικά μηνύματα για τα οφέλη που έχουν από την εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ και που έχουν σχέση με την:

· - Επίδρασή της ΕΚΕ στο Ανθρώπινο Δυναμικό

· -Δυνατότητα απόκτησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων στην αγορά

· -Ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και προώθηση της θετικής εικόνας της επιχείρησης σε τοπικό, περιφερειακό ή κλαδικό επίπεδο

· -Επέκταση και βελτίωση της φήμης της επιχείρησης τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό περιβάλλον

· -Εξοικονόμηση κόστους και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων για το περιβάλλον


CSR EUROPE

Είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρήσεων για την εταιρική κοινωνική ευθύνη με περίπου 80 πολυεθνικές εταιρείες και 35 εθνικούς οργανισμούς-εταίρους ως μέλη. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1995 από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ως απάντηση στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors. Από τότε έχει εξελιχθεί σε ένα εμπνευσμένο δίκτυο των επιχειρηματιών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

ΣΤΟΧΟΙ

Προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση των επιχειρήσεων το 2020, CSR Europe έχει σχεδιάσει ένα μοναδικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών, η οποία έχει ως στόχο:

1. Επιχειρήσεις υποστήριξης στην οικοδόμηση βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την καινοτομία και την ανταλλαγή
Να μοιραστούν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις βέλτιστες πρακτικές για την
CSR
Θα επωφεληθούν από την πρακτική έρευνα και οι υπηρεσίες πληροφοριών

2. Ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και τους μετόχους τους με τη διερεύνηση νέων τρόπων ομαδικών εργασιών για να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον

• Συνεργασία και συν-κατασκευή λύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διάφορες πλατφόρμες θέματος
Απτά αποτελέσματα και μοντέλα τα οποία μπορούν να μοιραστούν έξω από κλάδο σε κλάδο

3. Ενίσχυση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της Ευρώπης για την
CSR από τη συνεργασία με θεσμικά όργανα της ΕΕ και με ένα ευρύτερο φάσμα των διεθνών παικτών
• Ανάπτυξη σχήματος ευρωπαϊκής πολιτικής για την εταιρική κοινωνική ευθύνη
συνεργασία με
CSR Europes National και με την παγκόσμια εταιρική κοινωνική ευθύνη στην Ευρώπη.

Enterprise 2020


Τον Οκτώβριο του 2010, η CSR Europe εγκαινίασε μια κοινή πρωτοβουλία, την Enterprise 2020 ,για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων μέσω συνεργατικών δράσεων και συνεισέφερε στην διαμόρφωση των επιχειρήσεων όσον αφορά την στρατηγική Ευρώπη 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Από την έναρξή του, το 2020 Enterprise έχει γίνει η ιδανική πρωτοβουλία για την ιδανική εταιρεία του μέλλοντος και αποτελεί την ομπρέλα για όλες τις δραστηριότητες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ευρώπη.

Εταιρικά Μέλη

Η CSR EUROPE συγκεντρώνει περίπου 70 πολυεθνικές εταιρείες σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες.Ενδεικτικά αναφέρουμε τις COCA COLA, CITI, BNP Paribas, Canon, BASF, Bank of America-Merill Lynch, Vodafone, IBM, Pirelli, L' OREAL, Renault.
No comments: