Thursday, December 1, 2011

[Social 4ce]Good Night, and Good Luck (2005)Good Night, and Good Luck(1)

Από την ομάδα Social 4ce : Ράνια Παπαδοπούλου, Κοραλία Γκριμοπούλου, Λυδία Ευθυμίου, Γεράσιμο Σεραφειμίδη

Trailer:


Καληνύχτα, και καλή τύχη. είναι το αμερικανικό δράμα-ταινία του 2005 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κλούνεϊ. Η ταινία γράφτηκε από τον Clooney και τον Grant Heslov και απεικονίζει τη σύγκρουση μεταξύ του βετεράνου του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, δημοσιογράφου Edward R. Murrow και του γερουσιαστή των ΗΠΑ Joseph McCarthy του Wisconsin, ιδίως σχετικά με την αντι-κομμουνιστική δράση του γερουσιαστή με τη Μόνιμη Υποεπιτροπή Γερουσίας για τις έρευνες.
Η ταινία, αν και κυκλοφόρησε σε μαύρο και άσπρο, γυρίστηκε σε απόθεμα έγχρωμου φιλμ, αλλά σε χρώμα γκρι, και διορθώθηκε σε μαύρο και άσπρο κατά τη διάρκεια της μετα-παραγωγής. Η ταινία επικεντρώνεται στο θέμα της ευθύνης των μέσων ενημέρωσης, αλλά και αντιμετωπίζει αυτό που συμβαίνει όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσφέρουν μια φωνή διαφωνίας ενάντια στην κυβέρνηση. Η ταινία παίρνει τον τίτλο της από τη γραμμή με την οποία ο Murrow συνήθως υπέγραφε τις εκπομπές.


Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Οσκαρ.(2)

Πλοκή

Το Καληνύχτα, και καλή τύχη, μας μεταφέρει στο 1953, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της δημοσιογραφίας σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο Edward R. Murrow (David Strathairn) και το αφοσιωμένο προσωπικό του-με επικεφαλής τον συμπαραγωγό του Fred Friendly (George Clooney) και το δημοσιογράφο Joseph Wershba (Robert Downey, Jr) στο CBS newsroom-αψηφούν την πίεση των εταιριών και των χορηγών , και προσπαθούν να δυσφημίσουν τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από τον Joseph McCarthy, κατά τη διάρκεια της σταυροφορίας του για να ξεριζώσει τα Κομμουνιστικά στοιχεία μέσα από την κυβέρνηση.
Ο Murrow πρώτα υπερασπίζεται τον Milo Radulovich, ο οποίος αντιμετωπίζει την αποχώρησή του από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ λόγω των πολιτικών τάσεων της αδελφής του και επειδή ο πατέρας του έχει συνδρομή σε μια εφημερίδα της Σερβίας. Ο Murrow κάνει μια επίδειξη στο McCarthy, κάνοντάς του επίθεση. Μία δημόσια έριδα αναπτύσσεται, όταν McCarthy απαντά κατηγορώντας τον Murrow πως είναι κομμουνιστής. Ο Murrow κατηγορείται ότι είναι μέλος της αριστερής Ένωσης Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου, κάτι για το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν αληθεύει.

Σε αυτό το κλίμα φόβου και αντιποίνων, το πλήρωμα του CBS συνεχίζει και η επιμονή τους δημιουργεί τελικά ένα ιστορικό πλήγμα κατά του McCarthy. Οι ιστορικές αυτές σκηνές δείχνουν επίσης την Annie Lee Moss, μία εργαζόμενη στον τομέα της επικοινωνίας στο Πεντάγωνο, να κατηγορείται ότι είναι κομμουνίστρια, γιατί ένα μέλος του FBI του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος είδε το όνομά της να εμφανίζεται σε μία λίστα
Στην ταινία παρατηρούμε τον Wershba και τη σύζυγό του, να κρύβουν το γάμο τους για να σώσουν τις δουλειές τους στο CBS και την αυτοκτονία του Don Hollenbeck (Ray Wise), ο οποίος κατηγορείται ότι είναι κομμουνιστής.

Η ταινία πλαισιώνεται από την απόδοση της ομιλίας που έδωσε Murrow στο του Νέο Σύλλογο Διευθυντών Τηλεόρασης και ραδιοφώνου το 1958, στην οποία επιπλήττει τους ακροατές του να μην σπαταλούν τις δυνατότητες της τηλεόρασης για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού άδικα. {3}

(1) Μετάφραση από τη Ράνια Παπαδοπούλου από το άρθρο στο http://en.wikipedia.org/wiki/Good_Night,_and_Good_Luck
(2) http://www.imdb.com/title/tt0433383/
(3) http://www.rtnda.org/pages/media_items/edward-r.-murrow-speech998.php

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τις δεκαετίες του 1940 και 1950 η Αμερική κατακλίστηκε από ανησυχία για την απειλή του Κομμουνισμού. Ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι κατήγγειλε δημόσια ότι περισσότεροι από 200 «Δηλωμένοι» κομμουνιστές είχαν διείσδυση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Λίγοι ήταν οι δημοσιογράφοι που ήταν διατεθειμένοι να αντισταθούν στον Μακάρθι εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνονταν στόχος. Επίσης πολλές φορές αναγκάζονταν να υπογράψουν έγγραφο με νομική υπόσταση με το οποίο να κατοχυρώνεται συνταγματικά η πίστη τους προς το κανάλι στο οποίο δουλεύουν καθώς και η διαβεβαίωση ότι δεν είναι κομμουνιστές.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Χαρακτήρας Murrow
O πρωταγωνιστής είναι ένας δημοσιογράφος της εταιρίας CBS και υπεύθυνος για δύο εκπομπές στο κανάλι όπου δουλεύει.Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζεται από:
α. δυναμισμό και ευθύτητα
β.επιμονή
γ.φιλαλήθεια
δ. περιέργεια (με την έννοια,της ανάγκης να ψάχνει εις βάθος τα πράγματα χωρίς να κάνει επιφανειακές έρευνες)
ε.ευστροφία
στ.ακεραιότητα
ζ.είναι σωστός συνεργάτης και διαλλακτικός όσο του επιτρέπουν οι αξίες του.
Μπροστά στο δίλημμα του να φανεί από την μία κομμουνιστής και να χάσει την δουλειά του και την εμπιστοσύνη του κοινού του και μαζί του να απολυθούν άλλοι δημοσιογράφοι και από την άλλη να αποκαλύψει την αλήθεια, να μην ενδώσει στις απειλές του πολιτικού συστήματος, να μην συγκαλύψει τα γεγονότα ως δειλός και να δώσει στον αμερικάνικο λαό την μοναδική αλήθεια αναλλοίωτη και ανεπηρέαστη, προτιμά το δεύτερο. Έχει και συμμάχους τους συνεργάτες του που τον εμπιστεύονται, το κοινό του που τον εκτιμά και ακόμα και δημοσιογράφους από την εφημερίδα TIMES, που επικροτούν την ευθύτητα και τον δυναμισμό του. Το γεγονός ότι επιλέγει αυτό τον δρόμο, αποδεικνύει πως, μάχεται υπέρ των αξιών και των αρχών της εταιρίας του. Επιπλέον, δείχνει ότι σέβεται το κοινό και τους συνεργάτες του όπως και το ότι σέβεται την αρχή της ελευθερίας του λόγου και μάχεται για αυτήν. Επίσης δηλώνει ότι όταν υπηρετείς την αλήθεια και την έρευνα σε βάθος δεν χρειάζεται να φοβάσαι, γιατί θα έχεις υποστήριξη και κατανόηση είτε αυτή είναι από το κοινό, είτε από τους συνεργάτες του, είτε από το αφεντικό του(που στάθηκε αρχικά εναντίον του, τρέμοντας τις συνέπειες , που θα είχε αυτή η ''έξω από τα δόντια'' ομολογία).
Το δίλημμα του πρωταγωνιστή, έχει να κάνει όχι όνο με την πορεία της δικής του εργασίας στο κανάλι, αλλά και με το μέλλον των συνεργατών του, γι'αυτό η απόφασή του είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον πολλών ατόμων. Για αυτό επιδεικνύει σοβαρότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα μετά από πολύπλευρη σκέψη, όσον αφορά όλες τις επιπτώσεις και σε όλα τα επίπεδα.
Παρ’όλα αυτά, διακρίνουμε εύκολα μια υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ως πασίγνωστου δημοσιογράφου με πολύ καλη φήμη για την φιλαλήθεια του και αυτό τον οδηγεί ίσως στο να πάρει πιο γρήγορα αποφάσεις προς το όφελος της αλήθειας και των αξιών του, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον βιοποριστικό παράγοντα. Αυτό ίσως και να οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχει στην δύναμη της εταιρίας στην κοινωνία(δεν φοβάται γιατί στηρίζεται στην εταιρία που τον ανέδειξε σε τόσο καταξιωμένο και έμπειρο δημοσιογράφο).Χαρακτήρας Milo Radulovich
Ο Μάιλο Ραντούλοβιτς ήταν έφεδρος Ανθυπολοχαγός της Πολεμικής Αεροπορίας με καταγωγή από την Ιρλανδία. Η Αεροπορία τον έδιωξε γιατί ο πατέρας του διάβαζε Σερβική εφημερίδα, και υποψιάζονταν πως ήταν κομμουνιστής χωρίς να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για αυτό. Η Πολεμική Αεροπορία τον κατήγγειλε γιατί σύμφωνα με άρθρο της , μπορεί κάποιος να θεωρηθεί επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια αν έχει στενή και συνεργαζόμενη σχέση με κομμουνιστές ή άτομα που έχουν συμπάθεια με το κομμουνισμό. Η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε την παραίτηση του, γι’ αυτό συνεκλήθη μια ειδική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση του με αποτέλεσμα να διωχτεί χωρίς όμως να υπάρξει καμία αμφιβολία για την αφοσίωση του σαν Ανθυπολοχαγός. Έπειτα οι εφημερίδες είχαν σκοτεινές αναφορές σχετικά με πρόσωπο του . Ωστόσο όταν το «σκάνδαλο» μετά από πολλές δυσκολίες είδε τελικά το φως της δημοσιότητας μέσα από την εκπομπή του Μάροου και Φρέντλι, η Πολεμική Αεροπορία επανεξέτασε την υπόθεση του Μάιλο Ραντούλοβιτς με αποτέλεσμα ο ίδιος ο αρχηγός Αεροπορίας να ανακοινώσει δημοσίως ότι είναι σύμφωνα με τα συμφέροντα της Εθνικής Ασφάλειας να παραμείνει ο Ανθυπολοχαγός Μάιλο Ραντούλοβιτς στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και ότι δεν αποτελεί κατά την γνώμη του κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

Χαρακτήρας Fred W. Friendly
Είναι συμπαραγωγός με το Murrow στο See It Now. Στη δουλειά του εξετάζει τα δεδομένα με μεγάλη προσοχή. Είναι διορατικός, γιατί σκέφτεται και τη θετική και την αρνητική πλευρά σχετικά με την ανταπόκριση στα θέματα που παρουσιάζονται. Τον χαρακτηρίζαμε τολμηρό, γιατί γράφει για το θέμα του Μάιλο και του Μακάρθι γνωρίζοντας ότι είναι ρίσκο. Από την άλλη, είναι έξυπνος και δαιμόνιος. Για να μη λογοκριθεί το θέμα του Μάιλο, ζητά από την Πολεμική Αεροπορία να πει της άποψή της στο ρεπορτάζ που πρόκειται να παρουσιαστεί στην εκπομπή. Έπειτα, τον βλέπουμε να είναι αποφασιστικός και γενναίος, γιατί συναινεί να παρουσιαστεί το θέμα «μισώ το Μακάρθι», με σκοπό να προστατέψει το συνεργάτη του, από τις κατηγορίες περί κομμουνισμού, που ετοιμάζονται εναντίον του. Για αυτόν καλύτερος τρόπος να αποφύγεις κάτι είναι το να «χτυπήσεις» την πηγή του προβλήματος και στην προκειμένη περίπτωση τον Μακάρθι. Τέλος είναι ένας συνεργάτης με συναδερφική αλληλεγγύη προς το Μάροου και τους υπόλοιπους και ηθική συνείδηση.

Χαρακτήρας Joseph Wershba
Είναι συγγραφέας, εκδότης και ανταποκριτής για το CBS News. Πρόκειται για ένα πιστό και αξιόπιστο συνεργάτη του Μάροου, τον οποίο τον υπερασπίζεται όταν ένας δημοσιογράφος τον πλησιάζει και του λέει για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Μάροου με τους Σοβιετικούς. Αμέσως όμως τον αντικρούει. Είναι κρυφά παντρεμένος με τη Shirley Wershba. Αρχικά, δε θέλουν να αποκαλυφθεί ο γάμος τους γιατί το πρωτόκολλο του καναλιού, απαγορεύει στους υπαλλήλους του να εμπλέκονται σε συναισθηματικές σχέσεις. Αργότερα βέβαια το αποκαλύπτουν.

Χαρακτήρας Don Hollenbeck
Είναι δημοσιογράφος στο CBS News . Κατηγορείται από τον Τύπο για κομμουνισμό. Πρόκειται για έναν ευγενικό άνθρωπο, που ζει το προσωπικό του δράμα, μιας και η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει. Προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την εγκατάλειψή του από τη σύζυγό του με μεγάλη δυσκολία. Αργότερα τον περιμένει ένα δεύτερο πλήγμα. Κατηγορείται πως επιτέθηκε σε συντηρητική εφημερίδα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της προπαγάνδας, λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων. Στο τέλος αυτοκτονεί, γιατί δεν άντεχε πλέον το προσωπικό του δράμα και τη δυσφήμισή του στον επαγγελματικό χώρο.

Χαρακτήρας Mr. Peily:

Ιδιοκτήτης του καναλιού CBS, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια μέχρι και σήμερα στην Αμερική. Διευθυντής και προϊστάμενος του Murrow παίρνει τις αποφάσεις για το πρόγραμμα και τις εκπομπές, και επομένως αποφασίζει αν θα στηρίξει ή όχι τον Murrow.
Στην αρχή ,όταν Murrow του φέρνει το θέμα για τον Radulovich, ο Peily φαίνεται διστακτικός και τον προειδοποιεί ότι πρέπει να έχει αδιάσειστα στοιχεία για να μην διακινδυνέψει το κανάλι, το οποίο όπως λέει και ο Peily: “ Είναι αυτό που σου δίνει δουλειά, πληρώνει το σπίτι και το σχολείο των παιδιών σου”. Ο Μurrow όμως τον διαβεβαιώνει για τα τεκμήριά του και η εκπομπή πραγματοποιείται, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στην κοινή γνώμη όσο και και στο Γερουσιαστή McCarthy.
Στην συνέχεια, βλέπουμε τον Peily να υποστηρίζει τον Murrow στον αγώνα του. Ωστόσο η διαμάχη αυτή με το McCarthy απομακρύνει σταδιακά τους χορηγούς του καναλιού και ο Peily βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο όχι μόνο της κατάρρευσης του CBS αλλά και των προσωπικών του κατακτήσεων. Έτσι αποφασίζει να πείσει τον Murrow να διακόψει αυτή τη διαμάχη με το Γερουσιαστή, αλλάζοντας ώρα και μέρα στην εκπομπή. Ωστόσο ο Murrow δεν δέχεται και οδηγείται στην απομάκρυνσή του από το κανάλι
Το ηθικό δίλλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Peily στην ταινία είναι αν θα υποστηρίξει τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη και φίλο του Murrow ή θα ακολουθήσει τις προσταγές των χορηγών του καναλιού που διευθύνει.


Στην αρχή παρατηρούμε την προσπάθεια του να υποστηρίξει τον Murrow. Στη συνέχεια όμως ενδίδει στις προσταγές των χορηγών λόγω του φόβου του να μην καταρρεύσει το κανάλι του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έκανε την καλύτερη των επιλογών , γιατί όπως και στο ερώτημα για την εταιρεία mainstream αυτό που φάνηκε ήταν πως η πιο εύκολη επιλογή δεν θα είχε τα καλύτερα μακρoπρόθεσμα αποτελέσματα για το μέλλον


ΗΘΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Tο ηθικό δίλλημα το οποίο έχει να αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστής της ταινίας (Murrow) είναι το εξής:

1)έχοντας ανακαλύψει μια αδικία που έλαβε χώρο στην αμερικάνικη αεροπορία, όταν ο milo randoυlovits εκδιώχθηκε από το σώμα καθώς ο πατέρας του και η αδερφή του είχαν επαφές με κομμουνιστές σε μια εποχή που ο φόβος ενάντια του κομμουνισμού κυριαρχούσε τόσο στην Αμερική όσο και σε όλο τον δυτικό κόσμο.
2)Βγάζοντας λοιπόν το θέμα στην εκπομπή του ο Murrow αντιμετωπίζει εξαρχής την αντίδραση 2 αξιωματικών της αεροπορίας, ωστόσο δεν πτοείται και το θέμα παίζεται κανονικά στους δέκτες του CBS. Παρ’ όλα Αυτά προκαλεί την αντίδραση του συντηρητικού γερουσιαστή Mc Carthy, o oποίος ξεκινά πόλεμο κατά του δημοσιογράφου.
3)Η κόντρα αυτή παίρνει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Murrow από το κανάλι. O λόγος για αυτή την πράξη κατα τον ιδιοκτήτη του σταθμού ειναι ότι ο τα θέματα προκαλούν τριβές και πως όλοι οι χορηγοί της εκπομπής έχουν εξαφανιστεί. Ο Murrow λοιπόν αντιμετωπίζει το δίλλημα
1)από τη μία να κρατήσει τη θέση του στο κανάλι αλλά να σιωπήσει,
2) ενώ από την άλλη υπάρχει ο δύσκολος δρόμος της αλήθειας που τον οδηγεί -τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του- στην οριστική απομάκρυνση από το κανάλι.
Τελική απόφαση: Ο Μurrow αποφασίζει τελικά να μείνει πιστός στην άποψη του για πραγματική και αληθινή ενημέρωση χωρίς αναστολές και τελικά χάνει τη θέση του.

 

Καταλήγουμε λοιπόν  στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερη η αφοσίωση σε ιδανικά όπως η έγκυρη  ενημέρωση είναι προτιμότερη από πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη και πως το αντίτιμο όσο σκληρό και αν φαίνεται στην αρχή θα είναι σίγουρα πιο σκληρό αν σιωπήσουμε και στη συνέχεια αυτή πράξη αποκαλυφθεί

 


 

 


No comments: