Monday, December 12, 2011

ERIN BROCKOVICH

Gruppo incognito

Αλεξιάδου Δάφνη

Αλευροπούλου Αλεξία

Αλιβιζάτου Αλεξάνδρα

Δημητρακοπούλου Κατερίνα

Καραγεώργου Λιούμπη

Περίληψη

Η Έριν Μπρόκοβιτς είναι μια ανύπαντρη και άνεργη μητέρα τριών παιδιών από την Καλιφόρνια, η οποία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και πιάνει δουλειά ως υπάλληλος στο γραφείο του δικηγόρου της, ώστε να αποζημιωθεί για μια δίκη που έχασε. Στην πορεία της δουλειάς της έρχεται σε επαφή με ιατρικά έγγραφα της εταιρείας PG+E που αποδεικνύουν πως έχει μολύνει εν γνώσει της τα υπόγεια ύδατα της πόλης Hinkley. Η ‘Εριν αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση εις βάθος παρά το ρίσκο, και ανακαλύπτει πως στα βιομηχανικά απορρίμματα της εταιρείας έχει ανιχνευτεί εξασθενές χρώμιο, το οποίο ευθύνεται για τις χρόνιες ασθένειες των κατοίκων. Μάλιστα η PG+E γνώριζε πως το νερό ήταν μολυσμένο και φρόντισε να εξαγοράσει τους γιατρούς της περιοχής ώστε να το κρατήσουν μυστικό. Με τη μαζική επικοινωνιακή της προσπάθεια αλλά και τη προσωπική της έρευνα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της αλλά και την προσωπική της ζωή, η Έριν κατάφερε να καταβάλει μήνυση στην εταιρεία και την αναγκάσει να πληρώσει το ποσό των 333 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάλυση χαρακτήρων

ERIN BROCKOVICH

Άνεργη, χωρισμένη μητέρα 3 παιδιών. Κάνει τα πάντα για να βρει δουλειά. Μετά από ένα τρακάρισμα που είχε ζήτησε τη βοήθεια ενός δικηγόρου, του Έντ Μάζρι, από τον οποίο θα ζητήσει αργότερα και δουλειά ως υπάλληλος στο γραφείο του, την οποία και παίρνει. Τυχαία βρίσκει κάτι έγγραφα για ένα θέμα που δεν αφορούσε τον τομέα της δουλειάς της, αλλά την μόλυνση νερού που προκαλούσε η εταιρεία Pacific Gas and Electric Company στην περιοχή Χίνκλευ. Εργάστηκε σκληρά, ενώ θα μπορούσε να το παραβλέψει σαν γεγονός και κατάφερε να αποσπάσει όσες πληροφορίες χρειαζόταν για να το αποδείξει. Έχασε και την δουλειά της στην αρχή γιατί έλειπε καιρό κάνοντας έρευνες. Ρίσκαρε από την στιγμή που η εταιρεία PG+E είχε τεράστιο όνομα και χρήματα. Θυσίασε όλο τον ελεύθερο χρόνο της με αποτέλεσμα να μην δίνει την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά της και τον σύντροφο της. Δεν δίστασε όμως ούτε για μια στιγμή και πάλεψε να πετύχει τον στόχο της, τον οποίο τελικά κατάκτησε με τη βοήθεια του Έντ Μάζρι. Είχε δυναμισμό και δεν έκανε πίσω σε δυσκολίες που αντιμετώπισε ή σε απειλές που δέχτηκε. Με αυτό τον τρόπο μετάδωσε θετικά μηνύματα στους υπόλοιπους έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν και άλλοι να παλεύουν το στόχο τους.



ENT MAZRI

Πετυχημενος δικηγόρος. Στην αρχή δεν εμπιστεύεται την Έριν στην δουλειά και δεν πιστεύει σε αυτήν. Έχει πετύχει πολλά στη ζωή του και έχει αφοσιωθεί στην καριέρα του. Σκληρός και δυναμικός χαρακτήρας, που όμως αφουγκράζεται την ανάγκη της Έριν για δουλειά και την προσλαμβάνει. Μάλιστα σε ένα σημείο στην ταινία όπου η Έριν χρειάζεται επειγόντως λεφτά, εκείνος τη βοηθάει δίνοντας της προκαταβολή. Δεν ήταν διατεθειμένος να διαθέσει χρήματα και χρόνο για να βοηθήσει στην υπόθεση PG+E, γιατί θεωρούσε πως δεν μπορούν να πάνε ενάντια σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία. Τελικά την εμπιστεύτηκε και ήταν μαζί της σε όλες τις έρευνες και συζητήσεις. Όταν στο τέλος κερδίζουν χρήματα, μοιράζει με δίκαιο τρόπο τα χρήματα που πήραν από την εταιρεία σε αυτήν και στους κατοίκους της περιοχής.



ΕΤΑΙΡΕΙΑ PG+E PACIFIC GAS AND ELECTRIC COMPANY

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ένα δυνατό όνομα στον τομέα της και η αξία της κοστολογείται σε πολλά δισεκατομμύρια. Η εταιρεία χορηγούσε παράνομα στο νερό της περιοχής του Χίνκλει χρώμιο 6, που αντιστοιχεί στο πιο βλαβερό χρώμιο για την υγεία του ανθρώπου, με σκοπό την αγορά γης πιο φτηνά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση διαφορετικών ειδών καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ενημερώνονταν από την ίδια την εταιρεία ότι το χρώμιο που χρησιμοποιείται είναι ήπιας μορφής. Επίσης, η ίδια η εταιρεία πλήρωνε τους γιατρούς των κατοίκων, ώστε να τους καθησυχάζουν ότι δεν πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Απέδιδαν τις αρρώστιες στον κακό τρόπο ζωής των ίδιων των κατοίκων. Μετά την έρευνα της Έριν και του δικηγόρου αποκαλύφθηκε ότι γνώριζαν το κακό που προκαλούσαν και στη δίκη που έγινε στο τέλος η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει 333 εκατομμύρια στους κατοίκους. Θα μπορούσαμε λοιπόν να την χαρακτηρίσουμε ως μια εταιρεία που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος, δεν την ενδιαφέρουν ανθρώπινες απώλειες και θέλει να φτάσει στο στόχο της με κάθε τρόπο.



CHARLES EMBRY ( WHISTLEBLOWER)

Ήταν από την εταιρεία PG+E . Γνώριζε για τις μολύνσεις και μόλις είδε την προσπάθεια και την δουλειά της Έριν αποφάσισε να την βοηθήσει δίνοντας της τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι η εταιρεία γνώριζε ότι χορηγούσε βλαβερό χρώμιο και παρ' όλα αυτά συνέχιζε τις παράνομες δραστηριότητες της. Ο ίδιος είχε χάσει συγγενείς και φίλους λόγω αυτών των μολύνσεων. Τελικά με τη βοήθεια του κατάφεραν και κέρδισαν την δίκη.

Ηθικά διλήμματα


Η Έριν Μπρόκοβιτς είναι μια άνεργη, άφραγκη, διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών. Βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ζωής της, αφού βιώνει οικονομική, συναισθηματική και επαγγελματική ανασφάλεια για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της και δεν έχει καμία προοπτική. Όταν τελικά, βρίσκει μια θέση εργασίας βοηθού σε δικηγορικό γραφείο, ανακαλύπτει τυχαία μια υπόθεση βιομηχανικής δηλητηρίασης του νερού μιας κοντινής πόλης.
Στην αγωνιώδη και επίμονη προσπάθεια της να συγκεντρώσει στοιχεία γι’ αυτή την υπόθεση, καθίσταται φανερό ότι η
PG&E, η εταιρεία που ενοχοποιείται για τη μόλυνση του νερού της περιοχής, είναι μια πανίσχυρη βιομηχανία με διασυνδέσεις και επιρροές τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στις Αρχές της πόλης. Η Έριν Μπρόκοβιτς διεξάγει έναν αγώνα δύσκολο και επίπονο, απέναντι σ΄ έναν επικίνδυνο αντίπαλο. Ως αποτέλεσμα αυτού, αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά ηθικά διλήμματα:

1) Δέχεται απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή των παιδιών της ακόμα και μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στις οποίες αντιδρά με μια ασυνήθιστη αποφαστιστικότητα και ψυχραιμία. Οι απειλές κατά της ζωής είναι οι πιο σοβαρές πιέσεις στο ηθικό ενός ανθρώπου, που κάμπτουν ακόμα και τους πιο δυνατούς. Ειδικά μια μητέρα, που αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύουν τα παιδιά της, συνήθως υποχωρεί και υποκύπτει προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών της. Η Έριν Μπρόκοβιτς όμως δεν δείχνει, ούτε για μια στιγμή, να αμφισβητεί την απόφαση της να συνεχίσει την έρευνα, παρά τις σαφείς απειλητικές προειδοποιήσεις.

2) Χάνει τη δουλειά της στο δικηγορικό γραφείο που εργάζεται, αφου οι απειλές από την PG&E φτάνουν μέχρι τον εργοδότη της. Σ’ αυτή τη περίπτωση εκδηλώνεται το δεύτερο στάδιο εκβιασμού που αφορά οικονομικό και επαγγελματικό τομέα και που έχει σαν στόχο να καταστήσει την Έριν Μπρόκοβιτς άνεργη, ασταθή και ευάλωτη έτσι ώστε να υποκύψει τελικά στις πιέσεις. Μετά τις απειλές κατά της ζωής που είναι ακραίες και όχι συνηθισμένες έχουμε τις απειλές απώλειας της εργασίας που εμφανίζονται συχνότερα στην καθημερινότητα μας και στοχεύουν στη δημιουργία οικονομικής ανασφάλειας στον εργαζόμενο έτσι ώστε να είναι συμβιβάσιμος και πειθήνιος. Η Έριν Μπρόκοβιτς αντιδρά με αποφασιστικότητα, μαζεύει τα πράγματα της από το γραφείο και αποχωρεί. Δεν δείχνει ούτε για μια στιγμή να σκέφτεται το ενδεχόμενο του συμβιβασμού, προκειμένου να διατηρήσει την επαγγελματική της θέση και άρα την επιβίωση των παιδιών της.

3) Χωρίζει με το σύντροφο της και χάνει την υποστήριξη που της παρείχε, τόσο συναισθηματικά όσο και με την ανατροφή των παιδιών της, εξαιτίας της εμμονής που επιδεικνύει με την διελεύκανση αυτής της υπόθεσης. Αυτό το ηθικό δίλημμα την επηρεάζει περισσότερο από τα άλλα δύο, την θλίβει και τη στεναχωρεί, παρ’ όλο που είναι τρίτο κατά σειρά στην κλιμάκωση της έντασης και των συνεπειών που προκαλεί.

4) Τέλος, ο δικηγόρος που τελικά προσλαμβάνει την Έριν,ο Εντ Μάρζι,φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από πολλούς δικηγόρους που αναλαμβάνουν μεγάλες υποθέσεις και είναι ενα ηθικό πρότυπο που δεν αποσκοπεί σε κανένα προσώπικο κέρδος.Στα ηθικά διλήμματα που συναντά διαλέγει το σωστό δρόμο,ρισκάρει την θέση του και την μικρή του επιχείρηση,δεν συμβιβάζεται,δεν παρουσιάζει στοιχειά διαφθοράς και δεν οπισθοχωρεί αλλά συνεχίζει άμεμπτος στον ηθικό του αγώνα.

Η στάση της Έριν Μπρόκοβιτς στα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει υπερβαίνει τη στάση του μέσου ανθρώπου που φοβάται για τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του και αγωνιά για την επιβίωση τους. Ο υποστηρικτικός και τίμιος δικηγόρος εργοδότης της και ο τρυφερός και στοργικός σύντροφος της ανήκουν σ’ αυτή τη κατηγορία των ηθικών ανθρώπων που όμως σε κάποια κρίσιμη στιγμή στη ζωή τους συμβιβάζονται.

Παρ’ όλο που τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει αφορούν την ίδια της τη ζωή, δεν διστάζει ούτε για μια στιγμή να συνεχίσει την έρευνα για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Δείχνει ακλόνητο πάθος και επιμονή, κερδίζει δύναμη μέσα από τις σχέσεις της με τους ασθενείς και της βοήθειας που τους προσφέρει και διατηρεί τις ηθικές της αξίες.
Τελικά, κερδίζει την εταιρεία στα δικαστήρια, η οποία υποχρεούνται να καταβάλει μια τεράστια αποζημίωση στα θύματα, όμως στην ουσία κερδίζει την αυτοεκτίμηση της και κυρίως την ίδια της τη ζωή.




No comments: