Tuesday, February 14, 2012

“BIG BANG” - “THE WALL STREET : MONEY NEVER SLEEPS” (2010)



ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ


Το 2001ο Gordon Gekko (Michael Douglas) απελευθερώνεται από τη φυλακή αφού εξέτισε οκτώ έτη για την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επτά χρόνια αργότερα, ο Gekko προωθεί το νέο βιβλίο του «είναι η απληστία καλή;», ενώ η κόρη του Winnie (Carey Mulligan), που δεν διατηρεί σχέσεις μαζί του, διευθύνει μία μικρή ειδησεογραφική ιστοσελίδα και ο αρραβωνιαστικός της, Jacob Μοore (Shia LaBeouf), εργάζεται σε μια κορυφαία εταιρεία συναλλαγών στην Keller Zabel Investments. Ο Jacob είναι ένας προστατευόμενος του διευθύνον σύμβουλου Louis Zabel (Frank Langella) και προσπαθεί να συγκεντρώσει τα χρήματα για ένα οικολογικό ερευνητικό έργο.
Το απόθεμα της εταιρείας Keller Zabel χάνει περισσότερο από το 30% της αξίας του, o Zabel προσπαθεί να οργανώσει ένα σχέδιο διάσωσης από άλλες τράπεζες της Wall Street αλλά είναι αποκλεισμένος από τον Bretton James (
Josh Brolin) τον διευθύνον του αντιπάλου Churchill Schwartz, εταιρεία την οποία ο Zabel αρνήθηκε να διασώσει οκτώ χρόνια νωρίτερα. Το επόμενο πρωί ο Zabel αυτοκτονεί στις ράγες του μετρό. Αλλόφρων, ο Jacob προτείνει γάμο στηWinnie, η οποία δέχεται. Αργότερα, πλησιάζει ο Jacob πλησιάζει τον Gekko μετά από μια διάλεξη. Ο Gekko λέει στον Jacob ότι η κόρη του αρνείται να του μιλήσει και η κατάρρευση της εταιρείας Keller Zabel ξεκίνησε, όταν οι φήμες για τοξικό χρέος άρχισαν να εξαπλώνονται. Ο Jacob και ο Gekko έκαναν μία συμφωνία: ο Jacob θα συμφιλιώσει τη Winnie με τον Gekko, ενώ ο Gekko, θα συλλέξει πληροφορίες για να καταστρέψει τον Bretton.
Με τη βοήθεια του Gekko, ο Jacob μαθαίνει ότι ο James Bretton επωφελήθηκε από την κατάρρευση της Keller Zabel. Προκειμένου να εκδικηθεί, ο Jacob διέδωσε φήμες σχετικά με την εθνικοποίηση πετρελαιοπηγών της Αφρικής που ανήκαν στην εταιρεία Churchill Schwartz. Η εταιρεία χάνει 120 εκατ. ευρώ και ο Bretton προσφέρει δουλειά στον Jacob, την οποία δέχεται αποφασισμένος να εκδικηθεί για τον Zabel. Στη νέα του δουλειά, ο Jacob πείθει κινέζους επενδυτές για τη χρηματοδότηση της έρευνας για το οικολογικό ερευνητικό έργο που υποστηρίζει. Ο Bretton εντυπωσιάζεται από την πρωτοβουλία του Jacob και είναι επίσης ευτυχής για τη νέα επένδυση.
Καθώς η οικονομία αρχίζει να καταρρέει , ανακοινώνει η Winnie στον Jacob ότι είναι έγκυος. Παράλληλα, ο Bretton αποκαλύπτει στον Jacob ότι η κινεζική επένδυση θα δρομολογηθεί σε κουκέτες για ηλιακούς συλλέκτες και σε ορυκτά καύσιμα , αντί της έρευνας για τη σύντηξη. Ο Gekko προτείνει μια λύση που αφορά 100 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό διαχείρισης κεφαλαίων στην 
Ελβετία, λογαριασμό που είχε ανοίξει ο Gekko για τη Winnie το 1980। Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε ο Jacob να χρηματοδοτήσει την έρευνα και να διασώσει την επιχείρηση. Πείθει ο Jacob την Winnie να νομιμοποιήσει τα κεφάλαια για την επένδυση στην εταιρία έρευνας. Ωστόσο, τα χρήματα ποτέ δεν φτάνουν στην Αμερική, αφού τα παίρνει ο Gekko και φεύγει από τη χώρα. Ο Jacob συνειδητοποιεί ότι ο Gekko τον χρησιμοποίησε για να πάρει τα χρήματα από τον λογαριασμό για δικό του όφελος. Ταραγμένος, ο Jacob ομολογεί στη Winnie ότι είχε κρυφές συναντήσεις με τον Gekko. Η Winnie ζητά στη συνέχεια από τον Jacob να χωρίσουν, καθώς αυτή δεν τον εμπιστεύεται πλέον, ούτε αισθάνεται ασφαλής μαζί του.
Ο Jacob επισκέπτεται τον Gekko στο Λονδίνο όπου έχει δημιουργήσει μια νεοσύστατη εταιρεία με τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προτείνει ο Jacob μία τελευταία συναλλαγή: να πάρει η Winnie τα χρήματά της πίσω, και να πάρει ο Gekko το υπερηχογράφημα του εγγονού του, αλλά ο Gekko αρνείται. Ο Jacob δίνει στη Winnie τα πάντα από την κατάρρευση της Keller Zabel και την οικονομική διάσωση της εταιρείας του Bretton και της λέει ότι η αποκάλυψη θα επιφέρει δημοσιότητα και αξιοπιστία στην ιστοσελίδα της. Η Winnie δημοσιεύει τις πληροφορίες και η ιστορία του Bretton James είναι εκτεθειμένη. Έπειτα, ο Jacob βρίσκει τη Winnie στη Νέα Υόρκη, εμφανίζεται και ο Gekko και τους λέει ότι ο ίδιος κατέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια στο λογαριασμό για την έρευνα που επιθυμούσε ο Jacob. Ζητά συγγνώμη από τον Jacob και τη Winnie, οι οποίοι στη συνέχεια συμφιλιώνονται. Ένα χρόνο αργότερα, ο Gekko τους επισκέπτεται στα πρώτα γενέθλια του εγγονού του.


ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ


GORDON GEKKO

1.Ένας άνθρωπος φιλόδοξος και λάτρης των χρημάτων είχε έρθει αντιμέτωπος με το αν στη ζωή του θα ακολουθήσει ένα δρόμο μακριά από οικονομικές απάτες και διαφθορές (οι οποίες μάλιστα των έστειλαν και στη φυλακή) ή θα επιλέξει να ακολουθήσει μια ζωή ήρεμη μακριά από αυτά.
2.Γνώριζε ότι οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν στην απομάκρυνση του από την κόρη του, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο ζωής του. Έτσι λοιπόν έπρεπε να επιλέξει αν θα συνέχιζε να ζει ανάμεσα στις απάτες ή κοντά στην οικογένεια του.
3।Στο τέλος της ταινίας τίθεται ένα παρόμοιο δίλημμα με το προηγούμενο αλλά με άλλα δεδομένα τώρα αφού η κόρη του περιμένει παιδί. Περισσότερα χρήματα ή επανένωση με την οικογένεια του με αφορμή τον ερχομό του εγγονού του.


LOUIS ZABEL
Να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας του και να ταπεινωθεί με τις επιλογές που θα ακολουθήσει ή να την αφήσει να χρεοκοπήσει δίχως ελεημοσύνες। Δηλαδή Ζωή και Ταπείνωση ή Θάνατος και Δόξα;


JACOB MOORE
Τα διλήμματα που αντιμετωπίζει στην διάρκεια της ταινίας είναι διαφόρων ειδών:


1.Επαγγελματικά: Ο Louis Zabel του προσφέρει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Το δίλημμά του εδώ είναι «να τα πάρει ή όχι;», δηλαδή να τα δεχτεί και να ζήσει μια άνετη ζωή μ’ αυτά ή όχι γιατί δεν του ανήκουν αφού δεν τα έχει δουλέψει. Αυτό το δίλημμα έχει και ένα δεύτερο σκέλος αφού τα δέχεται τελικά και ο Louis αυτοκτονεί, δεν ξέρει αν πρέπει να συνεχίσει την ζωή του με τα λεφτά που έχει ή να εκδικηθεί για χάρη εκείνου που του τα χάρισε.
2.Εκδίκηση: Την ώρα που αποφασίζει να εκδικηθεί τον Bretton James, που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το θάνατο του Louis, δέχεται επαγγελματική πρόταση από τον ίδιο τον James.
Εδώ το δίλημμα που αντιμετώπισε ήταν στο αν θα δεχθεί την δουλειά και θα εκδικηθεί εκ των έσω ή να μην την δεχθεί λόγω εγωισμού και να βρει άλλο τρόπο εκδίκησης.
3.Προσωπική ζωή:
Αντιμετωπίζει δίλημμα και όσον αφορά την προσωπική του ζωή και νιώθει διχασμένος μεταξύ του να ζήσει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή με τη Winnie και να είναι ειλικρινής απέναντί της ή να αρχίσει να έχει επαφές με τον πατέρα της Gordon Gekko κρυφά από εκείνη από την στιγμή που δεν έχουν καλές σχέσεις.
4.Ηθικά: Ως χρηματιστής βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με την ανηθικότητα, παρ’ όλα αυτά όνειρό του είναι να προωθήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πιο συγκεκριμένα την σύντηξη του υδρογόνου.
Το τελευταίο δίλημμα που αντιμετωπίζει στην διάρκεια της ταινίας είναι το να ακολουθήσει το όνειρό του για να διατηρήσει το ήθος του ή να αφοσιωθεί στην δουλειά του παρ’ όλη την ανηθικότητα που επικρατεί εκεί।


BRETTON JAMES
1.Το μοναδικό δίλημμα που αντιμετωπίζει στην ταινία αυτός ο χαρακτήρας έρχεται την στιγμή που ο Jacob δουλεύει για λογαριασμό του. Του προτείνει λοιπόν το «πράσινο» project του.
Δεν ξέρει αν πρέπει να επενδύσει στην σίγουρη πρόταση της συνεργάτιδάς του ή στην καινοτόμο πρόταση του Jacob, ενώ, ταυτόχρονα, δεν είναι σίγουρος ότι θα αποφέρει κέρδη για την εταιρεία του.

WINNIE GEKKO
1.Προσωπική ζωή: Η Winnie ζει με τον Jacob και είναι έτοιμοι να παντρευτούν. Δεν έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα της, επομένως ούτε κάποια επαφή μαζί του. Όμως εκείνος εισβάλλει ξαφνικά μετά από χρόνια στη ζωή της.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει αυτός ο χαρακτήρας είναι να μείνει στη ζωή που έχει μέχρι τώρα και νιώθει ασφαλής και σίγουρη ή να εμπιστευτεί εκ νέου τον πατέρα της, παρ’ όλο που φοβάται ότι θα την προδώσει πάλι και ότι θα τους καταστρέψει, είτε οικονομικά είτε συναισθηματικά.
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ "BIG BANG" :

ΚΟΥΡΟΥΣΙΑ ΜΑΡΙΑ

ΜΠΟΖΩΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΣΕΡΑΣΚΕΡΗ ΕΡΜΙΟΝΗ

ΣΙΤΖΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

No comments: