Wednesday, February 15, 2012

[Know-How] Final Project: Ατλας Ε.Π.Ε.

H εταιρία ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε.


Η εταιρία ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε ιδρύθηκε το 2002 δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, τόσο με την παραγωγή και την εμπορία δομικών υλικών, όσο και με την ανάληψη κατασκευαστικών έργων όπως σπίτια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και δημόσια έργα κ.λπ. Η έδρα της βρίσκεται στον Ασπρόπυργο, ενώ τα κεντρικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, διαθέτει παραρτήματα δε διάφορες βιομηχανικές ζώνες κεντρικών πόλεων της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τον Βόλο, ενω συνεργεία που αναλαμβάνουν την κατασκευή έργων βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Απασχολεί περι τους 2.500 υπαλλήλους ανα τη χώρα, με το εργατικό δυναμικό να αποτελείται κυρίως από Έλληνες, στηριζόμενη στα ελληνικά χέρια, επιθυμόντας την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και παρέχοντας τους όχι μόνο τα βασικά (ασφάλιση, ευνοϊκές συμβάσεις) αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλον εργασίας.


ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε. και CSR


Η ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε αποτελεί από τη μέρα της ίδρυσης της μία εταιρία που ακολουθεί τις επιταγές του ελληνικού και ευρωπαϊκου CSR, δείχνοντας παράλληλα αξιοθαύμαστες ικανότητες προσαρμογής στους κανονες τους. Πιο συγκεκριμένα:


  • Καταφεύγει σε δωρεές τόσο δομικών υλικών, όσο και υπηρεσιών, δηλαδή την κατασκευή, κοινοφελών ιδρυμάτων όπως νοσοκομεία, σχολεία, ορφανατροφεία και αλλά ευαγή ιδρύματα. Κάτι τέτοιο αποτελεί από τις βασικές αρχές της εταιρίας, η κοινωνική αλληλεγγύη που τη διέπει, και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε περίσταση.

  • Χρηματοδοτεί τόσο εκπομπές της τηλεόρασης με κοινωνικό χαρακτήρα όσο και ντοκυμαντέρ τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στις μεν πρώτες, χρηματοδοτεί την ανακαίνηση των σπιτιών, ενώ στα ντοκυμαντέρ προβάλει τους τρόπους λειτουργίας της, τόσο στο κομμάτι της τεχνογνωσίας όσο και στο κομμάτι εξοικονόμισης διαθέσιμων πορων κ.λπ.

  • Αναλαμβάνει την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε δημόσια περιουσία από φυσικές καταστροφές, δείχνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το κοινωνικό της πρόσωπο. Για παράδειγμα την αποκατάσταση του οδοστρώματος στην περιοχή των Τεμπών, το οποίο είχε καταστραφεί έπειτα από κατολισθήσεις.

  • Η περιβαλοντική συνείδηση που επιδεικνύει είναι αξιοσημείωτη. Διεξάγει έρευνες ώστε να εκπονεί τις εργασίες με το λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλον, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει αναδασώσεις και προστατεύει τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της. Επίσης, φροντίζει έτσι ώστε οι συσκευασίες στις οποίες διακινεί τα δομικά υλικά να αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία αποσυντίθονται με το πέρασμα του χρόνου. (κάτι το οποίο έχει να κάνει και με το Sustainability της εταιρίας μας.)

  • Σχετικά με τους εργαζόμενούς της, τους αντιμετωπίζει με ισότητα και φροντίζει έτσι ώστε να τους παρέχει ευχάριστο κλίμα εργασίας σε έναν κλάδο ο οποίος θεωρείται επαχθής σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, παρέχει ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο σε αυτούς όσο και στις οικογένειές τους, ενώ ακόμη και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (αν και τηρεί τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλονται), αποζημιώνει τον εργαζόμενο, και καλύπτει το μισθό του ακόμα και τις ημέρες που έχασε. Επιπροσθέτως, εξασφαλίζει σε τριμηνιαία βάση επίσκεψη των εργαζομένων της σε ψυχολόγο με σκοπό την αποφόρτιση τους από την ένταση και την ψυχολογική πίεση που τους διοχετεύει η σκληρή εργασία.


ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε και Fair Trade


H ATΛΑΣ Ε.Π.Ε είναι εταιρία η δράση της οποίας συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες του Fair Trade. H Fair Trade Hellas είναι ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004 με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρχισε να προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade), που στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχοι μας είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα, και επίσης η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από φτωχές χώρες. Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι μια πραγματική πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας: η απουσία των μεγάλων μεσαζόντων από τον κύκλο αλλάζει ριζικά τη διανομή των κερδών και αφήνει αρκετά χρήματα στους παραγωγούς για μια βιώσιμη ανάπτυξη.


Τα κριτίρια του Fair trade:


  • Πληρωμή δίκαιης τιμής

  • Διαφάνεια και υπευθυνότητα

  • Εμπορικές σχέσεις

  • Ισότητα των δύο φύλλων

  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

  • Προστασία του περιβάλοντος

  • Χτίσιμο ικανοτητών

  • Δημοκρατία


Έτσι και η ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε διαθέτει προϊόντα τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα εκμετάλευσης ανθρώπου, κάτι που επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στην εταιρία και τους εργαζόμενούς της όσο και στην κοινωνία.



Γενικότερα, ενώ η ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε αποτελεί μία εταιρία που βρίσκεται στο χώρο μόλις 10 χρόνια, έχει κατορθώσει να εδραιωθεί και να ακολουθήσει μία αναπτυξιακή πορεία που οφείλεται τόσο στην άριστη ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και στην κοινωνική ευθύνη που επωμίζεται. Με άλλα λόγια γίνεται αντιληπτό ότι ενώ τα κέρδη της είναι διόλου ευκαταφρόνητα, παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα μας, και κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει τη φέρνει πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού αλλά και γίνεται αναγνωρίσιμη για την κοινωνική της προσφορά. Περα από αυτά, η ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε αποτελεί μία από τις πιο υπευθυνες εταιρίες στη χώρα μας απέναντι στους εργαζόμενους της παρέχοντας όχι μόνο τις στοιχειώδεις παροχές αλλά και ένα πακέτο προνομίων, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πέραν του ΙΚΑ) και ψυχολογική στήριξη αλλά και τα μέτρα ασφαλείας και το ευνοϊκό κλίμα εργασίας.


Συμπερασματικά λοιπον, βλέπουμε ότι η ΑΤΛΑΣ Ε.Π.Ε δεν είναι μία εταιρία που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους αλλά ανάμεσα στις επιδιώξεις της είναι η υπεύθυνη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, κάτι που της δίνει προβάδισμα στη ανταγωνισμό της με τις άλλες εταιρίες του κλάδου. Πέραν τούτου, όλες αυτές οι προσπάθειες σχετικά με την κοινωνική ευθύνη δεν είναι άσκοπες, έχουν αντίκτυπο, αναγνωρίζονται, και χαίρουν εκτίμησης από την κοινωνία, ενω έχουν ασχοληθεί με το κοινωφελές έργο της πάρα πολλά εγχώρια έντυπα, εκπομπές της τηλεόρασης, αναφορές σε blog-site. Παράλληλα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρεια, τα οποία είτε διοργανώνονται από το Υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, είτε σε Διεθνή Σεμινάρια, ενώ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για δομικές εταιρίες του εξωτερικού.




Μαρτάκη Ειρήνη
Τσέλιος Νίκος
Ξυπόλητος Νίκος
Μαθιουδάκης Δημήτρης

No comments: