Tuesday, February 14, 2012

POSITIVE : ΑΕΡΑΚΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ- ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΤΡΙΔΗ ΜΑΡΙΝΑ
ΡΙΖΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ- ΑΝΘΗ


Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΟΜΑΔΑ Α: Αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας, ενώ πρόκειται για ανθρώπους με βασικό στόχο την επιτυχία, για την οποία δημιουργούν κίνητρα στους υπαλλήλους ( προαγωγή), με στόχο την καλύτερη απόδοση. Έχουν ένα αξιοσέβαστο προφίλ, κανείς δεν αμφισβητεί την εργατικότητά και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ δημιουργούν κλίμα αυτοπεποίθησης στο εργατικό δυναμικό. Βλέπουμε όμως και το άλλο πρόσωπο της ομάδας Α’ που δεν είναι τόσο καθαρό και τόσο ηθικό καθώς αποκαλύπτεται ότι παίρνουν « μαύρα» λεφτά, ενώ ταυτόχρονα το παρουσιάζουν ως μία κίνηση δικαιοσύνης, καθώς ισχυρίζονται ότι οι κόποι τους δεν ανταμείβονται. Έχουν συναίσθηση της κλοπής που διαπράττουν και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Είναι άριστοι κριτές χαρακτήρων και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να παρουσιάσουν τα παράνομα χρήματα σαν κάτι ηθικό, καθημερινό και ανώδυνο. Για να ισχυροποιήσουν την πρότασή τους, υπαινίσσονται ότι εάν το πρόσωπο Δ δεν δεχτεί, τότε θα προτείνουν τη θέση στο πρόσωπο Ε, με το οποίο βρίσκονται παράλληλα και σε ανταγωνισμό και ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη και την προστασία τους.
ΑΤΟΜΟ Δ: Το πρόσωπο Δ δουλεύει από μικρός στην εταιρία και είναι απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του. Είναι εργατικός και σε όλη του τη σταδιοδρομία αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις, πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο άτομο. Βλέπει την ομάδα Α σαν μέντορες, τους οποίους ακολουθεί, ενώ πιστεύει ότι ο κώδικας δεοντολογίας της εταιρίας τον εκφράζει απόλυτα. Έχει ηθικές αξίες, αυξημένο το αίσθημα του δικαίου, ενώ καταλαβαίνει ότι πίσω από την ηθική εικόνα της λειτουργίας της εταιρίας κρύβονται συμφέροντα των ανωτέρων του. Ακόμα συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι που είχε ως εργατικά πρότυπα στην πραγματικότητα εξαπατούσαν την εταιρία.
ΑΤΟΜΟ Ε: Το πρόσωπο Ε έχει κοινή πορεία με το πρόσωπο , ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική και εργατική. Κατά γενική ομολογία είναι ένα άτομο χωρίς αρχές και ηθικές αξίες, υπέρ του μακιαβελισμού, και διατεθειμένη να θυσιάσει τα πάντα για την επαγγελματική της ανέλιξη στην εταιρία, πρόκειται για άτομο αδίστακτο με βασικό μέλημα την καθαρή επιτυχία, ενώ επιδιώκει την ευχαρίστηση και την εύνοια των ανωτέρων του (ΟΜΑΔΑ Α).
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Δ
Προσωπικά θεωρώ ότι θα κρατούσα την ίδια στάση με το πρόσωπο Δ. Ο ίδιος είναι εργατικός και πρόθυμος για όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες και πάντα επιθυμεί την εξέλιξη και την επιτυχία της εταιρίας που εργάζεται. Παρ’όλ’αυτά έχει ηθικά όρια και δεν θα εξαπατήσει για να αποκτήσει περισσότερα χρήματα. Είναι τίμιος και σταθερός χαρακτήρας που δεν δωροδοκείται και αποτελεί τον ιδανικό εργαζόμενο.
ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ
Α) για το προσωπικό του συμφέρον: Το πρόσωπο Δ αν επιδίωκε το προσωπικό του συμφέρον λογικά θα κρατούσε τα «μαύρα» χρήματα που του πρόσφερε η ΟΜΑΔΑ Α και θα δεχόταν τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Με την αποδοχή των προαναφερθέντων δεν θα έθετε σε κίνδυνο τις άριστες προσωπικές σχέσεις με την ΟΜΑΔΑ Α, θα αναβαθμιζόταν η θέση του στην εταιρία και θα έπαιρνε επιπλέον χρήματα (μαύρα). Άρα θα αυξανόταν το οικονομικό του εισόδημα και κατά συνέπεια θα πρόσφερε μία οικονομική άνεση στην οικογένειά του και θα βοηθούσε στην κατασκευή του σπιτιού του για το οποίο είχε πάρει στεγαστικό δάνειο.
Β) για το συμφέρον της εταιρείας: Αν το πρόσωπο Δ επιδίωκε το συμφέρον της εταιρίας του δεν θα έπρεπε να δεχτεί το χρηματικό ποσό και τη θέση που του πρόσφερε η ΟΜΑΔΑ Α. ακόμα θα έπρεπε να «καταγγείλει» την παράνομη δραστηριότητα της ΟΜΑΔΑΣ Α αφού θέτει σε κίνδυνο την υπόληψη αλλά και το προφίλ της εταιρίας. Η ανακάλυψη ενός τέτοιου «σκανδάλου» θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες τόσο στην εικόνα της εταιρίας αλλά και του ίδιου. Η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων προς τα ανώτερα στελέχη θα κλονιζόταν, όπως και των πελατών για την εταιρία.
Τα δύο συμφέροντα δεν συμπίπτουν αφού το προσωπικό συμφέρον του προσώπου Δ βλάπτει το όφελος της εταιρίας. Όμως σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την προσωπικότητα του προσώπου Δ δεν θα επέλεγε το ατομικό του συμφέρον αλλά το συμφέρον της εταιρίας, καθώς προαναφέραμε ότι είναι άνθρωπος που ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας και χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την εντιμότητά του.

ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Μια έκπτωση ηθικών αξιών ποτέ δεν είναι προσωρινή. Πράγματι ένας αρχικός συμβιβασμός επιφέρει ολοκληρωτική αλλοτρίωση σταδιακά. Η ΟΜΑΔΑ Α ουσιαστικά έχει ωραιοποιήσει και απλοποιήσει την παράνομη δράση της (μαύρα λεφτά) για να καθησυχάσει τη συνείδησή της. Για το προσωπικό της συμφέρον δεν θα δίσταζε να προβεί σε συνεχές ίσως και πιο επικίνδυνες και καταστροφικές παρανομίες σε βάρος της εταιρίας. Αν το πρόσωπο Δ δεχόταν να υποκύψει έστω και για πρώτη φορά στην πρόταση της ΟΜΑΔΑΣ Α, σε συνδυασμό με την απόκρυψη της παράνομης λειτουργίας της ΟΜΑΔΑΣ Α, δεν θα ήταν δύσκολο να υποκύψει και σε μία μελλοντική παράνομη πρόταση. Επιπλέον αν οι υπάλληλοι της εταιρίας αντιλαμβάνονταν την κατάσταση που επικρατούσε στα ανώτερα στελέχη (ΟΜΑΔΑ Α), εκτός από το γεγονός ότι θα απογοητεύονταν και θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους προς αυτά, δεν θα ήταν περίεργο αν επιδίδονταν και αυτοί σε παράνομες ενέργειες που βέβαια θα οδηγούσαν στην κατάρρευση της εταιρίας.

No comments: