Monday, November 14, 2011

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 5G



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΟΙ:

Βάσιλα Αθανασία

Πασπάτη Άννα

Σκριβάνου Αλεξάνδρα

Σοϊλεμετζίδου Ειρήνη

Σταματόπουλος Σταύρος



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Α:

1. Αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

2. Αυτοί οι τρεις είναι ο θεμελιώδης λίθος της τεράστιας ανάπτυξης και επιτυχίας που γνώρισε η εταιρία τα τελευταία 10 χρόνια.

3. Είναι οι φυσικοί αλλά και οι πνευματικοί ηγέτες της εταιρίας.

4. Είναι υπεράνω κάθε υποψίας καθώς άπαντες στην εταιρία τους δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη.

5. Και οι τρεις είχαν κοινή πορεία. Δούλεψαν πολύ σκληρά για να φτάσουν να αποτελούν σήμερα το top management της εταιρίας.

6. Αισθάνονται ότι οι κόποι τους δεν έχουν ανταμειφτεί όπως θα έπρεπε. Διακρίνεται μια μεγαλομανία, μια απληστία και ναρκισσιστικά συμπτώματα καθώς τα κέρδη φαίνεται να είναι αρκετά για όλους και όμως αυτοί οι τρεις επιζητούν ακόμη περισσότερα.

7. Αρχίζουν να απομακρύνονται από το δρόμο που είχαν χαράξει όλον αυτόν τον καιρό βάζοντας το προσωπικό όφελος πάνω από τα συμφέροντα της εταιρίας.

8. Δεν διαλέγουν το πρόσωπο Ε αφού θα ρίσκαραν τα πάντα, ακόμα και τη θέση τους διαλέγοντας ένα άτομο ευκαιριακής φύσεως και δίχως κάποιων βασικών ηθικών και συναισθηματικών αρχών. Όπως και να ‘χει είναι ένα απρόβλεπτο άτομο και δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν με σιγουριά τις αντιδράσεις της.

9. Γνωρίζουν ότι το αίσθημα της δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικό για το πρόσωπο Δ όπως επίσης ξέρουν ότι αποτελούν πρότυπο γι’ αυτόν και έτσι τον διαλέγουν.

10. Ποντάρουν στην αγαθότητα και στην άκρατη εμπιστοσύνη που τους έχει, υποτιμούν όμως την εξυπνάδα του που έχει βοηθήσει την εταιρία να ευημερεί τόσα χρόνια.

11. Γνωρίζουν ότι το πρόσωπο Δ αγαπάει αυτό που έχουν χτίσει μαζί και δεν θα θελήσει να καταστραφεί η εταιρία με δική του υπαιτιότητα.

12. Στην ουσία του κάνουν έναν στυγνό εκβιασμό προδίδοντας την εμπιστοσύνη που τους έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια.

ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Α:

1.Αρχικά θα επιλέγαμε με σιγουριά το πρόσωπο Δ για τη θέση του οικονομικού διευθυντή καθώς γνωρίζουμε τις δυνατότητες του, την εργασιακή του εμπειρία στον τομέα αυτόν, καθώς και την αγάπη που έχει για την εταιρία.

2.Θα τον επιλέγαμε επίσης για τον ηθικό του χαρακτήρα και για την τυφλή εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας.

3.Θα ποντάραμε στην αγαθότητα, την καλοσύνη και τις φιλικές σχέσεις που διατηρούμε με το πρόσωπο Δ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εχεμύθεια του στο ζήτημα με τα <μαύρα> χρήματα.

4.Θα μιλούσαμε πρώτα σε εκείνον, γιατί εκτός από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, είναι πιο πιθανόν να δεχτεί την πρόταση μας λόγω και των αυξημένων οικογενειακών του υποχρεώσεων αυτή την περίοδο.

5.Θα απορρίπταμε το πρόσωπο Ε από τη συγκεκριμένη θέση, όχι γιατί δε διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, αλλά περισσότερο επειδή γνωρίζουμε το χαρακτήρα της που στερείται ηθικής φύσεως, καθώς και λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς το άτομό της. Όλοι γνωρίζουν πως είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και προκειμένου να πετύχει το σκοπό της <πατά επί πτωμάτων> Άρα δεν αποτελεί και την κατάλληλη επιλογή δεδομένου και της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατεί με τα <μαύρα> χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ε:

1. Γυναίκα, φιλόδοξη, ανταγωνιστική, έξυπνη και ραδιούργα.

2. Λειτουργεί σύμφωνα με το ρητό ‘’ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’’ .

3. Μετά τη συνταξιοδότηση του οικονομικού διευθυντή , πιθανώς θα προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αναλάβει αυτήν την θέση.

4. Αν και φαίνεται συνεργάσιμη και άψογη στην δουλειά της, στην ουσία όλοι για εκείνη είναι αντίπαλοι, εφόσον θεωρεί ότι πρέπει να τους ξεπεράσει και να ανελιχθεί , πολλές φορές και εις βάρος τους.

5. Λόγω της εξυπνάδας της είναι πολύτιμη και απαραίτητη για την εταιρεία ,όλοι όμως γνωρίζουν ότι η φιλοδοξία της δεν συμβαδίζει με την βαρύτητα που έχει δώσει η εταιρεία στις αξίες και την επιχειρηματική υπευθυνότητα .

Η εταιρεία μετά την συνταξιοδότηση του οικονομικού διευθυντή δεν απευθύνεται στην Ε, διότι :

1. Πάρα τις ικανότητες και δεξιότητες τις οποίες κατέχει, το Δ.Σ επιθυμεί να συνεργαστεί με ένα άτομο που γνωρίζει καλά και μπορεί να εμπιστεύεται .

2. Ένα φιλόδοξο άτομο σαν το πρόσωπο Ε αποτελεί απειλή για το Δ.Σ και τα σχέδια του. Θα προτιμήσουν κάποιον με αρχές και ηθικούς φραγμούς .Το πρόσωπο Ε πιθανώς θα επιθυμούσε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι εξουσίας και πλούτου , κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τα σχέδια του Δ.Σ.

3. Ακόμη και στην περίπτωση απόρριψης της πρότασης το πρόσωπο Ε, θα κατήγγειλε εύκολα τα σχέδια του Δ.Σ, εφόσον οι σχέσεις της μαζί του περιορίζονται σε επαγγελματικές, ενώ θα μπορούσε να τους απειλεί εξοικονομώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ θΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ε :

1. Θα προσπαθούσαμε πάση θυσία να <φάμε> τη θέση από το πρόσωπο Δ. Δεν θα διστάζαμε να χρησιμοποιήσουμε και αθέμιτα μέσα προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μου.

2. Θα κερδίζαμε την εύνοια του Δ.Σ και ιδιαιτέρως των τριών διευθυντών.

3. Θα προσπαθούσαμε ακόμα και να δημιουργήσουμε φιλικούς δεσμούς με εκείνους για να βρισκόμαστε κοντά τους και να μαθαίνουμε τις κινήσεις τους.

4. Θα στρέφαμε το Δ.Σ εναντίον του προσώπου Δ ώστε να καταλάβουμε εμείς την πολυπόθητη θέση του οικονομικού διευθυντή.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ:

1. Άνδρας 46 ετών, οικογενειάρχης, έντιμος, άτομο άξιο σεβασμού, πετυχημένος, δρα πάντα σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας.

2. Αποτελεί το δεξί χέρι και υπάλληλο πρότυπο του Δ.Σ, το οποίο θαυμάζει ιδιαίτερα και διατηρεί φιλικές σχέσεις μαζί του.

3. Αγαπά και νοιάζεται ιδιαίτερα την εταιρεία και εργάζεται για την ευημερία της.

4. Βρίσκεται οικονομικά εκτεθειμένος, λόγω του ότι βρίσκεται στη θέση να πληρώνει στεγαστικό δάνειο.

5. Μετά την συνταξιοδότηση του υφιστάμενου οικονομικού διευθυντή και την πρόταση που του γίνεται από το Δ.Σ ο κόσμος του καταρρέει.

6. Η πρόταση αυτή όχι μόνο βρίσκεται σε αντίθεση με τις αρχές του αλλά του παρουσιάζει μια άλλη, εντελώς διαφορετική πλευρά των ατόμων που θαύμαζε.

7. Για εκείνον η αποδοχή της θέσης και των χρημάτων είναι αδιανόητη, όμως πρέπει να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α:

Να αρνηθεί την θέση και τα χρήματα και να δράσει ως whistleblower για να σωθεί η εταιρεία από τους δυνάστες της. Έτσι:

1. Θα μείνει πιστός στην ηθική και τις αξίες του. Θα διατηρήσει την φήμη του , χωρίς να την έχει μολύνει.

2. Το όνομά του δε θα εμπλακεί σε καμία παρατυπία της εταιρίας. Δεν θα πάρει καμία ευθύνη στις πλάτες του. Σε οποιοδήποτε σκάνδαλο κι αν ξεσπάσει, εκείνος δε θα φέρει καμία ευθύνη.

Συνέπειες:

1. Θα χάσει την δουλειά και δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσει την οικογένεια του.

2. Δεν θα μπορεί να εξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο με κίνδυνο να χάσει το σπίτι του.

3. Την θέση θα αναλάβει το Πρόσωπο Ε.

4. Το συμβούλιο θα μπορούσε να τον διαψεύσει και να τιμωρηθεί.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β:

Να αρνηθεί την πρόταση του Δ.Σ, όμως να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να κάνει γνωστή την ιστορία. Έτσι θα συνέχιζε να εργάζεται στην εταιρεία στην αρχική του θέση και θα ξεχνούσε όσα έγιναν.

Συνέπειες:

1. Θα χάσει την ευκαιρία να κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που του είναι απαραίτητο.

2. Θα χάσει τη θέση για την οποία έχει μοχθήσει πολύ.

3. Παρά την υπόσχεσή του το συμβούλιο πάντα θα τον υποπτεύεται ή στην χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα του δώσει καν την ευκαιρία να συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ:

Να δεχτεί την πρόταση του Δ.Σ και να κερδίσει μια καλύτερη θέση στην εταιρία. Έτσι αποφεύγει την πιθανότητα απόλυσης ή έστω υποβίβασης του σε αυτή και διατηρεί την υποστήριξη των μελών του Δ.Σ., κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο και για τον ίδιο. Μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή, φυσικά, σκέφτεται και την θέση της οικογένειας του. Το να διακινδυνεύσει την εργασιακή του θέση θα έχει αντίκτυπο και την οικογένειά του, καθώς είναι πολύ πιθανό να εξαρτώνται οικονομικά από εκείνον. Το να βρεθεί χωρίς δουλειά και, κατά συνέπεια, σε οικονομική ανασφάλεια, θα ήταν κάτι οδυνηρό για όλους τους. Ακόμη δεδομένου του ότι είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη της εταιρίας είναι συναισθηματικά δεμένος με αυτή. Ενδιαφέρεται για την πορεία, αλλά και τη φήμη της. Με το να δεχτεί τη θέση που του προσφέρουν μπορεί από ένα σημείο και μετά να ελέγξει τις παράνομα οικονομικές ενέργειες της εταιρίας και να βάλει ένα «φρένο» σε όσους προσπαθούν να επωφεληθούν. Με λίγα λόγια, θα είναι σίγουρος για την προστασία και τη λειτουργία της εταιρίας.

Συνέπειες:

1. Θα απομακρυνθεί εντελώς από τις αρχές και τα πιστεύω του.

2. Θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή της εταιρείας καθώς αυτή η συνεχής οικονομική αιμορραγία θα μπορούσε να την καταστρέψει.

3. Θα χάσει σταδιακά τη φήμη του στην εταιρία ως αμερόληπτος και δίκαιος εργαζόμενος.

4. Τέλος, θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του και την αξία του ως οικονομικός διευθυντής εμπλεκόμενος στο ζήτημα με τα <μαύρα> χρήματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Δ ΓΙΑ:

Το προσωπικό του συμφέρον:

    1. Η θέση του οικονομικού διευθυντή αποτελεί αναγνώριση των χρόνων και του κόπου που έχει αφιερώσει για την εταιρία. Θεωρείται κάτι που στην ουσία δικαιούται και δεν μπορεί να το απορρίψει τόσο απλά.
    2. Είναι ήδη σε μία ηλικία που δεν είναι εύκολο να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο έχει μία πολύ καλή θέση σε μια εταιρία που ευημερεί, αλλά του προσφέρεται και μια ακόμη καλύτερη. Κάτι το οποίο για πολλούς είναι ακατόρθωτο εκείνος το κερδίζει με την αξία του και θα έπρεπε να είναι υπερήφανος για αυτό.
    3. Πρέπει να σκεφτεί και το συμφέρον της οικογένειάς του. Με τη θέση αυτή θα δώσει μια καλύτερη ζωή στα παιδία του, καθώς τους προσφέρει ένα οικονομικά εξασφαλισμένο μέλλον.
    4. Έχει οικονομικές υποχρεώσεις που εκκρεμούν (στεγαστικό δάνειο). Με την αύξηση του μισθού του μπορεί να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με άνεση.
    5. Δε θα χάσει την εκτίμηση, τον σεβασμό, αλλά και τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει συνάψει με το Δ.Σ.
    6. Θα ξεπερνούσε ιεραρχικά το πρόσωπο Ε, με την οποία έρχεται πάντα αντιμέτωπος σε κάθε περίπτωση προαγωγής.

Το συμφέρον της εταιρίας


1. Μετά από τόσο επιτυχημένη καριέρα που του έχει προσφέρει η εταιρία, είναι υποχρεωμένος να μην την εγκαταλείψει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Αντίθετα, πρέπει να αναλάβει αυτή την τόσο σημαντική ευθύνη του οικονομικού διευθυντή. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να ελέγχει τα οικονομικά της εταιρίας και τις οποιεσδήποτε παρατυπίες που πρόκειται να συμβούν. Με λίγα λόγια, είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τα συμφέροντα της εταιρίας.

2. Δεδομένο του ότι είναι πολύ καλός στην δουλειά του, είναι ο μόνος ικανός που μπορεί να κρατήσει την εταιρία στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα. Γι’ αυτό άλλωστε τον επέλεξαν και για τη θέση αυτή.

3. Μπορεί να διατηρήσει τον κώδικα δεοντολογίας που είχε μέχρι τώρα η εταιρία και που συμπίπτει με τον δικό του. Συγκεκριμένα, θα συνεχίσει την ανάπτυξη της εταιρίας με βάση τον κώδικα αυτό, ο οποίος άλλωστε ευθύνεται για την ανάπτυξη αυτή.

Τα συμφέροντα τόσο της εταιρίας, όσο και του ίδιου συμπίπτουν σε πολλά σημεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι συμπίπτουν οικονομικά. Κρατά τη θέση του οικονομικού διευθυντή, αλλά παράλληλα προσπαθεί να πατάξει την αυθαιρεσία της ομάδας Α και νοιάζεται για την οικονομική εξέλιξη ολόκληρης της εταιρίας. Με το να προστατεύει την εταιρία από οποιαδήποτε παράνομη πράξη, προστατεύει και τον ίδιο, καθώς δεν θα υπάρχει κίνδυνος κάμψης και θα είναι έτσι σίγουρος και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον. Τρίτον, θα διατηρήσει ένα ηθικό προφίλ για την εταιρία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη ξεφεύγει και ο ίδιος από τα δικά του πιστεύω.


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ:

Μπορούμε να μιλήσουμε για την απόλυτη προδοσία. Μετά από τόσα χρόνια αγαστής συνεργασίας αλλά και μακρόχρονης φιλίας η ομάδα Α βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του προσώπου Δ εκβιάζοντάς το να μπει στο λόμπυ τους ή να ρισκάρει μια ενδεχόμενη επαγγελματική και προσωπική καταστροφή. Πολύ δύσκολο το δίλημμα. Ας σκεφτούμε όμως μακροπρόθεσμα. Το να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που τους έχει «τυφλώσει» η λάμψη του ζεστού χρήματος και ενώ η εταιρία κατόρθωσε ν’ αναπτυχθεί με συγκεκριμένους κώδικες δεοντολογίας τους οποίους έχουν ξεχάσει και από τίμιοι και δίκαιοι κατάντησαν διεφθαρμένοι, δεν είναι ό,τι καλύτερο σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Το κλειδί της επιτυχίας σε οποιαδήποτε δουλειά είναι να έχεις ρεπό και ταυτόχρονα να στεναχωριέσαι που δε δουλεύεις. Δεν εννοούμε την εργασιομανία. Οποιοσδήποτε έχει εργαστεί κάπου που του άρεσε, ποτέ δεν βαριόταν στη σκέψη ότι δουλεύει. Απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί αυτό, είναι το καλό κλίμα στους χώρους εργασίας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων. Επομένως, αν ήμουν στη θέση του προσώπου Δ, θα γινόμουν σίγουρα whistleblower κάνοντας προσεκτικές και μεθοδικές κινήσεις για να προστατεύσω τα δικαιώματά μου. Άλλωστε με τέτοιο βιογραφικό και προϋπηρεσία 20 χρόνων δεν θα ήταν και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να βρω δουλειά αντίστοιχης θέσης και κύρους σε κάποια άλλη εταιρία.

Θεωρώ ότι η λύση είναι το whistleblowing αφού αργά ή γρήγορα με τις ατασθαλίες του Δ.Σ, η εταιρία θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση. Μην πάτε μακριά, δείτε την κατάσταση στη χώρα μας και βγάλτε τα συμπεράσματα μόνοι σας. Σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης “Εδώ και μια δεκαετία η εταιρεία έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη γεγονός που πιστώνεται στη συγκεκριμένη ομάδα μάνατζμεντ αφού έχει αναλάβει τα ηνία της εταιρείας εδώ και δέκα χρόνια, βγάζοντας την εταιρεία από μία έντονη κρίση που απειλούσε τη βιωσιμότητα της.” Τι εννοούμε: H εταιρία διαγράφει έναν κύκλο στον οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση ευημερίας. Αν συνεχιστούν οι διαπλεκόμενες καταστάσεις, η ευημερία αυτή θα τελειώσει γρήγορα με τα 3 άτομα της ομάδας Α και το πρόσωπο Δ να φεύγουν με παραφουσκωμένες τις τσέπες τους αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Μπορεί ένα ενδεχόμενο whistleblowing να αποσταθεροποιήσει τη μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο, να χάσει μέρος της αξιοπιστίας της στους επενδυτές της, όμως θα κερδίσει την ευκαιρία να ορθοποδήσει μελλοντικά με σκληρή δουλειά και σωστές κινήσεις. Άλλωστε,όπως φαίνεται και στη μελέτη, η εταιρία το έχει ξανακάνει, οπότε δεν κολυμπάει σε άγνωστα πελάγη. Το σημαντικό σε μια εταιρία είναι η προοπτική και ο μελλοντικός σχεδιασμός και όχι αν στην παρούσα φάση θα έχει απώλειες με ένα ενδεχόμενο whistleblowing.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Δ:

(σύμφωνα με τις πιθανότητες από τα στοιχεία που διαθέτουμε)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης περίπτωσης που διαθέτουμε, το πρόσωπο Δ πιθανότατα θα δεχτεί τη θέση του οικονομικού διευθυντή προκειμένου να διασφαλίσει κάποια πράγματα που είναι σημαντικά για τη ζωή του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Θέλει ν’ αποφύγει την πιθανή απόλυση που θα συμβεί στην περίπτωση που αρνηθεί να συνεργαστεί με τους 3 διευθυντές. Αν χάσει τη δουλειά του δεν θα είναι σε θέση να παρέχει στην οικογένειά του τις ανέσεις και τη ζωή που θα είχε τη δυνατότητα να τους προσφέρει. Επίσης, θα αδυνατεί να εξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο που έχει πάρει, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο και το σπίτι του. Σκεπτόμενος και την ηλικία του θεωρεί πως θα είναι πολύ δύσκολο να βρει ισάξια θέση σε άλλη εταιρία ειδικά με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Άλλος ένας λόγος που τελικά δέχεται να αναλάβει τα ηνία της θέσης του οικονομικού διευθυντή είναι και ο διακαής πόθος του για μια θέση σαν κι αυτή. Μπορεί η εν λόγω θέση να έρχεται σε αντίθεση με το δικό του κώδικα δεοντολογίας αλλά και με της εταιρίας, αλλά κάτι μέσα του τού <ψιθυρίζει> πως έχει κοπιάσει πολύ για να φτάσει ως εδώ και στην ουσία η εταιρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του το οποίο δεν μπορεί ν αποχωριστεί τόσο εύκολα. Θα ήταν άδικο να πάρει κάποιος άλλος τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει!

Ο σπουδαιότερος όμως λόγος για τον οποίο αποδέχεται την πρόταση της ομάδας Α, είναι για να καταφέρει εκ των έσω(ως οικονομικός διευθυντής) να πατάξει με αθόρυβο τρόπο, τις αυθαιρεσίες των 3 διευθυντών και να επαναφέρει την εταιρία σε μια εύρυθμη λειτουργία σύμφωνη με τον κώδικα δεοντολογίας. Ένας καλός τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι να γίνει whistleblower, σε κατάλληλη στιγμή, και έχοντας μελετήσει όλες τις παραμέτρους και επακόλουθα. Ο στόχος του επομένως δεν είναι, δεχόμενος τη θέση,να γίνει όμοιος με τους συναδέλφους του, αλλά να διατηρήσει τον ηθικό του κώδικα αμετάβλητο, να κρατήσει τη θέση του και να προσπαθήσει μέσω των κατάλληλων στρατηγικών να διατηρήσει την εταιρία σε υψηλά οικονομικά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα το κύρος και την αξιοπιστία της, και βάζοντας <φρένο> στις παράνομες κερδοσκοπίες των συναδέλφων του. Όπως λέει και μια γνωστή μας παροιμία, <Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια>

v Υπάρχει περίπτωση μια έκπτωση ηθικών αξιών να είναι μόνο προσωρινή ή ένας αρχικός συμβιβασμός επιφέρει ολοκληρωτική αλλοτρίωση σταδιακά;

Στο χωριό μου λένε <μια φορά κλέφτης, πάντα κλέφτης>. Κανείς δεν είναι θεός ούτε υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάνει ποτέ κάτι κακό ή μεμπτό. Το θέμα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι (υποτίθεται) ότι έχουμε κάποιες σταθερές αξίες τις οποίες δεν θυσιάζουμε για κανένα όφελος. Υπάρχουν πράγματα που δεν αγοράζονται και κυρίως δεν πουλιούνται, εκτός αν υπάρχει συνειδητή επιλογή από αυτόν που μπαίνει σε κάποιον πειρασμό να το κάνει. Επομένως μια σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρουμε στη ζωή μας (όπως στην προκειμένη περίπτωση την επιλογή του Δ) μας επηρεάζει, μας μετασχηματίζει και μας στιγματίζει καθώς ανάλογα με τις επιπτώσεις μιας επιλογής μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν...

Άρα λοιπόν αν ο Δ υποχωρήσει και χρηματιστεί, στην πραγματικότητα <σκοτώνει> μια πτυχή του εαυτού του για την οποία είναι περήφανος 46 χρόνια τώρα και ίσως στην πραγματικότητα αυτή να ήταν και η κινητήριος δύναμή του όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς αν επιλέξει κάτι που δεν είναι το πρόσωπο Δ, σίγουρα θα χάσει τον εαυτό του και θα προβεί και σε πολλές άλλες επιπόλαιες επιλογές

v Τι είναι το whistleblowing; Είναι η καλύτερη λύση; Μπορεί να αναπτυχθεί στην ελληνική κουλτούρα; Πρέπει να αναπτυχθεί στην ελληνική κουλτούρα;

Το whistleblowing είναι η ενέργεια στην οποία προβαίνει κάποιος(whisteblower) όταν καταγγέλλει παράνομες ενέργειες που συνέβησαν σε ιδιωτική η δημόσια επιχείρηση η κυβερνητική υπηρεσία .Για την προστασία του whistleblower έχουν θεσπιστεί νόμοι που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και μέλημα τους είναι η προστασία του ατόμου(κυρίως να μην απολυθεί παράνομα, να μην γίνει θύμα εκβιασμών η ενοχλήσεων) ενώ κάποιες χώρες φροντίζουν ώστε ο whistleblower να επιβραβεύεται με κάποιο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με την διάλεξη του Barry Schwartz το πρόβλημα της εποχής μας δεν είναι η έλλειψη νόμων η κανόνων. Ούτε όμως και η θέσπιση περισσότερων νόμων αποτελεί λύση. Λύση αποτελεί το μοντέλο της ανθρώπινης συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο καθένας από μας λειτουργεί με αυτό που ονόμαζε ο Αριστοτέλης <πρακτική σοφία>. Να έχει δηλαδή ο καθένας την ικανότητα να αναγνωρίζει το σωστό και να δρα σύμφωνα με αυτό.

Το whistleblowing αποτελεί μια πολύ καλή λύση, διότι αν συνεχίσουν οι σύμβουλοι να κερδοσκοπούν από την εταιρεία ,αργά η γρήγορα η εταιρεία θα ριψοκινδυνεύει όλο και περισσότερα τα χρήματα της με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από μικρά οικονομικά προβλήματα μέχρι και η πτώχευση της. Το κλείσιμο και η πτώχευση μίας τόσο μεγάλης εταιρείας δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τους εργαζομένους της ,αλλά λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας και σύνδεσης των οικονομικών συστημάτων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Ο διασυρμός αυτός θα είναι πιο ανώδυνος τη δεδομένη χρονική στιγμή, εφόσον με τις σωστές δημόσιες σχέσεις από το πρόσωπο Δ, οι καταναλωτές θα θεωρήσουν ότι η εταιρεία έπεσε θύμα κερδοσκόπων .Ενώ ένας πιθανός διασυρμός από εξωτερικό παράγοντα θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλος της εταιρείας λόγω του ότι οι καταναλωτές θα έχαναν εντελώς την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρία.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι η κερδοσκοπία ,οι πελατειακές σχέσεις και άλλα αρνητικά στοιχεία μας χαρακτηρίζουν ως λαό, δυστυχώς αυτά ,αποδίδονται στο ανθρώπινο είδος ανεξαρτήτου χρώματος, εθνικότητας η φυλής .

Όπως και σε όλες τις κουλτούρες έτσι και στην ελληνική θα μπορούσε να αναπτυχθεί το whistleblowing εφόσον βέβαια, προβληθεί περαιτέρω και τονιστεί η νομοθεσία που το προστατεύει καθώς επίσης να ισχύσουν τα χρηματικά ποσά που θα δίνονται στους whistleblowers για να τους ενθαρρύνουν στο έργο τους.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε θα αποτελούσε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του whistleblowing στην Ελλάδα μιας και οι Έλληνες πολίτες νιώθουν απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι με τις υποχθόνιες μηχανορραφίες των πολιτικών που τους εκπροσωπούν τα τελευταία χρόνια. Το whistleblowing αποτελεί ελπίδα για απονομή δικαιοσύνης αρχικά αλλά και στην συνέχεια υπόσχεση για μια κοινωνία που διευθετεί τα θέματα της μόνη της, με βάση την πρακτική σοφία του κάθε ατόμου.

ΤΕΛΟΣ

No comments: