Monday, November 21, 2011

"The company men"



                                                   To trailer της ταινίας:
                         
                                                  Λίγα λόγια για την ταινία:
Όταν η εταιρεία GTX  καλείται να μειώσει τις θέσεις εργασίας για την βελτίωση του ισολογισμού της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2010, χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν το χτύπημα,  όπως το Bobby Walker. Ο Μόμπι μαθαίνει τις πραγματικές συνέπειες της ζωής χωρίς δουλειά. Δεν είναι μόνο ότι  βλέπει αλλαγή στον τρόπο ζωής της οικογένειάς του, αλλά και η απώλεια του σπιτιού του και των συναισθημάτων της αυτο-αξίας.

Το χρήμα είναι το πρωταγωνιστικό κομμάτι της ταινίας. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των υψηλών χρηματικών βλέψεων του ιδιοκτήτη της εταιρίας πολλοί εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απόλυσή τους ήταν η μόνη λύση. Ο ιδιοκτήτης, με μια ψυχρή στάση και παραβλέποντας τα χρόνια υπηρεσίας καθώς και τους συναισθηματικούς δεσμούς με υψηλόβαθμα στελέχη και όχι μόνο,  απολύει τους υπαλλήλους προκειμένου να ανέβει η αξία των μετοχών της εταιρείας και να αυξηθούν τα κέρδη της.  Έτσι αρχίζουν να ξεδιπλώνονται χαρακτήρες οπού η δουλεία τους είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής τους και της ταυτότητας τους. Η απώλεια της δουλειάς τους είχε ως συνέπεια  να οδηγηθούν σε μια άθλια ψυχολογική κατάσταση. Παρόλα αυτά η ταινία, μέσα από μια σειρά δύσκολων εξελίξεων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρόλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε όταν έχουμε πίστη, κουράγιο και ενθουσιασμό.

                                             Οι πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας:

 

Το powerpoint μας:




ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

      Μια ιστορία για την κρίση που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες (και σε όλο τον δυτικό κόσμο) καθώς και για την ασταμάτητη ψυχρή εταιρική πολιτική που θυσιάζει τα πάντα, αρκεί να διατηρήσει το κέρδος της. Τρείς καλοπληρωμένοι και υψηλά ιστάμενοι υπάλληλοι της εταιρίας GTX απολύονται ο ένας μετά τον άλλο και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ανεργίας στην καθημερινότητά τους, στην οικογένειά τους και στην σχέση τους με τον περίγυρό τους. Η καθόλου κομψή απομάκρυνσή από την άνετη ζωή τους, τους αναγκάζει να κοιτάξουν το μέλλον με διαφορετική οπτική. Ο Bobby (Ben Affleck), ο Gene (Tommy Lee Jones) και ο Phil (Chris Cooper) αντιδρούν ο καθένας διαφορετικά όταν μαθαίνουν ότι χάνουν τα υψηλά εισοδήματά τους. Προσπαθούν όσο μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο τους. Έχουν όμως αντίπαλο την περηφάνια και τον εγωισμό τους. Μέχρι που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αλλάξουν προτεραιότητες...




ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ





Η ταινία “The company men” διαδραματίζεται στην Αμερική κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Είναι μια σύγχρονη ταινία, η οποία προβάλει με απόλυτο ρεαλισμό τις επιπτώσεις της κρίσης στην ζωή των εργαζόμενων. Η στασιμότητα και η μείωση των κερδών των εταιριών έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων, γεγονός το οποίο δεν επηρεάζει μόνο την οικονομική τους κατάσταση, αλλά κάθε τομέα της ζωής τους

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

         Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 είναι το αποτέλεσμα που προκλήθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 σε τομείς της πραγματικής οικονομίας της διεθνούς κοινότητας.
         Η πιστωτική κρίση από την έλλειψη ρευστότητας έγινε εμφανής στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ πολλά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω των μεγάλων απωλειών από τις πωλήσεις των επενδυτών.
         Σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας επλήγησαν, όπως ο τραπεζικός, ο ασφαλιστικός, ο κτηματομεσιτικός, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το εμπόριο και άλλοι, με άμεσα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη των οικονομιών, όπως αύξηση της ανεργίας, νέες πληθωριστικές πιέσεις, υποτίμηση νομισμάτων κ.α. Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση της οικονομικής ύφεσης προσομοιάζει με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν και τα δημοσιονομικά των χωρών να εκτίθενται στο ενδεχόμενο εκτροπής. 
         Την λεγόμενη "Μαύρη Παρασκευή", στις 24 Οκτωβρίου 2008, σημειώθηκαν απώλειες $ 3,2 τρις σε Ευρασία, ενώ ξένοι επενδυτές έσπευσαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στην Ελλάδα. Ο Γενικός Χρηματιστηριακός Δείκτης των Αθηνών έπεσε κάτω από τις 1.800 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989, παρά τα πραγματικά κέρδη που εμφάνιζαν οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα σημειώθηκαν απώλειες 24 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, μέσα σε 24 μέρες.
         Όλα αυτά προκάλεσαν αναθεωρήσεις όλων των κρατικών προϋπολογισμών και, ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες της ΕΕ απαίτησαν χαλάρωση του Συμφώνου σταθερότητας, προσαρμόζοντάς το στις δυσμενείς συνθήκες (για παράδειγμα, μη υπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων στο έλλειμα), χωρίς όμως το μαζικό αυτό αίτημα να γίνει ποτέ δεκτό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

JAMES SALINGER (Craig T. Nelson)

         Ιδρυτής της εταιρείας GTX.
         Επιτυχημένος
         Σκληρός άνθρωπος
         Φιλοχρήματος
         Δεν εμπλέκει τα συναισθήματα με την δουλεία του

GENE MCCLARY (Tommy Lee Jones)

         Φίλος και κουμπάρος του James.
         Ένας από τους πρωτεργάτες της GTX.
         Παντρεμένος.
         Έχει εξωσυζυγικές σχέσεις με την Sally.
         Έξυπνος και δυναμικός
         Επιτυχημένος
         Ηθικός ως ένα βαθμό
         Υποστηρίζει τις απόψεις και τα πιστεύω του

SALLY WILCOX (Maria Bello)

         Υπεύθυνη προσωπικού της GTX.
         Ακολουθεί πιστά τις εντολές των ανωτέρων της
         Στην δουλειά της είναι ψυχρή και δεν επηρεάζεται από συναισθηματισμούς

PHIL WOODWARD (Chris Cooper)

         Είναι παντρεμένος.
         Έχει μία κόρη.
         Είναι το «τσιράκι» του Garry
         Επιτυχημένος
         Η απόλυσή του είναι τεράστιο πλήγμα που τον οδηγεί στην αυτοκτονία

BOBBY WALKER (Ben Affleck)

         Παντρεμένος με την Maggie.
         Έχει δύο παιδιά.
         Δουλεύει στην GTX εδώ και 15 χρόνια.
         Αγαπά την δουλεία του και τις ανέσεις που αυτή του προσφέρει
         Θέλει να είναι επιτυχημένος και να διατηρεί ένα καλό image
         Νιώθει πλήρης όταν εργάζεται, ζει για την δουλειά του

MAGGIE WALKER (Rosemarie DeWitt)

         Παντρεμένη με τον Bobby
         Καλή σύζυγος
         Συνειδητοποιημένη και προσγειωμένη

JACK DOLAN (Kevin Costner)

         Αδερφός της Maggie.
         Εργατικός
         Δεν έχει καλές σχέσεις με τον Bobby αρχικά. Αργότερα του δίνει δουλειά.
         Καλό αφεντικό
         Ηθικός άνθρωπος

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

         1)Ο James έχει την επιλογή να πουλήσει τμήμα της εταιρείας ή το νέο κτίριο που χτίζουν ή να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους.

         2)Η Sally έχει την επιλογή να μην απολύσει άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθεί από την δουλεία της. Προτιμά να κρατήσει την θέση της με την δικαιολογία ότι εκ των έσω της δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσει περισσότερο. Εξάλλου, αν δεν το κάνει αυτή θα το κάνει κάποιος άλλος.
         3)Ο Gene παρόλο που δεν έχει πια δουλεία είναι αρκετά ευκατάστατος. Σκέφτεται λοιπόν αρκετά αν θα τολμήσει ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα ή όχι.

         4)Bobby: Να συμβιβαστεί με μια θέση αρκετά κατώτερη από εκείνη που είχε στην GTX ή να δουλέψει για τον Jack;

         5)Bobby: Να συνεχίσει να δουλεύει για τον Jack ή να πάει στη νέα εταιρεία που ίδρυσε ο Gene;

ΤΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ:

         «Στην Αμερική δίνουμε την ζωή μας στην δουλειά μας.»
         «Είσαι το αφεντικό του. Όχι ο πατέρας του.»
         «Εδώ είναι εταιρεία, όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα.»

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

         «Θα κερδίσω, γιατί έχω πίστη, κουράγιο και ενθουσιασμό.»


CREATIVE 4CE:
Παπαγεωργίου Σωτηρία
Μαυρουδή Ελευθερία
Κουβαρδά Φωτεινή
Izbisciuc Dorina


No comments: