Sunday, November 13, 2011

[The Revolutionists] Ανάλυση πάνω στην ομιλία του Barry Schwartz για τη σοφία

Ο Barry Schwartz, καταξιωμένος ψυχολόγος, στο πλαίσιο των συνεδριών της TED παραθέτει στην ομιλία αυτή τις απόψεις του για τη σοφία. Εξηγεί λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν ένα άτομο σοφό και εξαίρει την έννοια της πρακτικής σοφίας, η οποία όπως επισημαίνει σχετίζεται άμεσα με την ηθική και τις ηθικές ικανότητες. 

Ειδικότερα, ένα άτομο κρίνεται σοφό όταν ξέρει πότε να κάνει εξαιρέσεις, πέρα των ορίων που του θέτουν οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί, γνωρίζει πότε να παίρνει πρωτοβουλίες και πότε να χρησιμοποιεί τις ηθικές του δεξιότητες για καλούς σκοπούς και γενικά για το συμφέρον των συνανθρώπων του. Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι ένα σοφό άτομο γίνεται ( μέσα από τις εμπειρίες του) και δεν γεννιέται. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του δημιουργεί και μερικές παρενθέσεις, ώστε να αποσαφηνίσει την ιδεολογία που προάγεται στην TED για την προάσπιση των "σωστών" πράξεων και τα οφέλη τους για τις επιχειρήσεις αλλά και γενικά για την εργασιακή συμπεριφορά σε αυτές. Προχωρά, επιπλέον, στην ανάλυση των κανόνων και των κινήτρων, όπου υποστηρίζει πως πρέπει να βάζουμε ηθικά όρια, διότι η υπερβολή δεν οδηγεί σε κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη των στόχων μας μακροπρόθεσμα ή ενός καλού αποτελέσματος. Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του και απόψεις χρησιμοποιεί, επίσης, ορισμένα παραδείγματα. Χαρακτηριστικότερα είναι αυτά της "λεμονάδας" (όπου το ηθικό δίδαγμα του είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ηθική δεξιότητα, κριτική ικανότητα πάνω στην εφαρμογή των κανόνων και χωρίς να υπάρχει μόνο "τυφλή" υπακοή σε αυτούς) και τους δασκάλους του αμερικάνικου εκπαιδευτικού συστήματος (που δεν αφήνει χώρο για αυτοσχεδιασμό).

Γενικότερα η ομιλία του κρίνεται πειστική και άκρως στέρεη επιχειρηματικά. Πετυχαίνει να γίνει κατανοητός στο κοινό του και δίχως να το επιδιώκει φανερά να το επηρεάσει σε κάποιο βαθμό. 

Ομάδα: "The Revolutionists" 

Γαργαλάκος Νίκος
Κουτσοχρήστος Αλέξανδρος-Ηρακλής
Φιλιππαίος Παναγιώτης
Γαλούνης Βασίλης-Μιχαήλ
Μενιουδάκης Βασίλης

No comments: