Tuesday, November 15, 2011

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ e-logicals(ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΟΥ,ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΙΤΕΤΖΑΚΗ,ΧΡΥΣΑ ΚΑΨΑΛΗ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΔΥΛΗ)

Η ομάδα α’ που αποτελείται από το Δ.Σ παίρνει αποφάσεις και δρα εν αγνοία της υπόλοιπης εταιρίας έτσι ώστε να καταχραστούν ένα μέρος των κερδών της εταιρίας θεωρώντας πως αξίζουν αυτά τα λεφτά καθώς έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρίας. Ωστόσο όλοι διατηρούν σεβασμό απέναντί της και εμπιστοσύνη και δεν υπάρχουν κακές φήμες γύρω από τη δουλειά τους.
Το πρόσωπο δ’ είναι ένα στέλεχος της εταιρίας που εργάζεται πολλά χρόνια σε αυτήν, έχει πολύ καλή σχέση με το Δ.Σ, τον σέβονται όλοι και ακολουθεί πιστά τις αξίες της εταιρίας. Είναι παντρεμένος, πατέρας δυο παιδιών και έχει πάρει δάνειο. Συνεπώς είναι σημαντικό γι’ αυτόν να διατηρεί τη θέση του στη δουλεία και να εξελίσσεται ακόμα καλύτερα.
Το πρόσωπο ε’ είναι μια γυναίκα ελεύθερη χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, οπορτουνίστρια, προσηλωμένη στην καριέρα της και άκρως ανταγωνιστική, η οποία έχει διαφορετικές προσωπικές αξίες από αυτές της εταιρίας και το μότο της είναι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Μία περίπτωση είναι ότι το πρόσωπο δ' δέχεται τη θέση καθότι από τη μία είναι παντρεμένος με παιδιά και υποχρεώσεις αφού έχει συν τις άλλοις και δάνειο και από την άλλη δεδομένου ότι είναι μια δύσκολη εποχή που η ανεργία θερίζει και του προσφέρεται μια τόσο καλή ευκαιρία ώστε να ανεβεί επαγγελματικά και να έχει καλύτερο μισθό άρα και πιο άνετη ζωή δε μπορεί να την αρνηθεί. Έπειτα δε θέλει να έρθει σε ρήξη με το Δ.Σ που τόσα χρόνια τον υποστηρίζει και μάλιστα έχει κάτι παραπάνω από επαγγελματική σχέση την οποία επίσης δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο φόβος να μαθευτεί ότι δέχτηκε τα χρήματα, να χάσει την εμπιστοσύνη της εταιρίας με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλεία του.
Μια δεύτερη περίπτωση είναι να μη δεχτεί τα χρήματα. Με αυτό τον τρόπο μένει πιστός στο μότο και τις αξίες της εταιρίας που θεωρούν την εντιμότητα προϋπόθεση για να πας μπροστά και ταυτόχρονα δεν καταπατά τις προσωπικές του αξίες κάνοντας το σωστό και πρέπον. Όμως επόμενο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα έρθει σε ρήξη με το Δ.Σ οποίο θα φοβάται ότι έχει εκτεθεί σε αυτόν και μπορεί να αποκαλυφθεί και από εδώ και πέρα θα έχει αλλάξει η σχέση τους οριστικά. Δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν αφού θα έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και από τις δυο πλευρές και το Δ.Σ θα έχει στο μάτι τον παίκτη β'. Έτσι τη θέση του οικονομικού διευθυντή θα την πάρει τελικά η γυναίκα που ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική της εξέλιξη και όχι για το καλό της εταιρίας και θα είναι σε διαρκή αντιπαλότητα με τον παίκτη γ' ο οποίος θα πρέπει να δέχεται έλεγχο από αυτήν και να μην κάνει τίποτα χωρίς την υπογραφή της.
Με βάση το whistleblowing μπορεί να δημιουργηθεί μια άλλη περίπτωση που το πρόσωπο δ' δεν δέχεται τη θέση και τα χρήματα αλλά επιπλέον λόγω των ηθικών του αξιών αποφασίζει να φέρει στη δημοσιότητα το θέμα. Έτσι διαλέγει να αναφέρει την περίπτωση και να τη γνωστοποιήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.( http://democratic.audit.anu.edu.au/papers/200509_ester_whistle_%20blow.pdf ) Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγοντας αυτή την οδό ο παίκτης αντιμετωπίζει πιέσεις από παντού. Από τη μια θα αισθάνεται καλά διότι δε θα έχει προδώσει τις αξίες ούτε του ίδιου ούτε της εταιρίας αλλά από την άλλη το Δ.Σ και ο παίκτης ε' μπορεί να έχουν κάνει κλίκα και να προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο πρόσωπο δ' ή ακόμα και να τον ενοχοποιήσουν ενδεχομένως. Επιπλέον επόμενο είναι σε περίπτωση που μαθευτεί ότι αυτός ήταν ο whistleblower καταρχάς θα τον ακολουθήσει επαγγελματικά και ίσως να του δημιουργήσει προβλήματα στη δουλειά του.
Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης δ’ έχει να αντιμετωπίσει διλήμματα και να πάρει αποφάσεις που θα του αλλάξουν τη ζωή όπως και σε αυτή που τελικά επιλέξαμε. Η τέταρτη περίπτωση την οποία και επιλέγουμε είναι να δεχτεί το πρόσωπο δ' τη
θέση του οικονομικού διευθυντή θέλοντας να έχει έναν καλύτερο μισθό και ν΄ ανεβεί επαγγελματικά εφόσον είναι κάτι που το περίμενε χρόνια και δούλευε γι' αυτό πολύ σκληρά ωστόσο δε δέχεται τα χρήματα καθότι μαύρα και αντίθετα με τις αξίες του. Έτσι το πρόσωπο δ’ θα καταφέρει να αποκτήσει τη θέση που τόσο ήθελε και να ελέγχει ταυτόχρονα και το πρόσωπο ε' διατηρώντας όμως και τις προσωπικές αξίες του ίδιου και της εταιρίας. Μέσα από μια διπλωματική τακτική και συμπεριφορά θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις του με το Δ.Σ και ταυτόχρονα να αντικαταστήσει την παρούσα κατάσταση της παρανομίας με ένα σύστημα δίκαιο και νόμιμο. Φυσικά θα προσπαθήσει να θέσει νέους όρους στην εταιρία μέσα από τη θέση του και θα προσφέρει κίνητρα και μεγαλύτερους μισθούς στο Δ.Σ ώστε να έχουν ένα καλό λόγο να σταματήσουν τις μηχανορραφίες. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα είναι αρκετά περίεργα σε σχέση με το Δ.Σ όπου θα θέλει να κάνει τις παρανομίες του εν γνώσει του προσώπου δ' που είναι αντίθετος σε όλα αυτά και θα είναι με το φόβο να μην το αναφέρει. Όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο το Δ.Σ θα μπορεί να δεχτεί να ζει με αυτό το φόβο. Τέλος το πρόσωπο δ’ θα είναι εκτεθειμένο διότι άμα μαθευτεί κάτι μπορεί να μπλεχτεί άδικα και έτσι να χάσει και τη δουλειά του άδικα.

No comments: