Sunday, November 20, 2011

Ανάλυση περίπτωσης με θέμα την εταιρεία "Mainstream"



  •  Ερώτημα 1

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟΥ 



ΟΜΑΔΑ Α

Αποτελείται από 3 άτομα. Απαρτίζουν την εταιρεία καθώς αναφερόμαστε στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Μέρος της επιτυχίας τους είναι η αξία που προσφέρουν. Το Δ.Σ κατάφερε να φέρει την εταιρεία στο σημείο που βρίσκεται. Όταν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να βγάζουν περισσότερα χρήματα από την εταιρεία, λόγω της προσφοράς τους εκεί, ξεκινούν να κερδίζουν εις βάρος της. Θέλουν με το μέρος τους το πρόσωπο Δ γι’ αυτό και του προσφέρουν την θέση του οικονομικού διευθυντή, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε. Τον εμπιστεύονται αφού είναι συνεργάτες από παλιά και τους έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστο στέλεχος. Τον χρειάζονται για να ξέρουν ότι είναι μαζί τους και δεν θα μαθευτεί το σχέδιο τους. Εξάλλου θα πετύχουν και καλές σχέσεις με τον νέο οικονομικό διευθυντή σε περίπτωση που δεχτεί την θέση ο Δ. Βλέποντας όμως ότι το πρόσωπο Δ διστάζει και δεν δέχεται τα λεφτά η ομάδα Α του δίνει χρόνο να σκεφτεί αν θέλει την θέση και τα χρήματα αλλιώς θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το πρόσωπο Ε, το οποίο όμως το έχουν ως τελευταία επιλογή καθώς δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι μπορούν να της εμπιστευτούν το μυστικό τους.



ΠΡΟΣΩΠΟ Δ

Είναι οικογενειάρχης με 2 παιδιά. Στην εταιρεία κατέχει μια πολύ καλή θέση καθώς έχει εμπειρία στο χώρο παιρνόντας από διάφορες θέσεις. Είναι κοντά στο Δ.Σ και οι σχέσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στα όρια της δουλειάς. Αποτελεί άτομο εμπιστοσύνης. Συμβαδίζει με τις αρχές της εταιρείας και εκπροσωπεί τις αξίες του, Ο ίδιος δέχεται συμβουλές από την ομάδα Α και πάντα ακούει την γνώμη τους. Όταν ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας συνταξιοδοτείται καλείται από την ομάδα Α η οποία του προτείνει συνεργασία. Η συνεργασία, που ακολουθεί και με προαγωγή της θέσης του, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη συμμετοχή του στο κέρδος που βγάζει η ομάδα Α εις βάρος της εταιρείας. Τα λεφτά που του δίνουν είναι αρκετά και ως άνθρωπος με υποχρεώσεις και οικογένεια τα χρειάζεται. Όμως η δεοντολογία του και οι αξίες του τον έκαναν να επιστρέψει τα χρήματα καθώς δεν συμφωνεί με τέτοια συμπεριφορά. Η ομάδα Α απογοητεύτηκε από τον τρόπο που αντιμετώπισε το ζήτημα ο Δ και του έδωσε χρόνο να το ξανασκεφτεί υπενθυμίζοντας του πως υπάρχει και το ενδεχόμενο να πάρει την θέση το πρόσωπο Ε.

ΠΡΟΣΩΠΟ Ε

Αποτελεί ένα νέο ανταγωνιστικό στέλεχος σε σχέση με το πρόσωπο Δ. Η πορεία της είναι κοινή με τον Δ και έχει υψηλή θέση στην εταιρεία. Οι προσωπικές της αξίες είναι διαφορετικές και δεν συνάδουν με την κουλτούρα της εταιρείας. Σκοπός της είναι να έχει καλές σχέσεις με την ομάδα Α γιατί αυτή θα της προσφέρει μια ανώτερη θέση. Δεν έχει ηθικές αξίες και ενδιαφέρεται για το κέρδος. Για την ομάδα Α είναι ένα ισχυρό μέλος καθώς καταφέρνει και πετυχαίνει όλους τους στόχους. Η ίδια προσπαθεί να κερδίσει έδαφος έναντι του Δ. Γενικά είναι ένα στέλεχος που περισσότερο ενδιαφέρεται για το προσωπικό της κέρδος και άνεση και όχι για το καλό της εταιρείας.


  • Ερώτημα 2

ΦΕΡΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟΥ



Ομάδα Α
Το σκεπτικό της ομάδας Α


Η ομάδα Α παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην εταιρία, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της είναι εκείνα που κατάφεραν την κερδοφόρα ανάπτυξή της, αλλά έφτασαν και την αναγνωρισιμότητά της στα ύψη. Από την πλευρά της λοιπόν η ομάδα αυτή έχει μάθει να χρησιμοποιεί το κύρος της προς όφελός της. Τα μέλη του ΔΣ βρίσκονται στην υψηλότερη θέση στην εταιρεία, πληρώνονται σταθερά, έχουν την εκτίμηση όλων των συναδέλφων τους και κυρίως, είναι εκείνοι που παίρνουν τις βασικές αποφάσεις. Επομένως, καθώς ο μισθός τους σε σχέση με την συνολική προσφορά τους έπρεπε να είναι μεγαλύτερος, αποφασίζουν να δώσουν οι ίδιοι αύξηση στον εαυτό τους. Παράλληλα φροντίζουν να δωροδοκήσουν τον Δ με σκοπό να τον κρατήσουν ευχαριστημένο, ώστε να μην δημιουργηθούν εντάσεις και οι ίδιοι να διατηρήσουν ανενόχλητα τα προνόμιά τους. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ποσό είναι σκόπιμα αρκετά υψηλό, ώστε να θαμπώσει ένα απλό στέλεχος της εταιρείας όπως ο Δ. Απ’ τη στιγμή που γνωρίζουν πως ο ίδιος είναι άνθρωπος οικογενειάρχης που σχεδιάζει και την ανέγερση ενός νέου σπιτιού, φροντίζουν να τον δελεάσουν αφού ξέρουν πως η χρηματική βοήθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον. Χρησιμοποιούν κάθε δυνατό επιχείρημα και πιστεύουν πως ο Δ δύσκολα θα αρνηθεί. Γι’ αυτό όταν ο Δ αρνείται η ομάδα ξαφνιάζεται. Δεν είχε υπολογίσει πως ακόμα και ως προστατευόμενός τους μπορεί και να μην υπακούσει. Για την ομάδα Α αυτό είναι σοβαρό, καθώς το σχέδιό τους βρίσκεται μετέωρο. Έτσι αποφασίζουν να πιέσουν και να φοβίσουν τον Δ, δίνοντάς του να καταλάβει πως το να μην δεχτεί τα χρήματα μπορεί όχι μόνο να του στερήσει τη θέση αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την εταιρεία. Γενικά, οι ηθικοί φραγμοί μπροστά στην ευκαιρία για έναν μεγαλύτερο μισθό, δεν αποτελούν εμπόδιο για την ομάδα Α ακόμα και αν η συμπεριφορά της πάει ενάντια στον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας. Με την εξουσιαστική θέση που κατέχει είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη για την επιρροή της στα υπόλοιπα στελέχη. Επιπλέον, γνωρίζει ότι δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι αρνητικό εις βάρος της και αυτό της δίνει το προβάδισμα να δράσει ακόμα πιο ύπουλα.


Πρόσωπο Δ
Το σκεπτικό του προσώπου Δ


Το πρόσωπο Δ, είναι ένα απ’ τα άτομα που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την εταιρεία, και προστατευόμενος του ΔΣ. Ως ένα απ’ τα πιο πετυχημένα και εργατικά στελέχη, η θέση του οικονομικού διευθυντή είναι για εκείνον κάτι που πιστεύει πως του άξιζε δικαιωματικά. Έτσι, με την ανακοίνωση του ΔΣ, αισθάνθηκε πως οι κόποι του επιτέλους ανταμείβονται. Απ’ την άλλη, το επιπλέον χρηματικό ποσό που του πρόσφεραν, ήταν κάτι που δεν περίμενε και τον δυσαρέστησε αρκετά. Από την πλευρά του, το να πάρει τα χρήματα θα ήταν αρχικά πολύ χρήσιμο αφού ως οικογενειάρχης τα έχει ιδιαίτερη ανάγκη, αλλά και μια κίνηση που πάει κόντρα στις ηθικές του αξίες. Έτσι, χωρίς σκέψη η πρώτη του αντίδραση για τα χρήματα είναι καθαρά αρνητική, και προτιμάει να κρατήσει μόνο τη θέση

του οικονομικού διευθυντή που του δικαιούταν και εξ αρχής. Όταν όμως το ΔΣ τον πιέζει περισσότερο και του υπενθυμίζει πως σε περίπτωση που αρνηθεί θα τον αντικαταστήσει η Ε, ο Δ συνειδητοποιεί πως βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Θα σκεφτεί πως εάν δεχτεί τα χρήματα, θα χάσει την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων του, θα απογοητεύσει την οικογένειά του, θα καταστρέψει ίσως μια καριέρα που έχτισε με κόπο μακριά απ’ την παρανομία, και θα ρισκάρει το όνομα της εταιρείας του, παίρνοντας στο λαιμό του μια ολόκληρη επιχείρηση. Όντας ένας άνθρωπος που δεν έχει προσποιηθεί ποτέ, το να μπει και εκείνος σε αυτό παράνομο παιχνίδι εκθέτοντας τον εαυτό του και ζώντας με ενοχές, είναι κάτι που πάει κόντρα στο χαρακτήρα και τις αξίες του. Επομένως θα προτιμήσει να ρισκάρει και να δεχτεί τη θέση χωρίς το χρηματικό ποσό, διαβεβαιώνοντας το ΔΣ πως το μυστικό τους θα παραμείνει ασφαλές για το καλό της εταιρείας. Έτσι κι αλλιώς γνωρίζει καλά πως, παρά τις απειλές, δεν μπορούν να εμπιστευτούν την Ε και πως εκείνος ως παλαιότερο στέλεχος και ως προστατευόμενος τους είναι και ο μόνος που δεν θα τους προδώσει.



Πρόσωπο Ε
Το σκεπτικό του προσώπου Ε


Η Ε είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, που βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση με τον Δ. Με έντονο το στοιχείο του οπορτουνισμού και τον αδίσταχτο χαρακτήρα της, παλεύει με κάθε δυνατό μέσο για την υψηλότερη θέση, ακόμα και αν αυτό είναι αντίθετο με την γενικότερη κουλτούρα της εταιρείας. Η Ε εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι φρέσκο μέλος της εταιρείας και σκοπός της είναι να κερδίσει έδαφος περισσότερο πλησιάζοντας τα μέλη του ΔΣ, παρά με την ίδια τη δουλειά της. Θεωρεί πως οι εντυπωσιασμοί και οι καλές σχέσεις μαζί τους είναι το κλειδί για την επιτυχία. Είναι σίγουρη για τον εαυτό της και πιστεύει πως με τον ανταγωνιστικό της χαρακτήρα μπορεί να εκτοπίσει με άνεση οποιονδήποτε θελήσει να την επισκιάσει. Για εκείνη, οι καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους είναι περιττές. Πιστεύει πως στο περιβάλλον της δουλειάς το παν είναι μόνο η επιτυχία και ο δρόμος προς σ’ αυτή. Γι’ αυτό και δεν θα διστάσει να φερθεί άσχημα ή ανήθικα προς τους άλλους, αρκεί πάντοτε να καταφέρνει να προβάλλεται εκείνη περισσότερο. Το ότι ο Δ είναι πολύ πιθανό να πάρει τη θέση του οικονομικού διευθυντή είναι για την Ε μια ήττα που εν μέρει περίμενε, καθώς εκείνος είναι παλαιότερο στέλεχος, αλλά απ’ την άλλη είναι και μια καλή ευκαιρία να αποδείξει στο ΔΣ πως είναι και αυτή ισάξια της θέσης.



  • Ερώτημα 3

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΝ ΉΣΑΣΤΑΝ Ο Δ?


Ο Δ σαν άνθρωπος δεν μπορεί να πάει ενάντια στις προσωπικές του αξίες και να κερδίσει εις βάρος της εταιρείας. Αν ήμασταν στη θέση του θα δεχόμασταν την προαγωγή σε οικονομικό διευθυντή όχι όμως τις 60.000 ευρώ από το Δ.Σ που συνοδεύουν αυτή την θέση. Θα κρατάγαμε οι ίδιοι μια λεπτή και διακριτική θέση στο θέμα και δεν θα τους εκθέταμε στα media. Θα δηλώναμε στην ομάδα Α ότι μπορεί να συνεχίσει να παίρνει λεφτά αλλά χωρίς εμάς συνέταιρους. Αν τυχόν μέσα στο χρόνο συνειδητοποιούσαμε πως η εταιρεία κινδυνεύει από τα κέρδη τους θα απευθυνόμασταν σε κάποιον ανώτερο της ομάδας Α για το καλό της εταιρείας αλλά και το δικό μας. Ίσως αυτό διακινδυνεύσει την υπάρχουσα θέση μας αλλά σύμφωνα με τις ηθικές αξίες δεν θα δεχόμασταν να συμμετέχουμε σε ένα σχέδιο που μπορεί να φέρει σε κίνδυνο την φήμη της εταιρείας και στο τέλος να φτάσει στο σημείο να χρεωκοπήσει.




  • Ερώτημα 4

ΠOIA ΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο Δ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

                    
Α) Το προσωπικό του
Ο Δ για το προσωπικό του συμφέρον θα ήταν σκόπιμο να δεχτεί την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλά οφέλη. Αρχικά, δεδομένου του ότι είναι οικογενειάρχης, με ανάλογες αυξημένες οικονομικές ευθύνες και υποχρεώσεις, είναι σίγουρο ότι με την νέα επαγγελματική θέση θα εξασφαλίσει μια πιο άνετη ζωή για αυτόν και την οικογένεια του. Επίσης, τα χρήματα που θα του αποφέρει μια τέτοια επαγγελματική επιλογή δημιουργούν αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας  όσον αφορά στην υποχρέωση του για την εξόφληση του στεγαστικού δανείου. Επιπλέον, θα διατηρήσει τις άριστες μακροχρόνιες σχέσεις του με το Διοικητικό Συμβούλιο, γεγονός που του εξασφαλίζει ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό επαγγελματικό περιβάλλον. Τέλος, είναι βέβαιο ότι η θέση αυτή θα του παρέχει επαγγελματική καταξίωση και αναγνωρισιμότητα. Αντίθετα, σε περίπτωση άρνησης του, ακόμα κι αν ισχύσει η εγγύηση εκ μέρους της εταιρίας ότι θα διατηρήσει την παλιά του θέση, εισέρχεται σε μια φάση ανασφάλειας σχετικά με το επαγγελματικό του μέλλον, διότι η πρόταση του Δ.Σ για δουλειές αμφιβόλου ηθικής ελέγχει επί της ουσίας την αφοσίωσή του στην εταιρία.  Σαφέστατα, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να μαθευτεί ότι χρηματίστηκε και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως επαγγελματίας, να αμαυρώσει το κύρος του  και να αντιμετωπίσει ακόμα και ποινικές ευθύνες. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι το ότι παραμερίζει τις ηθικές του αξίες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της επαγγελατικής του σταδιοδρομίας, το οποίο μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αλλοίωση της προσωπικότητας του.

Β) Για την εταιρεία
Αρχικά, όσον αφορά το συμφέρον της εταιρίας, θα ήταν  ευνοϊκό για την πορεία και την εξέλιξη της να αναλάβει ο Δ την θέση του οικονομικού διευθυντή, καθώς λόγω εμπειρίας, ικανότητας αλλά και των δοκιμασμένων μακροχρόνιων επαγγελματικών σχέσεων εμπιστοσύνης είναι ο πλέον αρμόδιος. Επιπλέον, στην περίπτωση απόρριψης της προκείμενης πρότασης του Δ, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγκαστικά θα απευθυνθεί στην Ε – πρόσωπο που δεν ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ της εταιρίας -  γεγονός πολύ ριψοκίνδυνο, καθώς γνωρίζουμε ότι η Ε είναι καινούριο μέλος της εταιρίας, δεν έχει πείσει για την αξιοπιστία και την εχεμύθειά της και δεν έχει ακόμα κατακτήσει την εμπιστοσύνη του Δ.Σ . Στην περίπτωση που μαθευτεί ο χρηματισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η εικόνα και η φήμη της εταιρίας και να κινδυνεύσει η θέση της στην αγορά, ενώ επιπλέον σε κάθε περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος οικονομικής ζημίας της εταιρίας λόγω της αθέμιτης και συμφεροντολογικής προς ίδιον όφελος στάσης των στελεχών της.


  • Ερώτημα 5
ΕΚΠΤΩΣΗ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ


Στην περίπτωση που ο Δ ταχθεί με το μέρος της ομάδας Α και υποσχεθεί ότι δεν θα αποκαλύψει το μυστικό της δε σημαίνει ότι διαγράφει το χάρτη των ηθικών αξιών του. Σαφώς και συμμετέχει σε μια διαδικασία που δε συμφωνεί με τις απόψεις του, από την άλλη όμως μην ξεχνάμε τη σχέση του μ’ αυτούς τους ανθρώπους, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπο τους και τη φιλία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια. Εάν κιόλας αρνηθεί τα χρήματα και δηλώσει ότι δεν θα αποκαλύψει τα επιπλέον χρήματα που λαμβάνει η ομάδα Α αλλά δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία πρόσληψης μαύρου χρήματος μένει πιστός στην αξία του και δεν χρηματίζεται. Είναι αλήθεια ότι βαδίζει πλέον αντίθετα με τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας και παρεκκλίνει από τα προσωπικά του πιστεύω. Πρέπει στο σημείο αυτό να λάβουμε υπόψη ότι η απόφαση αυτή δε λαμβάνεται επιπόλαια και για καθαρή κερδοσκοπία. Η επιλογή αυτή γίνεται ύστερα από εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των ηθικών αρχών του Δ και της οικογενειακής του ευημερίας . Έχοντας δυο παιδία στην εφηβεία να φροντίσει και ένα στεγαστικό δάνειο να ξεπληρώσει δε μπορεί να παρατήσει τη δουλειά του στο όνομα της ηθικής και βάζοντας εκείνον και την οικογένεια του σε πολύ δυσμενή θέση. Φυσικά και η γνώση αυτού του μυστικού τον βαραίνει και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι στην ουσία ο Δ γίνεται συνεργός χρηματικής απάτης. Η μοναδική του αύτη όμως πράξη ενάντια σε έναν τρόπο ζωής περιβαλλόμενο από ηθικές αξίες δεν τον βάζει στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους. Συνήθως η απάρνηση των αξιών σου και η επιλογή πράξεων που δε συμβαδίζουν με την ηθική είναι μια διαδικασία που αρχίζει σιγά σιγά και στη συνέχεια παρασύρει το άτομο σε περισσότερη δολιοφθορά και ανηθικότητα. Ο άνθρωπος μαγεύεται από την εξουσία και τα πλούτη και χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία «όλοι τα ίδια κάνουν» συνεχίζει ακάθεκτος την καθοδική του πορεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το μεμονωμένο περιστατικό όμως που δεν περιλαμβάνει χρηματισμό παρά ουσιαστικά απόκρυψη της αλήθειας είναι πολύ πιθανό να μην έχει καμία συγγενή εξέλιξη. Η απόφαση του Δ έχει ηθικά στοιχεία αυτά της προστασίας της οικογενειακής του εστίας. Ο Δ εθελοτυφλεί χωρίς να έχει πείσει τον εαυτό του ότι όλο αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και σωστό όπως θεωρεί η ομάδα Α. Τέλος, υπάρχουν μάλιστα πολλές πιθανότητες ο Δ στην περίπτωση που η όλη αυτή επιχείρηση της ομάδας Α κινδυνέψει να βλάψει την εταιρεία να την αποκαλύψει μια και καλή.


  • Ερώτημα 6
 WHISTLEBLOWING


TI EINAI;
Είναι η δυνατότητα που δίνεται στο άτομο(whistleblower),που παρατηρεί μια παράνομη δραστηριότητα(π.χ παραβίαση του νόμου, κανόνα, ρύθμισης ή μια άμεση απειλή για το δημόσιο συμφέρον, όπως η κλοπή δημόσιου χρήματος , απειλή της δημόσιας υγείας και ασφάλειας)μιας επιχείρησης,ιδιωτικής η δημόσιας,να προβέι σε καταγγελεία..
H εκάστοτε καταγγελεία μπορεί να αναφερθεί είτε σε άλλους ανθρώπους εντός του κατηγορούμενου οργανισμού είτε στις ρυθμιστικές αρχές, υπηρεσίες επιβολής του νόμου καθώς και στα μέσα ενημέρωσης ή σε ομάδες που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα.
Επίσης,προβλέπεται και νομική προστασία για τον whistleblower, της οποίας η μορφή διαφοροποιείται απο χώρα σε χώρα.Ως κύριο μέλημά του νόμου ,που αναφέρεται στο whistleblowing, καθίσταται η προστασία του καταγγέλλοντος από την παράνομη απόλυση, από τυχον απειλές ή παρενοχλήσεις και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο διακρίσεις σε βάρος του. Επίσης κάποιες φορές τον ενθαρρύνει με ένα χρηματικό ποσό.

Το εάν το whistleblowing αποτελεί την κατάλληλη και καλύτερη λύση είναι ενα θέμα άκρως αμφιλεγόμενο .
Απο την μία πλευρά, επιτυγχάνεται ο τερματισμός της παράνομης δραστηριότητας και οι αρνητικές συνέπειες που αυτή επέφερε και σαφώς παραδειγμάτιζονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.Ο whistleblower δικαιώνεται ηθικά και αποτελεί και ο ίδιος ενα ηθικό παράδειγμα προς μίμιση.Απο την άλλη πλευρά όμως μια κατάγγελεια τέτοιου τύπου αμαυρώνει τόσο την φήμη της εταιρείας όσο και παρασύρει μαζί της άτομα που μπορεί να μην είχαν κανένα μερίδιο ευθύνης.Επιπροσθέτως έχουν καταγραφεί γεγονότα που η νομική προστασία δεν είναι αρκετή και πολλοί πληροφοριοδότες εχούν δεχτεί αντίποινα απο τον εργοδότη τους αλλά και τον ευρύτερο περίγυρω.Είναι επίσης λογικό λοιπόν άλλοι να επιβραβεύσουν αυτήν την πράξη και πολλοί εργοδότες να θελήσουν και να προσφέρουν στον συγκεκριμένο εργαζόμενο δουλειά λόγω της ηθικόητας του και άλλοι να τον καταδικάσουν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα θεωρήσουν πως έχει το συγκεκριμένο άτομο ως χαρακτηριστικό.

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ :
Έτσι και σ’αυτήν την περίπτωση είναι αναμφίβολλα τα αποτελέσματα που θα έχει η τυχόν καταγγελεία.
Δεδομένου του κύρους και της παγκόσμιας σε εμβέλεια αναγνωρισημότητας που γνωρίζει η επιχείρηση,μια τέτοια μομφή μπορεί να αποδειχθεί επικύνδινη.Η φήμη της επιχείρησης θα επισκιαστεί αδιόρθωτα και ενα επικείμενο κλείσιμό της θα αφήσει στον δρόμο 1.900 εργαζομένους που θα δυσκολευτόυν να βρούν δουλειά.Ακόμη,η αγορά θα κλονιστεί σοβαρά και οι συνεργάτες της επιχείρησης θα χάσουν την εμπιστοσύνη τούς σ’άυτην.
Ωστόσο,η καταγγελεία θα μπορούσε να θεωρηθέι και αποτελεσματική αφού θα διασωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά που ουσιαστικά υποκλέπτονται απο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα δοθεί ενα τέλος σε αυτή την σκευωρία.
Είναι ηθικά και ιδεολογικά αντιφατικό το γεγονός πως η επιχείρηση πρεσβεύει ως μότο την υποτιθέμενη δεοντολογία που την χαρακτηρίζει “Μόνο αν συμπεριφέρεσαι σωστά μπορείς να πας μπροστά” (κώδικάς δεοντολογίας Mainstream, σελίδα 2).Αυτές οι παράνομες πράξεις όμως δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την προαναφερόμενη στάση που προωθεί η επιχείρηση.
 

WHISTLEBLOWING ΣΤA ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ:
Στην χώρα μας δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά παράνομης δραστηριότητας λαμβάνουν χώρα σε πολλές επιχειρήσεις και εχούν σοβαρό αντίκτυπο στην εκάστοτε εταιρεία,στους εργαζόμενους αλλα και σ΄ολη την κοινωνία.Πολλοί είναι εκείνοι που πλουτίζουν εις βάρος άλλων και συμβάλλουν στην υποβάθμιση των αξιών και του ήθους στην χώρα μας.Ίσως η κατάσταση που διανύουμε αποτελεί το πιό ηχηρό παράδειγμα αυτού του φαινομένου.
Θεωρείται επιτακτική η ανάγκη αυτές οι παράνομες πράξεις να περιοριστούν σημαντικά κι αν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν.
Δυστυχώς,πολλοί είναι μάρτυρες παράνομων διεργασιών αλλά οι καταγγελίες μόνο όσων έχουν την δύναμη εισακούγονται και πολλές αλλες υποκρύπτονται,μέσα απο εξίσου δόλιες πράξεις.

Το whistleblowing είναι μια θεωρητικά καλή λύση αν και πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να καταγγείλουν γεγονότα διαφθοράς η λειτουργείας έναντι των κανόνων .
Η κουλτούρα του Έλληνα επίσης δεν είναι και τόσο εξοικιομένη με την ιδέα του whistleblowing καθώς μεταφράζεται στο μυάλο του ως «κάρφωμα» και εξισώνεται με τον αρνητικά επιφωρτισμένο χαρακτηρισμό του «χαφιέ» .Γενικά, λαοί με αναμνήσεις πολέμου και φόβου προδοσίας ταυτίζουν τέτοιες έννοιες με τον τότε δακτυλοδεικτούμενο «καρφί» και φαίνονται να είναι πιο δύσπιστοι σε τέτοιες μεθόδους.Βέβαια,όπως σημείωνεται παραπάνω,λόγω της κατάστασης της Έλλαδας,το whistleblowing μπορεί να καταλήξει αποδοτικό και να εμποδίσει την παραοικονομία σε σημαντικό βαθμό.Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί κάτω απο κάποιες προυποθέσεις που ίσως πρέπει να ισχύσουν και οικουμενικά : η διάταξη που προβλέπει την νομική προστασία του πληροφοριοδότη πρέπει να αναθεωρηθεί με σκοπό να αποτρέψει τα κρούσματα αντεκδίκησης που δέχονται οι πληροφοριοδότες,ενθαρρύνοντας τους να προβούν στις καταγγελείες καθώς και οι κυρώσεις των παραβατών να είναι πιο αυστηρές με σκοπό τον παραδειγματισμό και την αποφυγή επανάλυψης παραπτωμάτων.


 GRUPPO ICOGNITO
Δάφνη Αλεξιάδου
Αλεξία Αλευροπούλου
Αλεξάνδρα Αλιβιζάτου
Κατερίνα Δημητρακοπούλου
Λιούπμη Καραγεώργου



No comments: