Thursday, November 17, 2011

[Know how] Ανάλυση case study

Σε μία πολυεθνική εταιρία νέων τεχνολογιών συνταξιοδοτείται ο οικονομικός διευθυντής και οι διοικούντες (Α) οι οποίοι παράλληλα κερδοσκοπούσαν εις βάρος των μετόχων και της εταιρίας αποφασίζουν να προωθήσουν ένα παλιό στέλεχος που ήταν άτομο εμπιστοσύνης (Δ). Ωστόσο για τη θέση του οικονομικού διευθυντή υπήρχε ανταγωνισμός με ένα ακόμη πρόσωπο από την εταιρία, μια γυναίκα δυναμική, παθιασμένη με το αντικείμενο της και συνάμα οπορτουνίστρια (Ε). Ο υποψήφιος οικονομικός διευθυντής βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα συμπλεύσει με το διοικητικό συμβούλιο ή αν θα ακολουθήσει τη μέθοδο whistle-blowing.


H στάση του κάθε προσώπου


Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από ικανότατα άτομα που ανέδειξαν την εταιρία, κερδοσκοπώντας παράλληλα εις βάρος της χωρίς όμως προς το παρών να τη ζημιώνουν. Πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και αρχές με την εταιρία και έχουν φροντίσει για την καλή δημόσια εικόνα της εταιρίας. Βασικό τους μέλημα είναι η αύξηση των τραπεζικών τους λογαριασμών μέσω του χρηματιστηρίου και της συνεργασίας με το νέο οικονομικό διευθυντή.


Ο υποψήφιος για τη θέση του οικονομικού διευθυντή είναι οικογενειάρχης, παντρεμένος, πατέρας 2 παιδιών, με αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Βρίσκεται στην εταιρία από τα πρώτα της βήματα και μαζί με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία και θαυμάζει και έχει ως πρότυπο, έχει καταφέρει τη ραγδαία ανάπτυξη της. Διέπεται από υψηλές ηθικές αξίες και γι' αυτό έρχεται σε ρήξη με αυτές τις αξίες όταν του προτείνεται η θέση του οικονομικού διευθυντή.

Η γυναίκα πρσεβεύει διαφορετικές αξίες και αρχές από αυτές της εταιρίας και γι' αυτό δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Είναι δυναμική, ανταγωνιστική και την χαρακτηρίζουν ευκαιριακές τάσεις και συμπεριφορές. Βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό με τον (Δ).


Όντας στη θέση του κάθε προσώπου.


Ως μέλη του Διοικητικού συμβουλίου αναμένουμε την τελική απόφαση του προσώπου Δ, δηλαδή το αν θα συνεργαστεί μαζί μας ή αν θα απορρίψει την πρόταση. Σε περίπτωση που αρνηθεί θα στραφούμε στην περίπτωση της υπαλλήλου Ε. Επιθυμούμε τον Δ για τη θέση του οικονομικού διευθυντή επειδή τον γνωρίζουμε, είναι άτομο εμπιστοσύνης μας, και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία αγαστή συνεργασία μαζί του, σε αντίθεση με την Ε όπου θα είχαμε αμφιβολίες εξαιτίας του χαρακτήρα και των αξιών που πρεσβεύει. Αυτό που επιθυμήμουμε είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να συνεχιστεί η κερδοσκοπία.


Εγώ ως υποψήφιος για τη θέση του οικονομικού διευθυντή (Δ) θα ημουν χαρούμενος για την επιλογή μου ως οικονομικός διευθυντής, αφετέρου όμως θα προβληματιζόμουν για το αν θα δεχόμουν την πρόταση η οποία περιλαμβάνει ένα παράνομο οικονομικό αντάλλαγμα με σκοπό την κάλυψη των εξίσου παράνομων βλέψεων τους.


Στη θέση της Ε, δεν θα μου άρεσε ο παραγκωνισμός, παρότι είχα τις ικανότητες δεν επιλέχθηκα για τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Επιθυμώ λοιπόν τη θέση αυτή με κάθε κόστος, επιστρατεύοντας οποιοδήποτε διαθέσιμο, θεμιτό ή αθέμιτο μέσο υπονόμευσης του Δ στους κύκλους της εταιρίας.


Η τελική απόφαση του Δ.


Τελικά θα δεχόμουν την προσφορά του διοικητικού συμβουλίου αφου η περίσταση είναι δύσκολη και δεν μπορώ μετά από χρόνια εργασίας να ρισκάρω να χάσω όσα έχτισα, θέτοντας όμως όρους που θα διασφάλιζαν την προστασία μου και της θέσης μου αλλά και την καλή φήμη καθώς και την οικονομική βιοσιμότητα της. Θα ζητούσα διαβεβαιώσεις ότι η κερδοσκοπία του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα έβλαπτε μακροχρόνια τα οικονομικά της εταιρίας, επίσης στους όρους θα συγκαταλέγονταν και η κάλυψη μας από την ανταγωνιστική υπάλληλο Ε, καθώς γνωρίζω ότι τηρεί εχθρική στάση απέναντί μου.


Στάση που πρέπει να τηρηθεί για συμφέρον α)προσωπικό, β)της εταιρίας.


α) Ο Δ για το προσωπικό του συμφέρον πρέπει να δεχτει τελικά την προσφορά τους προκειμένου να οφεληθεί οικονομικά η οικογένεια του. Καταλυτικοί παράγωντες για να δεχτεί ήταν το οικονομικό μέλλον της οικογένειας του (σπουδές, δάνεια κλπ), ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, και ότι σε περίπτωση απόλυσής του θα ρίσκαρε τα κεκτημένα.


β) Η εταιρία από τη μεριά της θα συνεχίζει να πορεύεται αρμονικά με τα ίδια πρόσωπα τα οποία την οδήγησαν στην ανάδειξη της ως κορυφαία εταιρία, θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα συνεργασίας, σε περίπτωση που ο Δ απέρριπτε την πρόταση θα ήταν αναγκασμένοι να απευθυνθούν στην Ε με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέες συμφωνίες και όροι, ανασφάλεια, αστάθεια). Επομένως και οι δύο πλευρές αποκομούν οφέλη καθώς η ρήξη δε συμφέρει κανέναν.


Ηθικές αξίες σε δοκιμασία.


Θεωρούμε πως από τη στιμγή κατα την οποία θα ενδώσει στη δωροδοκία και στις τακτικές τους, ουσιαστικά θα ξεκινά η ηθική αλλοτρίωση. Τα ήθη και οι αξίες του θα “χαλαρώσουν”, θα γίνει πλεονέκτης και θα εισχωρήσει σε έναν διεφθαρμένο κύκλο. Είναι άλλωστε στην ανθρώπινη φύση η διαφθορά τις περισσότερες φορές να είναι μη αναστρέψιμη.


Το ενδεχόμενο του whistle-blowing.


Whistle-blowing είναι η διαδικασία απόκάλυψης και κοινοποίησης μη νόμιμων διεργασιών και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρο σε μία οργάνωση, εταιρία κλπ είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στο άτομο το οποίο αναλαμβάνει την αποκάλυψη αυτών των διεργασιών, το οποίο ονομάζεται whistle-blower. Απευθύνεται είτε σε άτομα τα οποία συμμετέχουν στην εταιρία-οργανισμό στην οποία γίνεται η απάτη, είτε σε αρχές επιβολής του νόμου, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η νομοθεσία περι whistle-blowing ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Πιστεύουμε ότι το whistle-blowing υπο προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθει σημαντικότατο σε περίπτωση που αποδοθεί δικαιοσύνη. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι η ανωνυμία του whistle-blower, η προστασία εκείνου και της οικογένειας του, η τιμωρία των ενόχων και κατ' επέκταση ο παραδειγματισμός.

Σχετικά με την ανάπτυξή του στην ελληνική κουλτούρα, θεωρούμε ότι είναι κάτι δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να αναπτυχθεί καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη νοοτροπία αλλά και η συνεργασία που θα πρέπει να επιδείξουν οι αρμόδιοι φορείς (για παράδειγμα συγκάλυψη περιπτώσεων-σκανδάλων siemens-vodafone). Είναι κάτι όμως το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί για να καταπολεμηθούν οι παθογένειες του παρελθόντος, μιας και ο δείκτης διαφθοράς της ελληνικής κοινωνίας είναι αρκετά υψηλός, όπως φαίνεται από τα τελευταία γεγονότα.


Συμμετέχοντες

Τσέλιος Νίκος

Ξυπόλιτος Νίκος

Μαρτάκη Ειρήνη

Μαθιουδάκης Δημήτρης


No comments: