Monday, November 14, 2011

Ανάλυση πάνω στην ομιλία του Barry Schwartz απο 5G [Σοϊλεμετζίδου Ειρηνη ,Σταματόπουλος Σταύρος , Πασπάτη Άννα , Σκριβάνου Αλεξάνδρα, Βάσιλα Αθανασία ]


Ζούμε μια κοινωνία που δεσπόζει η αδικία και η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί νόμοι που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους. Ως τώρα διάφοροι ειδικοί, πολιτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, αναλυτές αλλά και απλοί πολίτες μιλούσαν για την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων νόμων ή την επιβολή περισσοτέρων, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι πιθανές περιπτώσεις εκμετάλλευσης, παρανομίας και αδικίας.

Στο σημείο αυτό έρχεται ο ψυχολόγος Barry Scwartz ο οποίος σε επιστημονικό συνέδριο του TED προτείνει μια ριζοσπαστική και καινοτόμα λύση για το πρόβλημα των καιρών μας. Προτείνει το μοντέλο ανθρώπινης συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο ο καθένας μας λειτουργεί με αυτό που ονόμαζε ο Αριστοτέλης πρακτική σοφία. Να έχει δηλαδή ο καθένας την ικανότητα να αναγνωρίζει το σωστό και να πράττει σύμφωνα με αυτό.

Οι νόμοι έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν την ζωή μας καλύτερη ,και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Παρ’ όλα αυτά οι νόμοι αναφέρονται σε ανθρώπους με χιλιάδες διαφορετικές πτυχές γι αυτό και θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ευλύγιστα δοχεία που παίρνουν την μορφή του εαυτού μας και όχι να λειτουργεί μια ολόκληρη κοινωνία άκριτα υπό το σύστημα της νομοθεσίας.

Με αυτό το μοντέλο της ανθρώπινης συμπεριφοράς δίνεται και πάλι αξία στον άνθρωπο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια θεωρεί ότι είναι έρμαιο άλλων ανθρώπων που τυχαίνει να κατέχουν την εξουσία ή τον πλούτο. Το άτομο νιώθει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα και να πράξει το σωστό.

Επομένως η λύση για μια κοινωνία που κλονίζονται όλοι της οι θεσμοί και φυσικά η οικονομία της, δεν είναι στην δημιουργία αυστηρότερου νομοθετικού συστήματος ή στην εύρεση τεχνοκρατικών προγραμμάτων για την ανόρθωση της οικονομίας αλλά στην εμπιστοσύνη του κάθε ατόμου να ξανασκεφτεί ,να κρίνει ,να προτείνει και να συμπεριφερθεί με αρετή , με αυτό που θεωρεί πρακτικά σοφό.

No comments: