Sunday, November 20, 2011

[FANTASTIC 4] Ανάλυση περίπτωσης της εταιρείας Mainstream


Η εταιρεία Mainstream με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρονικών υπολογιστών, απασχολώντας μεγάλο αριθμό ατόμων. Προάγει τα στελέχη της σε ανώτερες θέσεις και δεν προσλαμβάνει "ξένους" για τέτοιες υψηλόβαθμες θέσεις, ενώ η ιδεολογία της συμπυκνώνεται σε μια φράση: μόνο αν συμπεριφέρεσαι σωστά, θα πας μπροστά.

Σχολιασμός προσώπων

Ομάδα Α': είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίοι ανέβηκαν στην εξουσία με πολύ κόπο, για αυτό και θεωρούν, πως πρέπει να ανταμείβονται με περισσότερα χρήματα από τα νόμιμα. Παρά το γεγονός, ότι εκπροσωπούν την Μainstream με κάθε τρόπο, δεν φαίνεται να συμφωνούν στις ίδιες αξίες και αρχές. Ικανοί μεν, αλλά και ανήθικοι, αφού χρεώνουν την εταιρεία με τις κρυφές απολαβές, που "απαιτούν" σε συμφωνία με τον οικονομικό διευθυντή.
Πρόσωπο Δ': είναι μέσης ηλικίας και πολλά χρόνια στην εταιρεία. Επιθυμεί περαιτέρω ανέλιξη με σωστές και δίκαιες διαδικασίες. Αποτελεί πρότυπο υπαλλήλου της εταιρείας, καθώς εκπροσωπεί τις αρχές της. Είναι οικογενειάρχης και επιδιώκει να προσφέρει στην οικογένειά του υψηλή ποιότητας ζωής, χωρίς ωστόσο να παραβαίνει τις αρχές και τις αξίες του. Για αυτό το λόγο έρχεται αντιμέτωπος με ένα ηθικό δίλημμα, αφού οι αρχές του δεν του επιτρέπουν να λάβει το χρηματικό ποσό που του προσφέρουν οι Α', για να καλύπτει τις ατασθαλίες τους.
Πρόσωπο Ε': νέα, δυναμική, φιλόδοξη και ανταγωνιστική γυναίκα. Η εταιρεία την προσέλαβε, με σκοπό την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ύπαρξη ποικιλομορφίας ιδεών. Αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή του Β' για τη θέση του οικονομικού διευθυντή και είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι για να τα καταφέρει, αφού για εκείνη ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Στη θέση των προσώπων

Αν ήμασταν στη θέση του διοικητικού συμβουλίου θα προσεγγίζαμε τον Δ', εκθέτοντας του όλα τα προνόμια της θέσης του οικονομικού διευθυντή και στη συνέχεια, αφού θα δεχόταν τη θέση και θα υπέγραφε, θα τον ενημερώναμε για τις κρυφές απολαβές μας, αλλά και τις δικές του σαφώς. Αν δεν έφερνε αντίρρηση, η συνεργασία μας θα συνεχιζόταν κανονικά και χωρίς προβλήματα, αν βέβαια έμενε πιστός στις αρχές του και αντιδρούσε θα έπρεπε να τον απολύσουμε με τη δικαιολογία της κακής επικοινωνίας μέσα στη εταιρεία και θα προσφέραμε τη θέση του στην Ε'. Σε περίπτωση, που ο Δ' αργότερα μας εκβίαζε ή κοινοποιούσε στοιχεία, που μας ενοχοποιούσαν για κάτι τέτοιο, θα τον "βγάζαμε " τρελό και "πληγωμένο", εξαιτίας της απόλυσής του.

Όντας εμείς στη θέση του Δ' και λαμβάνοντας υπόψιν μας την οικονομική κατάσταση της χώρας, θα δεχόμασταν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου και συνεπώς τη θέση του οικονομικού διευθυντή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα παίρναμε το ρίσκο της πιθανής μελλοντικής αποκάλυψης των μυστικών απολαβών, αναλογιζόμενοι την υποστήριξη της οικογένειάς μας και τη διατήρηση της θέσης μας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αν βρισκόμασταν στη θέση της Ε', θα νιώθαμε αδικημένη ξέροντας, πως είχαμε και εμείς τις ίδιες δυνατότητες και ικανότητες με τον Δ'. Θα συνεχίζαμε να είμαστε είμαστε το ίδιο αποδοτική και θα ανεβάζαμε συνεχώς τον πήχη. Ενώ τέλος θα υποβαθμίζαμε σε κάθε ευκαιρία τον Δ', υπενθυμίζοντας και στον Δ' και στους Α', ότι συνεχίζουμε να είμαστε κατάλληλοι για τη θέση του οικονομικού διευθυντή.

Αν ήμασταν ο Δ'

Αν ήμασταν ο Δ' θα δεχόμασταν τη θέση, που μας προσέφερε το διοικητικό συμβούλιο, διότι θα θεωρούσαμε τον εαυτό μας τυχερό, που παίρνουμε αύξηση σε τέτοιους καιρούς και γιατί η οικογένειά μας έχει ανάγκες και εμείς υποχρεώσεις. Άλλωστε θα εξασφαλίζαμε την εύνοια των Α' και θα εξαφάνιζε τον κίνδυνο της απόλυσής μας, εξαιτίας της πιθανής αποκάλυψης της πλεκτάνης, στην οποία συμμετέχουμε.

Η στάση του Δ' για το προσωπικό συμφέρον, αλλά και της εταιρείας

Ο Δ' για το προσωπικού του συμφέρον δέχεται τη θέση, λαμβάνει το bonus των 60.000 ευρω, εξασφαλίζοντας έτσι τη θέση του και την οικογένειά του οικονομικά. Ταυτόχρονα εξαφανίζει τα αποδεικτικά στοιχεία των παρατυπιών των Α' και τους προσφέρει τέλεια κάλυψη, ώστε να κρατήσει τη θέση και ό,τι αυτή του προσφέρει. Για το συμφέρον της Mainstream δεν δέχεται τη θέση, δεν πηγαίνει ενάντια στις αρχές της και πιθανόν αποκαλύπτει το μυστικό, είτε εκ των έσω, είτε μέσω του whistle blowing, με αυτό ωστόσο να ενέχει τον κίνδυνο της δυσφήμησης της εταιρείας, αλλά και τη φυλάκισή του, αφού στην Ελλάδα ο whistle blower δεν προστατεύεται νομικά. Σε καμία περίπτωση τα δύο παραπάνω σενάρια δεν μπορούν να συμπίπτουν μεταξύ τους, διότι έρχονται αντιμέτωπα τα παράνομα χρήματα με την τήρηση των αξιών και του ήθους.

Έκπτωση ηθικών αξιών, προσωρινή ή νόμιμη

Στην περίπτωση, όπου ο Δ' αποδεχτεί την προσφορά του Α', τότε ο πρώτος προδίδει τις αρχές και τις αξίες του. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη έκπτωση της ηθικής του ή αργότερα θα μπορούσε να ανακαλέσει τον εαυτό του σε τάξη; Από τη στιγμή που ο ίδιος επέλεξε ήδη μία φορά τη "βρώμικη" οδό, μπορεί να το ξανακάνει. Είναι πιθανό να συνεχίσει με ίδιες ενέργειες και στην προσπάθειά του να καλύψει τις ήδη πεπραγμένες παρατυπίες του, να βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα απύθμενο πηγάδι. Θα ήταν αρκετά δύσκολο να ορίσουμε την αποδοχή της αρχικής προσφοράς ως έναν προσωρινό συμβιβασμό, επειδή διαρκώς θα αναγκάζεται να τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση αφού δεχτεί τα χρήματα της ομάδας Α', να προκληθεί ηθική και ψυχική σύγκρουση, η οποία θα τον οδηγήσει στο whistle blowing και η απόφασή του θα αποτελέσει έναν προσωρινό συμβιβασμό.

Whistle blowing

Το whistle blowing είναι μια ενέργεια, που κάνει κάποιος, όταν διαρρέει στοιχεία και πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες μιας δημόσιας ή ιδιωτικής εταιρείας ή οργανισμού.
Δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση ή τουλάχιστον πιο συμφέρουσα, υπηρετεί όμως την ηθική, στοχεύει στην εξυγίανση του επιχειρηματικού κόσμου. Δυστυχώς είναι ακόμη πιο δύσκολο να υλοποιηθεί μια τέτοια ιδέα στην Ελλάδα, γιατί απαιτεί θεσμική θέσπιση και αποδοχή από τις εταιρείες, καθώς και πλήρη νομική κάλυψη του whistle blower με την ψήφιση νέων νόμων. Είναι απαραίτητη όμως μια τέτοια καινοτομία στον τόπο μας για τον "καθαρισμό" των ελληνικών εταιρειών και οργανισμών, διότι εμφανίζονται καθημερινά τέτοιου είδους φαινόμενα στη χώρα μας. Συνεπώς θέλοντας να διαφυλάξουμε την ηθική και το δίκαιο, πρέπει πρώτα να βρούμε τρόπους να προστατέψουμε αυτούς που την υπερασπίζονται.

fantastic4
Αναστασία Κτενά
Τίνα Σελινοπούλου
Πέτρος Δημητράκος
Μάνος Μαρουλάκης

No comments: