Monday, November 7, 2011

Μπάρυ Σβαρτζ : Χρησιμοποιώντας την πρακτική της σοφίας μας


Για να δείτε το βίντεο με την ομιλία του Μπάρυ Σβαρτζ, μεταβείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:


http://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_our_loss_of_wisdom.html



3 comments:

testes said...
This comment has been removed by the author.
foteini kouvarda said...

CREATIVE 4CE
Οι νόμοι αποτρέπουν την αναρχία στην κοινωνία,εμποδίζουν όμως τη δημιουργική σκέψη.
Θα ήταν καλό τέτοιου είδους μηνύματα ν'αποσταλούν και σε αυτούς που σχετίζονται άμεσα με τη διοίκηση της κοινωνίας και την άσκηση της εξουσίας.

Rania Papadopoulou said...

[Social 4ce] Ανάλυση πάνω στην ομιλία του Barry Schwartz για τη σοφία :Από τους Social 4ce:

Ουρανία Παπαδοπούλου
Λυδία Ευθυμίου
Κοραλία Γκριμοπούλου
Γεράσιμος Σεραφειμίδης

Στην ομιλία του, ο Barry Schwartz, όπως παρουσιάζεται μέσα από το πλαίσιο των συνεδριών της TED, αναφέρεται στην πρακτική σοφία των ανθρώπων. Από την ομιλία του μας έμειναν στο νου αρκετά σημεία, που αξίζει να σας τα παρουσιάσουμε.

Οι άνθρωποι, επιδιώκουν να κατέχουν την πρακτική σοφία, για την οποία μας μίλησε ο Αριστοτέλης. Θέλουν να είναι ενάρετοι και να πράττουν αυτό που θεωρείται σωστό. Ένα σοφό άτομο πρέπει να ξέρει πότε να κάνει την εξαίρεση σε κάθε κανόνα, να αυτοσχεδιάζει και να χρησιμοποιεί τις ηθικές δεξιότητές του. Ωστόσο , για να συμβεί αυτό πρέπει κάποιες φορές, να υπάρχει ένα κίνητρο, που θα οδηγήσει το άτομο να πράξει αυτό που απαιτείται, έχοντας πάντα μία υπευθυνότητα. Το κομμάτι της υπευθυνότητας είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας, αν και πολλές φορές παρακάμπτεται. Πλέον είμαστε, σε μία εποχή που αρκετές πτυχές της ζωής, εμπορευματοποιούνται. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αλλά όλα λειτουργούν με βάση το προσωπικό συμφέρον, που θα μας οδηγήσει στο κέρδος. Κανείς δε νοιάζεται για το γενικό καλό . Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξεφύγουμε από αυτή τη δραματική και αποπνικτική πραγματικότητα, οφείλουμε να θέσουμε ισχυρούς κανόνες, για να υπάρχει μία ισχυρή δομή, την οποία κανείς δε θα μπορεί να την παραβιάσει συνταγματικά. Λόγω της έλλειψης της εμπιστοσύνης στους ανθρώπους και την προσφυγή στους νόμους και τους κανονισμούς, εν μέρη αποφεύγονται τα λάθη, αλλά εξασφαλίζεται η μετριότητα και αποτρέπεται ο αυτοσχεδιασμός. Η ηθική δεξιότητα λιγοστεύει από την εμπιστοσύνη στους νόμους και εξασθενείται η ηθική θέληση από την αδιάκοπη προσφυγή στα κίνητρα. Οι νόμοι και τα κίνητρα μπορεί να δείχνουν καλά βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργούν μία καθοδική πορεία , η οποία κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για την ύπαρξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων(π.χ. επιστάτες). Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποτύχεις να μάθεις σε κάποιον να φέρεται ηθικά, είναι να του το διδάξεις. Ο καθένας πρέπει να εργάζεται σε έναν χώρο, όπου να μπορεί ελεύθερα να αναπτύξει την προσωπική του ηθική και σοφία.

Η υπευθυνότητα στις μέρες μας είναι ένας φαύλος κύκλος, δίχως όρια, αρχή, μέση και τέλος. Είναι κάτι αχανές στο ορίζοντα. Το χρήμα διαφθείρει τους ανθρώπους, όπως και η εξουσία. Η υπευθυνότητα λοιπόν, χάνεται και έτσι οδηγούμαστε στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, όπου η αρετή υπάρχει ως δεδομένο και όχι ως πράξη και αλήθεια.