Wednesday, February 4, 2009

Απωλήσεις από κερδοφόρες εταιρείες- Είναι ηθικά σωστό;



Οι κερδοφόρες εταιρείες που προβαίνουν σε μαζικές απωλήσεις αυξάνονται συνεχώς, μερικές από αυτές είναι οι Sony, η Rio Tinto και η Yahoo. Οι λόγοι που τις ωθούν σ' αυτές τισ πρακτικές αφορούν είτε το downsizing των επιχειρήσεων, είτε τις περικοπές των εξόδων/δαπανών τους προκειμένου να μπορέσουν να "σταθούν" στις συνθήκες της επερχόμενης κρίσης, είτε το πλάνο των "γρήγορων κερδών", το οποίο υιοθετούν πολλές απο αυτές τις εταιρείες.
Όπως και να 'χει, η ηθική των επιχειρίσεων δυστυχώς απέχει πολυ απο εκείνη των εργαζομένων. Οι CEOS ενδιαφέρονται μόνο για πως θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν εύκολα και γρήγορα τους στόχους τησ επιχείρησης στην οποία ανήκουν και λιγο ασχολούνται με το ποσοι ανθρωποι θα μεινουν άνεργοι το επόμενο πρωί...
Για τον λόγο αυτό λοιπόν αλλα και επειδή οι άσκοπες και άδικες απωλήσεις εργαζομένων αυξάνονται μέρα με την μέρα το κράτος και και εμείς οι πολίτεσ είναι αναγκαίο να λάβουμε κάποια μέτρα... Μια πολυ καλή προσπάθεια που έχει γίνει σχετικά με το θέμα αυτό είναι η δημιουργία του οργανισμού ''Stop Needless Layoffs'' ο οποίος δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τισς "ανήθηκες" απώλήσεις!

No comments: