Thursday, February 5, 2009

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Αδυναμία ως προς την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας μέχρι το 2015 προβλέπουν σε έκθεσή τους η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η οικονομική κρίση αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την απόκλιση αυτή, χωρίς όμως να εξαιρούνται και συγκεκριμένες πολιτικές που ατόνησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή «αν συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, τότε το άμεσο κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% με 7%, ενώ το κόστος από την καταστροφή του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, θα φτάσει το 11% με 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή συνολικά μείωση από 5% έως 20%. Αυτό ισοδυναμεί με το κόστος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και του Κραχ του 1930 μαζί!».

Όσον αφορά στο δεύτερο στόχο που σχετίζεται με την επίτευξη σε παγκόσμιο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης, βρίσκεται κατά 15% εκτός πρόβλεψης, αν και φαίνεται εφικτή η εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών για την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως το 2015, με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου να πέφτουν ελαφρώς έξω, σημάδι ότι το σημείο εκκίνησης για αυτές ήταν εντελώς διαφορετικό.

Το ζήτημα της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών του κόσμου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών. Τα άτομα αυτά αποτελούν για τις επιχειρήσεις τους μελλοντικούς εργαζόμενους που θα κλιθούν να στελεχώσουν και να πάρουν αποφάσεις για τις εταιρείες τους. Για το λόγο αυτό πολύ σημαντική είναι και η δική τους συμμετοχή στην διαδικασία πρόσβασης των παιδιών στη βασική εκπαίδευση.

Οι τρόποι για να βοηθήσουν πολλοί. Από την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού και συμβουλευτικής μέσω έμπειρων στελεχών, ως την βοήθεια προς τους γονείς των παιδιών, είτε με ελαστικά ωράρια είτε με επιβράβευση σε περιπτώσεις διάκρισης. Το ζήτημα είναι η πλήρης επίγνωση του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση, προκειμένου στο μέλλον να μην φτάσουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να αναζητούν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά και πελάτες, καθώς τα άτομα που σήμερα δεν λαμβάνουν τη βασική εκπαίδευση είναι ταυτόχρονα και οι μελλοντικοί καταναλωτές. Χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, συνήθως σημαίνει χαμηλό εισόδημα και ως εκ τούτου, περιορισμένη αγοραστική δύναμη.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι κινητοποίηση υπήρξε ως προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης των επιχειρήσεων για την επίτευξη του Στόχου 2. Αξιόλογη υπήρξε η προσπάθεια της εταιρείας Cisco στο Mexico. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν οι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι και οι προσπάθειες ξεκινούν απλά για να ξεκινήσουν, με κοντόφθαλμες πρακτικές. Στις περιπτώσεις αυτές, δίνουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να πάρουν μια γεύση από τις δυνατότητες που υπάρχουν, χωρίς όμως να τους εξασφαλίζουν διάρκεια στο χρόνο.

No comments: