Thursday, February 5, 2009

ΜΜΜ - Βοήθησε το περιβάλλον, βοήθησε τον εαυτό σου


Ως φοιτητές σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, σίγουρα όλοι χρησιμοποιούμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αναμφίβολα, πολλοί θα έχουμε αγανακτήσει περιμένοντας κάποιο λεωφορείο που δεν έρχεται ή ξεκινώντας πολύ νωρίς από το σημείο εκκίνησης, προκειμένου να φτάσουμε εγκαίρως στον προορισμό μας.


Φαίνεται, όμως, ότι όσοι κατοικούμε στην πρωτεύουσα δεν έχουμε αναλογιστεί πόσο μας συμφέρει το να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, από άποψη χρόνου, χρήματος αλλά και περιβαλλοντικού κόστους. Δυστυχώς, βέβαια, ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για να συμβάλουν στον περιορισμό έκλυσης των επικίνδυνων ρύπων. Ακόμα και για τους πιο αδιάφορους περιβαλλοντικά, πάντως, υπάρχουν αξιοπρόσεκτοι λόγοι για να το σκεφτούν πολύ καλά προτού ξαναχρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο:


1. Τα έξοδα ενός αυτοκινήτου δεν τελειώνουν με την αγορά του. Αντιθέτως, τότε αρχίζουν. Ο ανεφοδιασμός καυσίμων, η ασφάλιση και η απαραίτητη συντήρηση, έχουν ως συνέπεια ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος συγκριτικά με τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τα εισιτήρια.


2. Αποκτώντας αυτοκίνητο, αποκτάτε και ευθύνες. Χρειάζεται να μετακινείται συχνά για να μην υποστεί βλάβη, να ελέγχονται τακτικά τα ελαστικά, τα λάδια, τα υγρά και ένα πλήθος εξαρτημάτων. Με τα ΜΜΜ το μόνο που σας απασχολεί είναι απλώς το να ξεκινήσετε στη ώρα σας.


3. Έχετε προσπαθήσει να παρκάρετε σε κεντρικά σημεία (και όχι μόνο) του νομού, σε ώρες αιχμής; Αν όχι, μην το προσπαθήσετε. Όση ώρα θα ξοδεύατε για όλη τη διαδρομή, θα την ξοδέψετε ψάχνοντας μια μικρή θέση να παρκάρετε. Ακόμα και αν πληρώσετε για θέση σε parking, κατά κανόνα θα σας κοστίσει παραπάνω απ’ όσο ένα ταξί. Με τα ΜΜΜ το παρκάρισμα θα είναι το τελευταίο πράγμα που σας ενδιαφέρει.


4. Κίνηση. Δε χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, ακόμα και λεωφορεία και τρόλλεϋ (όπου υπάρχουν ξεχωριστές λωρίδες) δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, ενώ οι επιβάτες γνωρίζουν σχεδόν επακριβώς πόση ώρα απαιτείται για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Είτε σας ενδιαφέρει η κατάσταση του περιβάλλοντος είτε όχι, χρησιμοποιήστε ΜΜΜ. Ωφελείτε τους εαυτούς σας. Και άθελά σας, ωφελείτε και όλους τους γύρω σας.

No comments: