Friday, February 6, 2009

Παντειακά Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα


Η καμπάνια Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα έχει ως στόχο την προσβασιμότητα και περαιτέρω χρήση των δημοσίων δεδομένων από τους πολίτες. Σε αυτά τα δεδομένα υπάγεται, προφανώς, και οτιδήποτε είναι σχετικό με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Ως ίδρυμα, μάλιστα, στο οποίο σημειώθηκε ένα πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο, οφείλει περισσότερο από ποτέ να λογοδοτεί για τις οικονομικές και ερευνητικές δραστηριότητές του. Φανταστείτε πόσο πιο εύκολο θα ήταν να είχαν αποφευχθεί τέτοιου είδους παρανομίες, αν οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος ήταν υποχρεωμένοι να λογοδοτούν τακτικά και αναλυτικά στον κάθε Έλληνα πολίτη και φοιτητή.


Χρήσιμο θα ήταν, εμείς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα φαινόμενα αιθουσών με βασικές ελλείψεις - πίνακες, κουρτίνες, σφουγγάρια, σύγχρονα μηχανήματα αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού- να μαθαίναμε αναλυτικά τι ποσά ξοδεύονται για το πανεπιστήμιό μας και πού ακριβώς ξοδεύονται. Ακόμα και οι ημερίδες, οι έρευνες και οι διοργανώσεις συνεδρίων και συμποσίων, απαιτούν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για να γίνουν πράξη. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ενέργειες στο Πάντειο και σε κάθε Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνται με χρήματα που έχουν προκύψει από τη δική μας φορολόγηση και αφορούν στις δικές μας σπουδές, επομένως δεν υπάρχει τίποτα πιο εύλογο από το να θέλουμε να είμαστε ενήμεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το Πάντειο. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να κατορθώναμε να ασκήσουμε μια έμμεση μορφή πίεσης και ελέγχου απέναντι σε εργαζομένους που, ενδεχομένως, να μην εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ή ακόμη και σε μια μειοψηφία φοιτητών οι οποίοι με τις πράξεις τους ζημιώνουν την πλειοψηφία.


Η διαχείριση των θεμάτων του Παντείου είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να μας αφορούν σχετικά με τα δημόσια δεδομένα. Ας υπογράψουμε λοιπόν όσοι το επιθυμούμε, για την αντίστοιχη καμπάνια, ελπίζοντας ότι θα τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή ο νόμος που θέλει τους πολίτες να γνωρίζουν πού καταλήγουν τα χρήματά τους.

Για τις υπογραφές, το site είναι: http://www.gopetition.co.uk/online/21548.html

No comments: