Monday, February 9, 2009

Φτώχεια και πείνα

Πείνα ορίζεται ως η έλλειψη επαρκούς τροφής για την εκτέλεση ελαφράς φυσικής δραστηριότητας
  1. Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική εκείνη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Η έννοια της φτώχειας επιδέχεται δύο ορισμών:ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα καθορισμένο ποσό ευρώ (ή συνηθέστερα δολάρια) την ημέρα. Είναι δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σε τιμές του 1985. Ιδανικό ποσοστό απόλυτης φτώχειας είναι το 0%.
  2. ως σχετική φτώχεια ορίζεται το ποσοστό των ατόμων σε μια χώρα που ζουν με εισόδημα κατώτερο ενός συγκεκριμένου ποσοστού του διάμεσου εισοδήματος (συνήθως 50%) στην χώρα. Δηλαδή αν το ποσοστό είναι 50% και το διάμεσο εισόδημα 10.000 δολάρια, ο δείκτης φτώχειας είναι ο αριθμός ατόμων που ζουν με λιγότερο από 5000 δολάρια ετησίως, διαιρεμένος δια τον συνολικό πληθυσμό.
Ευτυχώς στην Ελλάδα τα δύο αυτά προβλήματα δεν αποτελούν μάστιγα χωρίς αυτό να εννοεί οτι τα φαινόμενα αυτά εκλείπουν. Παρά το γεγονός αυτό και πέρα απο την απλοική μορφή φτώχειας που έχουμε συναντήσει ίσως στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν και χώρες στις οποίες κάθε χρόνο πεθαίνουν από υποσιτισμό έξι εκατομμύρια παιδία πριν κλείσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους. Γενικότερα περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν πεινασμένοι στο κρεβάτι κάθε μέρα… 300 εκατομμύρια είναι παιδιά. Τέλος ενδεικτικά αναφέρω οτι το 50% των Αφρικανών υποφέρουν από αρρώστιες που έχουν σχέση με το νερό, όπως η χολέρα και η παιδική διάρροια.
Κύρια αίτια αυτής της κατάστασης είναι η συνεχόμενη αύξηση των τιμών των βασικών πρώτων υλών , η ανεργία , η εργασία με πληρωμή κάτω απο 1$ την ημέρα καθώς και η συνεχόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων που σπρώχνει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους στην φτωχεία .

No comments: