Monday, February 2, 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: Είναι εντυπωσιακό τελικά το πόσο απλός, στη σύλληψή του καθώς και στην εφαρμογή του, ήταν ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας SIEMENS. Η δωροδοκία κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού και της επιχειρησιακής της πρακτικής.
Θλιβερό όμως, όταν συνειδητοποιούμε πως αυτή η πρακτική καρποφόρησε περισσότερο σε χώρες, που η χαλαρή λειτουργία των δημόσιων θεσμών και του δημόσιου βίου, η ανοχή των πολιτικών και κοινωνικών συστημάτων, είχαν βαθιές ρίζες στην νοοτροπία των πολιτών. Έτσι οι μίζες βρήκαν εύκολα το δρόμο τους.
Μία από τις χώρες που αναπτύχθηκε η εν λόγω εταιρία είναι η Ελλάδα. Η απάντηση στο «γιατί», δεν είναι εξίσου απλή.
Ζούμε σε μια χώρα που λειτουργεί με ένα δημόσιο δίκαιο από τα πλέον άρτια. Το Σύνταγμα και οι νόμοι μας καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα περιπτώσεων δημοσίου δικαίου, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη όσο και στην καταστολή. Δυστυχώς για μας το δίκαιο δεν εφαρμόζεται. Αποτέλεσμα είναι να καταλύονται οι ιστοί του και κατά προέκταση η δημόσια τάξη.
Η ατιμωρησία και η έλλειψη συνεπειών χαρακτηρίζει πρωτίστως το κλίμα στις τάξεις των πολιτικών, των δημοσίων ανδρών αυτής της χώρας, διευρύνοντας υπερβολικά τα ήδη ελαστικά του όρια.
Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια λειτουργίας κράτους και επιχειρήσεων, η εταιρική κουλτούρα της SIEMENS (και όχι μόνο) αντανακλούσε τη φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Στην προκειμένη περίπτωση, ο σκοπός επιτεύχθηκε (δυστυχώς) μέχρις ενός βαθμού, αλλά τα «μέσα», έστω κι αργά, δεν αγιάστηκαν. Οι εικονικές συμβάσεις, ο τρόπος διαχείρισης του «μαύρου χρήματος» μέσω συμβάσεων για «υπηρεσίες συμβούλων», βγαίνουν στο φως με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αφήνοντας τον πολίτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις αμήχανο. Όχι επειδή το κράτος μας επεδίωξε την αποκάλυψη (το αντίθετο μάλιστα), αλλά γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να ακολουθήσουμε το μονοπάτι, που άλλα κράτη χαράζουν. Εκείνο το μονοπάτι της διαφάνειας και της τιμωρίας των ενόχων. Οι διωκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν αποτελεσματικά αποδεικνύοντας πως όταν θέλουν τα κράτη, μπορούν.
Η τιμωρία των υπευθύνων του σκανδάλου της SIEMENS, η λήψη μέτρων για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα δεν θα αποτελέσει για εμάς μόνο μια απόδειξη ότι ζούμε σ΄ένα κράτος που λειτουργούν οι θεσμοί και οι νόμοι του, αλλά και κοινωνική δικαίωση που θα μας κάνει να πιστέψουμε (ή να ελπίζουμε;) πως η 11η εντολή «πρόσεχε μην πιαστείς», δεν θα λειτουργήσει αν εμείς δεν το επιτρέψουμε.

No comments: