Friday, February 6, 2009

GREEKS for Informed Democracy


Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις εντός και εκτός του μαθήματος για το αν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με αυτήν του Americans for Informed Democracy. Προφανώς αν υπάρχει θέληση, όλα καθίστανται δυνατά. Ακόμα, όμως, και αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχουν το χρόνο και την επιθυμία να οργανώσουν μια νέα προσπάθεια από το μηδέν, η λύση ήδη υπάρχει και ακούει στο όνομα AIESEC.


Η AIESEC είναι ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός μη κρατικός/κομματικός/κερδοσκοπικός, ο οποίος απλώνεται σε ένα δίκτυο 100 χωρών και 1100 Πανεπιστημίων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η Ελλάδα τα τελευταία 52 χρόνια. Η δράση του θυμίζει σε πολλά σημεία αυτήν του AID, καθότι στηρίζεται σε νέους οι οποίοι, πέραν του να ανταλλάσσουν απόψεις πάνω σε παγκόσμια και εθνικά κοινωνικά ζητήματα, προετοιμάζονται ώστε να γίνουν καλύτεροι ηγέτες του αύριο. Μέσα από συνέδρια, ημερίδες, εκδρομές και ποικίλες εκδηλώσεις, γνωρίζουν καλύτερα τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, ενώ ανακαλύπτουν και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους με μια πληθώρα δημιουργικών τρόπων.


Πολύ σημαντική είναι και η δυνατότητα που προσφέρει, ως παγκόσμιος οργανισμός, στα μέλη του να εργαστούν για ένα χρονικό διάστημα σε μια άλλη χώρα που υπάγεται στο δίκτυο της AIESEC. Εφαρμόζεται, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο ένα πρόγραμμα ανταλλαγής, δίνοντας την ευχέρεια σε όποιον το επιθυμεί να γνωρίσει νέες προκλήσεις και μέρη, με απώτερο σκοπό να αναπτύξει μια πιο σφαιρική αντίληψη και να γίνει ένας πιο σωστός και ολοκληρωμένος πολίτης και ηγέτης του μέλλοντος.


Όπως και το AID, αντίστοιχα και η AIESEC υποστηρίζεται διεθνώς από πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Microsoft, η Shell, η Cadbury, η Unilever κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site: http://www.aiesec.org/greece/

No comments: