Saturday, February 14, 2009

Από την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που μελετήσαμε το Νοέμβριο προκύπτει, εκτός των άλλων, ότι  ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, αν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους σε εξίσου μεγάλο βαθμό με τους διάφορους κοινωνικούς παράγοντες (!) , οι προσπάθειες που γίνονται από τον καθένα από εμάς ατομικά για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχουν ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα!

Είναι λυπηρό κατά τη γνώμη μου να βλέπουμε ότι παρόλη την ενημέρωση και τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχει ακόμα αυτή η πεποίθηση.  Φυσικά και είναι γεγονός ότι δεν αρκεί ένα άτομο για να επαναφέρει τον πλανήτη. Αν όμως ο καθένας από εμάς εντάξει στην καθημερινότητά του μικρές «οικολογικές» συνήθειες, χωρίς να περιμένει να δοθούν λύσεις από άλλους  η διαφορά θα είναι μεγάλη. Από τη στιγμή που οι πολίτες ενημερώνονται σχετικά με τα προβλήματα και τις πιθανές  λύσεις τους μέσα από τις  σχετικές καμπάνιες, μένει να αλλάξει η νοοτροπία τους και αυτό φαίνεται πως θα είναι το δυσκολότερο κομμάτι. 

Πρόσφατα έτυχε να βρεθώ σε μία συζήτηση συνομήλικων ατόμων με θέμα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και έμεινα άναυδη όταν ένας νεαρός είπε με απόλυτη βεβαιότητα ότι «όλος αυτός ο ντόρος» σχετικά με το περιβάλλον και τα προβλήματα γίνεται για να «πουλάνε» τα κανάλια και οι επιχειρήσεις!!!  Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα το ακούμε αυτό και για πόσο καιρό όλοι θα κατηγορούμε τους άλλους γι αυτά που συμβαίνουν, γιατί κακά τα ψέματα αυτό γίνεται, κρίνεται όμως αναγκαίο να αναδιαμορφωθούν κάποιες ιδέες ώστε να έχουν αποτελέσματα οι πολύ συχνά εξαιρετικές προσπάθειες σχετικών οργανισμών και των εταιριών.

No comments: