Wednesday, February 11, 2009

Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα


Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) έχει ως στόχο την παροχή από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και την κινητοποίηση των πολίτων και του πολιτικού προσωπικού για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας αυτής είναι ποικίλα. Καταρχάς, στηρίζει το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας καθώς μέσω αυτής διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα. Συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη καινοτομιών και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών και παράλληλα ωθεί τους πολίτες να ελέγξουν την εξουσία και να πιέσουν ώστε να παραχθεί πολιτική "από-τα-κάτω" (grassroot).

Πρέπει να σημειωθεί πως η κοινωνική και πολιτική σημασία της παραγωγής δημόσιων ποιοτικών δεδομένων καθώς και της ελεύθερης επαναχρησιμοποίησής τους είναι μεγάλη... και αυτό γιατί μία τέτοια δυναμική δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και οργανισμούς του δημοσίου να αναπτύξουν πληθώρα εφαρμογών σχετικά με την διαχείριση πόρων... ενώ αποτελεί και ένα εργαλείο για περισσότερη διαφάνεια, συμμετοχή και ισηγορία.

Πολλοί θα συνφωνήσουν με την άποψη πως η πρωτοβουλία 4Δ θα βοηθήσει πολυ στα τεκταινόμενα της Ελλάδας...καθώς πρόκειται για μια χώρα η οποια κοντεύει να βυθιστεί στη διαφθορά!!! (---> Στην καθόλου τιμητική 56η θέση βρίσκεται η χώρα μας στην καταπολέμηση της διαφθοράς σύμφωνα με την έκθεση για το 2007 της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια». )

Ένα περαιτέρω σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η Διαφθορά έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα!!!! Ο θεωρούμενος ως μεγάλος και εντιμότατος νομοθέτης, Σόλων, καθιέρωσε τον 5ο αιώνα τη Σεισάχθεια, δηλαδή τη διαγραφή των χρεών. Όπως λοιπόν γράφει ο Αριστοτέλης, λίγο καιρό πριν την ανακοινώσει, ενημέρωσε τους φίλους του οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν μεγάλα δάνεια , τα οποία με την απόφαση του Σόλωνα διαγράφηκαν. Έτσι έγιναν πάμπλουτοι...

Εκτός αυτού, ο Περικλής, ο δημιουργός της Χρυσής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε τα «μυστικά κονδύλια» αφού πήρε από το ταμείο της Αθήνας 10 τάλαντα (όπως αναφέρει ο Πλούταρχος), ποσό τεράστιο για την εποχή και στη λογοδοσία της Πνύκας, όταν ρωτήθηκε τι τα έκανε, απάντησε «ανηλώμενα εις το δέον»¨("τα έδωσα εκεί που έπρεπε"), χωρίς καμιά άλλη εξήγηση.

Τέλοσ, ο Θεμιστοκλής έλεγε ότι δεν έχει καμιά αξία να είσαι ηγέτης, αν δεν πλουτίσουν οι φίλοι σου, ενώ την ίδια άποψη διατύπωνε και ο βασιλιάς της Σπάρτης!!!

No comments: