Thursday, February 5, 2009

Ανακύκλωση Χαρτιού

Τετραπλασιασμός της ανακύκλωσης για την Ελλάδα το 2008, σε 25% του συνόλου των απορριμμάτων από 6% που ήταν το έτος 2004! Το θετικό αυτό μήνυμα, καθώς και την υπογραφή απόφασης για την προμήθεια 5.500 μπλε κάδων, προκειμένου να φτάσουμε το στόχο του 33% (μέσο επίπεδο ανακύκλωσης των 15 κρατών μελών της Ε.Ε.) έως το 2012 ανακοίνωσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με Δελτίο Τύπου.

Η Ελλάδα ωστόσο, καταλαμβάνει την 2η θέση στην Ευρώπη στην ανακύκλωση μπαταριών, καθώς το σύστημα που ανέπτυξε η «ΑΦΗΣ Α.Ε.», με την παροχή 38.500 κάδων με κατανομή αντίστοιχη της πληθυσμιακής, βρήκε ανταπόκριση από τον κόσμο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως όταν ο σωστός σχεδιασμός συνυπάρξει με την καλή διάθεση από την πλευρά των πολιτών τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορούν να είναι.

Χρειάζεται βέβαια πολύ δουλειά ακόμη, προκειμένου ο Έλληνας να συνειδητοποιήσει την αξία της ανακύκλωσης και να στραφεί στην επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως π.χ. το χαρτί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από ένα τόνο ανακυκλωμένο χαρτί:
 Σώζουμε 17 δέντρα.
 Εξοικονομούμε ενέργεια και κατανάλωση νερού κατά 50%.
 Πετυχαίνουμε λιγότερη ρύπανση κατά 74%
 Μειώνουμε τα απορρίμματα προς τις χωματερές
 Δημιουργούμε 5πλάσιες θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα όμως είναι να γνωρίζουμε και ποιες είναι οι χάρτινες συσκευασίες που ανακυκλώνονται. Μια ματιά στις παρακάτω ιστοσελίδες θα βελτιώσει τον τρόπο που ξεχωρίζετε τις συσκευασίες προς ανακύκλωση:
http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138308
http://www.wwf.gr/newsletter/sep2008/
http://www.recyclelogos.org/index.htm
http://www.pacebutler.com/blog/recycling-symbols

No comments: