Monday, February 2, 2009

Η SIEMENS ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ. Η ΕΛΛΑΔΑ;


Ευχάριστες εκπλήξεις επεφύλασσε για την Γερμανική οικονομία ο πρώτος μήνας του 2009. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε, ενώ η Siemens παρά το σκάνδαλο για τη διαφθορά στους κόλπους της ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας κατά 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007!! Φαίνεται ότι το πρόγραμμα επανασχεδιασμού που υιοθέτησε η εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, λειτούργησε θετικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου και την επιστροφή στην κερδοφορία.
Τα πράγματα δεν φαίνεται όμως να είναι τα ίδια για την χώρα μας και την οικονομία της. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες με την πιο ενεργή συμμετοχή στις δωροδοκίες που είχε επιλέξει η μητρική εταιρεία ως κομμάτι της στρατηγικής της και «φιγουράρει» στην 57η θέση της κατάταξης για τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, με βαθμολογία 4,7. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς του 2008, «η βελτίωση του CPI κατά ένα βαθμό [στη δεκαδική κλίμακα] αντιπροσωπεύει αύξηση εισροής κεφαλαίων κατά 0,5 τοις εκατό του ΑΕΠ μιας χώρας και αύξηση των μέσων εισοδημάτων κατά ένα ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 4 τοις εκατό. Εάν το 4,7 με το οποίο βαθμολογήθηκε φέτος η Ελλάδα έφθανε στο 5,7, τότε θα υπήρχε μια αύξηση εισροής κεφαλαίων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ τα εισοδήματα των πολιτών θα αυξάνονταν κατά 4%». Δυστυχώς τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την διεθνή αρνητική οικονομική κατάσταση και μια σειρά άλλων προβλημάτων που εντοπίζονται στο εσωτερικό της χώρας μας, συνιστά μείωση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, γεγονός που θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη, την απασχόληση κ.λπ.

Παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο της Siemens πήρε διαστάσεις ντόμινο, ξεσκεπάζοντας το πιο οργανωμένο δίκτυο συμμετοχής διεφθαρμένων στελεχών και κοινωνικών λειτουργών, άμεση και πρωτοφανής υπήρξε και η διακρατική συνεργασία μεταξύ των διωκτικών μηχανισμών που κατάφεραν να εντοπίσουν σημαντικό τμήμα του δικτύου.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά διεκδικούμε ως χώρα τα πρωτεία στην συγκάλυψη των υπευθύνων, κωλυσιεργώντας στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των εμπλεκομένων τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον πολιτικό κόσμο. Το πρώτο βήμα έγινε μόλις πριν λίγες μέρες με την δέσμευση των λογαριασμών 38 περίπου ατόμων, μένει να δούμε εάν θα αποκαλυφθούν όλοι οι υπαίτιοι και το πώς θα πορευτούμε μετά από αυτό ως πολίτες και ως χώρα.

No comments: