Thursday, February 12, 2009

Hyundai: Η άλλη Siemens

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι και η χώρα μας αναμείχθηκε στην υπόθεση Siemens, πολύς θόρυβος προκλήθηκε γύρω από αυτό το μείζον επιχειρηματικό και πολιτικό σκάνδαλο. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία από τα ελληνικά Media, πιθανότατα λόγω του ότι δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη αποκάλυψη για την Ελλάδα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί και το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2006 στη Νότια Κορέα, με την εταιρία Hyundai σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με την ίδια λογική βάσει της οποίας δρούσε η Siemens, έτσι ακριβώς και η Hyundai δωροδοκούσε πρόσωπα-κλειδιά, προκειμένου να εξασφαλίσει συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι παράνομες ενέργειές της αποκαλύφθηκαν το Μάρτιο του 2006, ενώ ένα μήνα μετά, η επιχείρηση αναγνώρισε δημοσίως το λάθος της και απολογήθηκε, δεσμευόμενη να χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δολλάρια σε φιλανθρωπίες! Σε ανάλογο «φιλανθρωπικό έργο» επιδόθηκε και η Samsung, έχοντας επίσης ως σκοπό να εξιλεωθεί για παράνομες πράξεις του παρελθόντος. Εντυπωσιακή είναι, πάντως, η ευκολία με την οποία ζητούν συγγνώμη οι εταιρίες, κάνοντας κατάχρηση της έννοιας «Εταιρική φιλανθρωπία» και μη αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τις επιλογές τους.


Αισιόδοξο είναι, ωστόσο, το ότι ο πρόεδρος της Hyundai καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών. Η ατιμωρησία και η ανεκτικότητα απέναντι στη διαφθορά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας με το σκάνδαλο Siemens, είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Ιδίως σε χώρες αναπτυσσόμενες, όπως είναι αυτές της Ασίας, όπου τέτοια φαινόμενα μαστίζουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, επιβάλλεται οι κυβερνήσεις να παρέμβουν άμεσα, θεσπίζοντας ουσιαστικούς νόμους και επιβαρύνοντας με αυστηρές κυρώσεις τους παραβάτες.
Για το σκάνδαλο της Hyundai, ενδεικτικά σας παραθέτω το site:
http://www.ethicalcorp.com/content.asp?ContentID=4313

No comments: