Monday, February 2, 2009

Δημόσια Δεδομένα


Δημόσια Δεδομένα...Μπορούν να γίνουν δικά μας δεδομένα?

Η εξέλιξη προς μια κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας επηρεάζει σήμερα τη ζωή του κάθε πολίτη καθοριστικά επιτρέποντάς του να αφομοιώνει, αλλά και να παράγει, περισσότερη γνώση από ποτέ. Ο δημόσιος τομέας παράγει πληθώρα πληροφοριών, ελάχιστο μέρος των οποίων γνωστοποιείται στους πολίτες. Παρόλο που αυτά τα δεδομένα μας αφορούν και οφείλουμε να τα γνωρίζουμε παραμένουν "κλειδωμένα" και μη προσβάσιμα για τους απλούς πολίτες. Δεν είναι δυνατόν για μια χώρα που προσπαθεί να προάγει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια (λέμε τώρα) να κρατά καλά κρυμμένα στοιχεία που αφορούν δημόσιες δαπάνες, στατιστικά και χωροταξικά δεδομένα, πόσο μάλλον να μην επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση στους νόμους και τις διατάξεις του κράτους.
Το μόνο παρηγορητικό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών. Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος δημιουργήθηκε η ιστοσελίδαΔιαφάνεια 4 Δημόσια Δεδομένα Δικά μας Δεδομένα (www.publicdata.gr) και στόχος της είναι να αναδείξει πόσο σημαντική είναι η αναγκαιότητα παροχής, από τους Δημόσιους Φορείς, πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν. Αυτή η πρωτοβουλία κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο αλλά και υπογραφές καθώς στη σελίδα http://www.gopetition.co.uk/online/21548.html μπορεί οποιοσδήποτε τίθεται υπέρ της δημοσιοποίησης των δημόσιων δεδομένων να υπογράψει.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό republic που διοργάνωσε ένα εργαστήρι συζήτησης του Θέματος: Δημόσια Δεδομένα-για ποιους και με ποιον τρόπο, και οι απαντήσεις και οι απόψεις που ακούστηκαν βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.re-public.gr/?p=356

Σειραγάκη Κλειώ

No comments: