Thursday, February 12, 2009

Η Ελλάδα κάνει και πάλι τη διαφ(θ)ορά..

Καταρχήν να σας πω ότι πριν από λίγους μήνες δεν περίμενα να μάθω ποτέ τί ακριβώς συνέβη με την Siemens, γιατί δεν παρακολουθώ τηλεόραση ούτε διαβάζω εφημερίδες τόσο συχνά (η LIFO και η ATHENS VOICE δεν μπορούν να θεωρηθούν εφημερίδες τέτοιου τύπου, σωστά? ). Βασικός λόγος που δεν θα μάθαινα τίποτα είναι βέβαια η αδιαφορία μου, λυπάμαι που το λέω, αλλά ξέρω πως στην Ελλάδα ποτέ κανείς δεν λαμβάνει την τιμωρία που του αξίζει όσον αφορά σε ζητήματα διαφθοράς, οπότε δεν έχω λόγο να ασχοληθώ γιατί απλά θα τσατιστώ και τίποτα παραπάνω. Χαίρομαι που τελικά έμαθα, η αδιαφορία είναι πολύ άσχημο πράγμα, και επικίνδυνο. Μπορεί με μεγάλη ευκολία να σε αποκλείσει από συζητήσεις, και τελικά από κοινωνικά ζητήματα.
Αυτό που ήθελα να πω και συγνώμη για την τεράστια εισαγωγή, είναι ότι βρίσκω εντελώς απαράδεκτο το εξής: Από το 1999 και έπειτα η δωροδοκία πολιτικών ξένων χωρών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων έγινε παράνομη. Το 2002, η απαγόρευση των δωροκιών αυτών επεκτάθηκε και στους εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρίες. Παράλληλα με αυτό, η Siemens πήρε αυστηρότερα μέτρα για την προστασία κατά της διαφθοράς, ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε στα χαρτιά. Όμως, τα διευθυντικά στελέχη της Siemens, αντί να υπακούσουν στους νέους κανόνες, άρχισαν να επινοούν όλο και περισσότερους περίπλοκους ελιγμούς με σκοπό να κερδίσουν νέες προσφορές.
Το ερώτημά μου είναι αυτό: Δεν μπορώ να καταλάβω, αφού ήξεραν πως πριν απαγορευτούν οι δωροδοκίες, η Siemens είχε την τακτική να δωροδοκεί ανεξέλεγκτα. Κάτι τέτοιο όμως, όταν συμβαίνει σε μια εταιρία, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, λόγω ενός νόμου. Αυτή η τακτική που ακολουθείται είναι ένα σκεπτικό, μια Α συμπεριφορά του προσωπικού όλης της εταιρίας. Πώς λοιπόν περιμένανε να αλλάξει τακτική από τη μια μέρα στην άλλη?? Ήταν τόσο δύσκολο να σκεφτούν ότι είναι λίγο ύποπτο να δηλώνει στα χαρτιά ότι παίρνει μέτρα κατά της διαφθοράς ενώ έχει προηγηθεί τόση διαφθορά πριν από την εφαρμογή του νόμου? Και εν πάσει περιπτώσει γιατί αργήσαν τόσο πολύ να κάνουν έναν έλεγχο??
Τα ονόματα των εμπλεκόμενων όσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα δεν θα δημοσιοποιηθούν, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή. Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα κάνει τη διαφορά.
ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ,
ΕΣΕΙΣ?

No comments: