Monday, February 9, 2009

Πρωτόκολλο του Κίοτο

Το πρωτόκολλο του Κυότο είναι το σημαντικότερο έγγραφο καταπολέμησης των κλιματικών μεταβολών. Περιλαμβάνει τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι περισσότερες εκβιομηχανισμένες χώρες για τον περιορισμό των οικείων εκπομπών ορισμένων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπεύθυνων για τη θέρμανση του πλανήτη, κατά μέσο όρο κατά 5%. Η Ελλάδα αρχίκα είχε αποκλειστεί απο αυτό το πρωτόκολλο αλλα πλέον πληροί όλες τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στους ευέλικτους μηχανισμούς (εμπορία ρύπων κ.α.) του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αναλυτικότερα, στην απόφασή της η Επιτροπή του ΟΗΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
1. Η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις, ώστε το Εθνικό Σύστημα Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
2. Το Εθνικό Σύστημα έχει όλες τις δυνατότητες και την τεχνική επάρκεια να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να καταθέτει εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία στην Γραμματεία Κλίματος του ΟΗΕ. 3. Με την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού του ΥΠΕΧΩΔΕ και της πρόσληψης τεχνικού συμβούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ) διασφαλίζεται η συνέχεια του Συστήματος σε διάρκεια χρόνου.
4. Οι Εκθέσεις για τις τελευταίες απογραφές των εκπομπών που κατέθεσε η Ελλάδα, σε εφαρμογή του νέου συστήματος, είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με αυτές των παλαιοτέρων ετών.

No comments: