Wednesday, February 11, 2009

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που λάμβανε πάντα χώρο στο περιβάλλον.
Ο περιορισμός της έκκλησης στην ατμόσφαιρα, διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για να αποτρέψουμε την ενίσχυση του φαινομένου και κατά συνέπεια την περιβαλλοντική καταστροφή.
Μέχρι χθες, τα συμφέροντα του φορέα, που θα επιβάλλει μέτρα ενεργειακού ελέγχου και των επιχειρηματιών, που επενδύουν, προμηθεύονται και κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων, ήταν αντίθετα.
Σήμερα όμως, είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως την αύξηση της θερμοκρασίας, την κλιματολογική μεταβολή, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Η αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων πλέον ζητημάτων επείγει διότι τα δεδομένα το επιβάλλουν. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου πλήττει τη γη στο σύνολό της. Είναι αναγκαίο να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα από τις Δημόσιες Αρχές (σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας, κράτους, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών) για τον περιορισμό εκπομπών αερίων, τόσο από τον ιδιωτικό αλλά και από τον δημόσιο τομέα καθώς η σύγκρουση μεταξύ τους εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Το ίδιο ισχυρή πρέπει να είναι λοιπόν και η φορολογία καθώς και η τιμωρία (μέσω προστίμων) για εκείνους που καταστρέφουν το περιβάλλον και εμάς που ζούμε μέσα του.
Επίσης επιβάλλεται μια οργανωμένη και συστηματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς το αποτέλεσμα της καλής πληροφόρησης είναι η γνώση, που μπορεί να δημιουργήσει την περιβαλλοντική ηθική. Την συνειδητοποίηση, ότι όταν κάνουμε κακό στο περιβάλλον, κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Την απόκτηση της πεποίθησης πως με απλές κινήσεις (με το να κλείσουμε τον διακόπτη, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο, να ανακυκλώνουμε) κάνουμε καλό στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας.
Δεν υπάρχει χρόνος. Έχουμε αργήσει ήδη.
Ας ξεκινήσουμε. Αξίζει να προσπαθήσουμε.Τώρα…

No comments: