Sunday, February 8, 2009

Φυσικό μεταλλικό νερό Αυρα και Green design Festivall

Το Green Design Festival είναι μια υπαίθρια, δωρεάν για το κοινό, πολιτισμική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, από 10/9-1/10/08, η πλατεία Συντάγματος όπως και άλλα μέρη της Αθήνας μετατράπηκαν με τη βοήθεια νέων και εξελιγμένων τεχνολογιών σε χώρο οικολογικών ιδεών και εφαρμογών. Στόχος του φεστιβάλ ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα, μέσα από πρωτοποριακές εκδηλώσεις, και η καθοδήγησή τους σε νέες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Το ΑΥΡΑ it’s so easy being green είναι μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης αυτής και στηρίζει όλες τις δράσεις του GDF(Green Design Festival) με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία «πράσινων» πόλεων. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το AYRA it’s so easy being green υποστήριξε τον πρώτο συμβολικό κάθετο κήπο στην Ελλάδα, που έντυσε ένα τμήμα της όψης του Παλαιού Δημαρχείου Αθήνας.
Οι κάθετοι κήποι θεωρούνται παγκοσμίως από τις πλέον ενδεδειγμένες, καλαίσθητες και «πράσινες» λύσεις για τις πόλεις, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ισορροπίας του αστικού οικοσυστήματος. Εφαρμόζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους και επιβιώνουν υπό όλες τις κλιματικές αλλαγές. Εμπνευστής των κάθετων κήπων είναι ο Γάλλος βοτανολόγος και ερευνητής Patrick Blanc, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «πράσινος» άνθρωπος. Έπειτα από έρευνα για το αν και πώς τα φυτά μπορούν να αναπτύσσονται κάθετα, χωρίς την ανάγκη εδάφους, ανέπτυξε ένα τρόπο να δημιουργεί κήπους σε τοίχους. Η ιδέα του αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε 43 κτήρια ανά τον κόσμο (π.χ. Μουσείο Quai Branly του Παρισιού, στη μπουτίκ Marithe & Francois Girbaud στο Μανχάταν, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Καναζάουα στην Ιαπωνία).
Οι κάθετοι κήποι παρέχουν πληθώρα περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω αυξημένης μόνωσης, επεκτείνουν το όριο ζωής των επιφανειών λόγω μεγαλύτερης προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, παρέχουν ηχομόνωση, βελτιώνουν την αισθητική όψη του κτιρίου, προστατεύουν από την υπέρυθρη ακτινοβολία και μετριάζουν την πίεση που ασκεί ο αέρας, καθιστώντας το κτίριο περισσότερο αεροστεγές, περιορίζουν σημαντικά την αύξηση αλλά και την απώλεια θερμότητας που παρατηρείται στα κτήρια, μετριάζουν την υγρασία, συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μειώνουν την αντανακλώμενη θερμότητα. Σε συνδυασμό με άλλες «πράσινες» εφαρμογές, η τεχνολογία των κάθετων κήπων μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών μιας πόλης. Οι κάθετοι κήποι συγκρατούν τα νερά των νεροποντών και εμποδίζουν την κίνηση της σκόνης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης, απορροφώντας τις ρυπαντικές ουσίες. Θεωρούνται εν γένει μια από τις ιδανικότερες «πράσινες» λύσεις για την πόλη.

Περισσότερα για τα παραπάνω στο: http://www.eurocharity.eu/article.php?article_id=4705

No comments: