Saturday, February 7, 2009

Έρευνες στην Κύπρο για τη Siemens


Έρευνα που αφορά την υπόθεση Siemens διεξάχθηκε και στην Κύπρο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπαρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Αστυνομία δεν διερευνά τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος στην Κύπρο, αλλά εξετάζει την υπόθεση μετά από αίτημα της Αστυνομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι εάν διαπιστωθεί κατά τις εξετάσεις, που θα διενεργηθούν ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα στην Κύπρο ασφαλέστατα η κυπριακή Αστυνομία θα προχωρήσει κανονικά, αλλά όπως διαπιστώνει ο κ. Παπαγεωργίου «στο παρόν στάδιο δεν έχει διαφανεί το παραμικρό που να δείχνει ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Από τις αρχές Μαΐου το αίτημα
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι στις αρχές Μαΐου η Αστυνομία παρέλαβε μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης αίτημα νομικής αρωγής από την Αθήνα, για να γίνουν κάποιες εξετάσεις σχετικά με την υπόθεση Siemens. Ανέφερε ότι η διερεύνηση του σχετικού αιτήματος άρχισε αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Όπως εξήγησε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας «στην Αστυνομία έφτασε τέλος Μαΐου, στάλθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος και άρχισε η εκτέλεση του», προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ λήφθηκε συμπληρωματικό μήνυμα για το ίδιο θέμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν εκτελεστεί τα δύο αιτήματα κατά το ήμισυ».
Σημείωσε ότι «μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και οι ανακρίσεις θα σταλούν με συνοδευτική επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια στις ελληνικές Αρχές».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να γίνουν εξετάσεις για κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο και έχουν δώσει κάποια στοιχεία στην κυπριακή Αστυνομία και οι έρευνες άρχισαν και συνεχίζονται.
Σε ερώτηση εάν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει γνώση η Αστυνομία για την υπόθεση Siemens, όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι αναφορικά με την Κύπρο είναι η πρώτη φορά, διευκρινίζοντας πως η ελληνική Αστυνομία είναι για πρώτη φορά που ζήτησε να γίνουν εξετάσεις επί του θέματος.
Δεν διερευνάται η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος
Για το αντικείμενο της έρευνας, είπε ότι στην Ελλάδα διερευνάται υπόθεση για διαφθορά – δωροδοκία, ενώ διευκρίνισε ότι στην Κύπρο η Αστυνομία δεν διερευνά τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.
«Μετά από παράκληση της οποιασδήποτε χώρας», ανέφερε, «και νοουμένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εμείς αναλαμβάνουμε να εκτελέσουμε αυτό το ερώτημα, δηλαδή να κάνουμε τις αναγκαίες έρευνες ανακρίσεις και να απαντήσουμε προς τη χώρα, που μας ερωτά και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Αστυνομία».
Επεσήμανε ότι «εμείς δεν διερευνούμε κάποιο ποινικό αδίκημα που διαπράχθηκε στην Κύπρο. Εάν διαπιστωθεί από τις εξετάσεις που θα κάνουμε και θα ολοκληρώσουμε ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα στην Κύπρο, ασφαλέστατα θα προχωρήσουμε και εμείς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει διαφανεί το παραμικρό που να δείχνει ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Σε ερώτηση αν η έρευνα αφορά και την ΑΤΗΚ, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι στο αρχικό αίτημα δεν αναφερόταν η ΑΤΗΚ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ωστόσο ότι η κυπριακή Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις ανακρίσεις και τις καταθέσεις και θα απαντήσει μέσω του Υπουργείου της στην ελληνική αστυνομία πολύ σύντομα.


Το άρθρο είναι από την την σελίδα του καναλιού Sigma

No comments: