Sunday, February 8, 2009

Οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας

Εξάλειψη συνθηκών πλήρους φτώχειας και πείνας, Επίτευξη παγκόσμιας βασικής εκπαίδευσης, Προώθηση της ισότητας των φύλων, Μείωση της παιδικής θνησιμότητας, Βελτίωση της μητρικής υγείας, Καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, Διασφάλιση περιβαλλοντικής αειφορίας, Δημιουργία Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ανάπτυξη. Η υλοποίηση των στόχων της Χιλιετίας δεν θα δημιουργήσουν έναν ιδανικό κόσμο, άλλωστε μια τέτοια σκέψη ίσως είναι ουτοπία, αλλά σίγουρα θα τον βελτιώσουν. Αν και το μερίδιο ευθύνης των κυβερνήσεων για την υλοποίησή τους είναι πολύ σημαντικό, εξίσου σημαντικό είναι και το μερίδιο το νέων, οι δικές μας ενέργειες, η δική μας ενημέρωση, η δική μας κινητοποίηση για έναν κόσμο όχι καλύτερο αλλά τουλάχιστον για έναν κόσμο ανθρώπινο.
-1,2 δις άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1$ την ημέρα, 28.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά λόγω φτώχειας… Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη ούτε από μεμονωμένες προσπάθειες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως νέοι είναι, συμμετέχοντας σε ανάλογες οργανώσεις, να σκεφτούμε και να προτείνουμε ιδέες για την μείωση ή ιδανικότερα εξαφάνιση της φτώχειας και να προσπαθήσουμε για την υλοποίησή τους.
-133 νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν! Η εκπαίδευση είναι αυτή που δίνει ώθηση στον άνθρωπο, τον αφήνει να προχωρήσει μπροστά, να εξελιχθεί και να εξελίξει κατ’ επέκταση την κοινωνία στην οποία ζει. Άλλοι έχουν το δικαίωμα σε αυτή και άλλοι όχι. Ήδη πολλοί νέοι αναλαμβάνουν να διδάσκουν συνομήλικους τους, συμβάλλοντας στην προσπάθεια επίτευξης του δεύτερου στόχου.
Τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο είναι γυναίκες, το ποσοστό εργασίας των γυναικών είναι 30% μικρότερο από το αντίστοιχο των αντρών. Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι για να σταματήσει επιτέλους η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Για να υφίσταται στις μέρες μας μια τέτοια αντίληψη και ιδεολογία, σίγουρα κάποιοι, ακόμα και νέοι, είναι οι συνεχιστές της. Για να λειτουργήσει όμως η κοινωνία μας αρμονικότερα, τα δύο φύλα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες. Εμείς, λοιπόν, άντρες γυναίκες, πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσουμε την επικρατούσα, τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες χώρες, άνιση μεταχείριση εις βάρος των γυναικών.
-Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο από αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν. Αυτό που οι νέοι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν προς την υλοποίηση του στόχου 4, είναι να μιλήσουν με μικρότερους ή και συνομήλικους τους, να ακούσουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους και να τους ενημερώσουν πάνω σε ζητήματα όπως η σεξουαλική και η αναπαραγωγική υγεία και ο οικογενειακός προγραμματισμός.
-Περισσότερες από 500.000 γυναίκες, κάθε χρόνο, πεθαίνουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, η εγκυμοσύνη αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15-19 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για τη βελτίωση λοιπόν της μητρικής υγείας, οι νέοι, και ακόμη περισσότερο οι κοπέλες, πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους και επομένως όσο είναι δυνατό να τους αποφεύγουν.
-Κάθε λεπτό, έξι νέοι άνθρωποι μεταξύ 10 και 25 ετών προσβάλλονται από τον ιό του HIV/AIDS. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε από την πλευρά μας είναι να ενημερωθούμε κατάλληλα και έπειτα, τόσο μεμονωμένα αλλά ακόμα περισσότερο μέσα από τη συμμετοχή μας σε οργανώσεις κατά του AIDS, να ενημερώσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε, με στόχο την καταπολέμησή του.
-2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολύνσεις που οφείλονται στην μόλυνση των υδάτων ή στην έλλειψη αποχωρητηρίων, 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται πρόσβασης σε ασφαλώς πόσιμο νερό. Παράλληλα, 2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για το περιβάλλον μας, ζούμε σε αυτό, ας του δίνουμε καθημερινά την ευκαιρία να αναπνέει, μόνο έτσι άλλωστε θα μπορούμε και εμείς να αναπνέουμε.
- Ο τελευταίος στόχος είναι η ευημερία του κόσμου μας. Αν δεν συνεργαστούν οι αναπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ισορροπίας, πώς ολόκληρος ο κόσμος μας θα εξελιχθεί και θα βελτιωθεί;
Οι στόχοι μας αφορούν, η προσπάθεια πρέπει να είναι μαζική και να προέρχεται από κάθε πλευρά, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους πολίτες, άλλωστε πρόκειται για το μέλλον μας.



Αναφορικά με το τι είναι απαραίτητο να γίνει αλλά και το πώς επηρεάζονται και εμπλέκονται οι νέοι στους στόχους της χιλιετίας μπορείτε να διαβάσετε σε:

http://www.ysun-greece.org/4/152/605/, http://www.ysun-greece.org/4/152/607/
http://www.ysun-greece.org/4/152/610/, http://www.ysun-greece.org/4/152/612/
http://www.ysun-greece.org/4/152/614/, http://www.ysun-greece.org/4/152/617/
http://www.ysun-greece.org/4/152/620/, http://www.ysun-greece.org/4/152/621/

No comments: