Thursday, February 5, 2009

Siemens-Το σκάνδαλο των δωροδοκιών

Η υπόθεση Siemens αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο πολυετούς διαφθοράς, που αφορούσε δωροδοκίες προσώπων εξουσίας. Οι χώρες που συμμετείχαν στην «επιχείρηση» της Siemens ήταν πολλές και κάποιες κατέχουν και τις πρώτες θέσεις στον τομέα της Διεθνούς Διαφάνειας. Χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Νιγηρία, η Λιβύη, η Ρωσία, η Αργεντινή, η Ελλάδα και άλλες, έπαιρναν κάθε χρόνο τεράστια ποσά από τη Siemens με αντάλλαγμα να αναλαμβάνει η εταιρία την δημιουργία μεγάλων έργων και την υπογραφή επικερδών συμβολαίων.
Η Siemens είχε την αντίληψη ότι οι παράνομες πληρωμές ήταν ζωτικές για να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα της. Ήταν πεποίθηση της εταιρίας και των στελεχών της ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ενότητα της εταιρίας ζωντανή! Όλη η οργάνωση και οι αξίες τις εταιρίας είχαν διαμορφωθεί πάνω σε παράνομες διαδικασίες δωροδοκιών...
Το τμήμα επικοινωνίας της Siemens συνέχισε τις ίδιες πρακτικές δωροδοκίας για να κλείνει συμβόλαια ακόμα και μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και τις φήμες για διαφθορά. Φαίνεται πως πήρε αυτό το ρίσκο γιατί θεώρησε πως η εταιρία βρισκόταν ήδη σε πολύ άσχημη θέση.Το Communication Division γνώριζε πολύ καλά πως η εταιρία δεν θα εξασφάλιζε συμβόλαια χωρίς παραδόσεις μιζών και δωροδοκίες... έτσι λοιπόν είχε δυο επιλογές: ή θα άφηνε την εταιρία να καταστραφεί ολοσχερώς ή θα συνέχιζε τις «γνωστές» πρακτικές… και επέλεξε την δεύτερη!

Η πρακτική αυτή ομως καθόλου δεν βοήθησε την εταιρία τελικά αφου προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο...το οποιο δύσκολα θα ξεχαστεί! Επιπλέον, επήλθαν και τιμωρίες των υπευθύνων του σκανδάλου...αποδεικνύοντας πως οι ιδιωτικοί μηχανισμοί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί...ορισμένες γορές!!!

No comments: