Monday, February 2, 2009

Σκάνδαλο Siemens

Πολλές οι συζητήσεις για το "φαινόμενο" Siemens και ακόμα περισσότερες οι απορίες που συνεχίζουν να αιωρούνται μετά την αποκαλυψη του σκανδάλου. Ένα καλά οργανωμένο σύστημα δωροδοκιών ξεσκεπάστηκε. Πολλοί ένοχοι πιάστηκαν και ακόμη περισσότεροι ξέφυγαν. Ειδικά στην Ελλάδα όλα καλύφθηκαν γρήγορα και διακριτικά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σκάνδαλα. Το όλο θέμα κράτησε μία εβδομάδα. Μετά όλα ήταν όπως πριν. Και όλα αυτά σε μία εποχή που χτίζει τις βάσεις της πάνω στην ηθική των επιχειρήσεων. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος? Μήπως πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένες πολιτικές κέρδους όπως αυτή της Siemens? Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε κάθε άλλος παρά κέρδος έβγαλε ύστερα από το υπέρογκο πρόστιμο που της επιβλήθηκε. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους οι επιχειρήσεις ότι οι πολιτικές διαφθοράς και δωροδοκιών αποφέρουν γρήγορα κέρδη αλλά σίγουρο χάσιμο. Είτε αποκαλυφθούν είτε όχι έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους πολιτικές έχουν καταστρέψει τεράστιες επιχειρήσεις.
Η διαφάνεια και η επιχειρηματική ηθική κερδίζουν έδαφος και παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα της SIEMENS θα παραδειγματίσει επιχειρήσεις με παρόμοιες τακτικές και θα είναι μία "κακή ανήμνηση". Το μόνο που ελπίζουμε είναι ότι το σύστημα δωροδοκιών και η εταιρική της πεποίθηση περί παράνομου κέρδους ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να φροντίσουμε να παραμείνει εκεί.
Όσοι ενδιαφέρονται για τους εμπλεκόμενους στη χώρα μας μπορούν ανα επισκεφτούν τη σελίδα http://press-gr.blogspot.com/2009/01/siemens_23.html

Σειραγάκη Κλειώ

No comments: