Monday, February 9, 2009

Eταιρική κοινωνική ευθύνη και ωφέλη επιχειρησεών

H εταιρική κοινωνική ευθύνη (EKE), είναι μια έννοια με βάση την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν, σε εθελοντική βάση, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρόκειται για επιχειρήσεις που αποφασίζουν να προχωρήσουν πέρα από τις ελάχιστες νομικές υποχρεώσεις που τις βαρύνουν και οι οποίες απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις, με σκοπό να ανταποκριθούν στις ανάγκες κοινωνικών ομάδων.
Ωφέλη επιχειρήσεων
Η υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας απαιτεί πολύπλοκες και βασισμένες στην συνεργασία λύσεις.
Ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εχουν την βασικη ευθυνη για την επιτευξη των στοχων ειναι προς συμφερον των επιχειρησεων εμπλέκονται όλο και περισσότερο και να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης των κατάλληλων λύσεων, παρά να αποτελούν μέρος του προβλήματος, διαδραματίζοντας ρόλο απλού θεατή
Αυτό το όφελος συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα του γενικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ύπαρξη ευκαιριών για εκμετάλλευση. Η βούληση των επιχειρήσεων για συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας, δεν είναι θέμα μόνο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (corporate social responsibility ), όπως αυτή εμπεριέχεται στις έννοιες της συμμόρφωσης, της διαχείρισης κινδύνου και της φιλανθρωπίας, αλλά είναι και θέμα εταιρικής κοινωνικής ευκαιρίας (corporate social opportunity), όπως αυτή εμπεριέχεται στις έννοιες της καινοτομίας, της δημιουργίας αξίας και της ανταγωνιστικότητας. Η επιτυχία μιας επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργεί, με το κόστος λειτουργίας της, με την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών και κινδύνων.
Όσο αυτό το περιβάλλον θα παραμένει υγειές, το κόστος λειτουργίας θα είναι μειωμένο, οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι θα είναι διαχειρίσιμοι, θα υπάρχουν ευκαιρίες για εκμετάλλευση και άρα, η ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία του κοινωνικού συνόλου, θα παραμένει ζωντανή.

No comments: