Thursday, February 5, 2009

Ευρωπαϊκή Έρευνα για το Περιβάλλον - Τι είπαν οι Έλληνες;


Στο πλαίσιο έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με την αντίληψη των Ευρωπαίων για το περιβάλλον, ερωτήθηκαν μεταξύ άλλων και Έλληνες. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας και προκαλούν εντύπωση:


· Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του Έλληνα όταν ακούει τη λέξη «περιβάλλον» είναι η προστασία της φύσης.


· Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες ανησυχούν για τα υπό εξαφάνιση είδη, τις μεταλλαγμένες τροφές και τη μόλυνση στις αγροτικές καλλιέργειες.


· Λιγότεροι από τους μισούς (48%) δηλώνουν ότι αισθάνονται επαρκώς ενημερωμένοι για το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα οι 6 στους 10 δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά απευθείας για τους τρόπους επίλυσής τους.


· Ακριβώς οι μισοί θεωρούν πιο αξιόπιστους τους περιβαλλοντικούς ΜΚΟ (WWF κλπ.) για την ενημέρωσή τους. Ωστόσο, το εντυπωσιακό 86% επιλέγει τελικά να ενημερωθεί από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.


· 94% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση) πιστεύει ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής.


· 95%, για μια ακόμη φορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., έχει την άποψη ότι το περιβάλλον είναι ίσης σημασίας με τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ σχεδόν οι ίδιοι (93%) ισχυρίζονται ότι το κράτος πρέπει να λάβει και το περιβάλλον υπόψη του, όταν διαμορφώνει την πολιτική του.


· Η Ελλάδα δείχνει να είναι και η μόνη χώρα στην Ευρώπη που φοβάται τόσο πολύ τα πρόστιμα, δεδομένου ότι 2 στους 3 πρότειναν την επιβολή αυστηρών μέτρων- προστίμων ως την πιο αποτελεσματική λύση περιβαλλοντικής προστασίας.


· Οι Έλληνες ανήκουν στις ελάχιστες περιπτώσεις Ευρωπαίων που θεωρούν μεγαλύτερη την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης παρά της κυβέρνησης, για τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων.


· 86% ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν κάποιες προσπάθειες για τη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά μόλις το 9% πιστεύει ότι η προσπάθεια έχει κάποια ουσία, μια και οι υπόλοιποι εξακολουθούν να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία της έρευνας στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/environment/archives/barometer/pdf/report_ebenv_2005_04_22_en.pdf


Σημείωση: Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε το 2005, και περιλαμβάνει τις χώρες που μέχρι πρότινος, αποτελούσαν την Ευρώπη των 25.

No comments: