Monday, February 9, 2009

Επιχειρήσεις..επενδύστε!


Οι «Στόχοι της Χιλιετίας» που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διάσωση του περιβάλλοντος καθώς και στην εύρεση βιώσιμων λύσεων που θα το ανακουφίσουν απ’ όσα έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.


Στη θεωρία έχουν όλοι παραδεχτεί ότι απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς κρατών, εταιριών και του καθενός από εμάς ατομικά. Στην πράξη, όμως, ο δισταγμός είναι ακόμη μεγάλος, και ιδίως από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, παραμένουν προσκολλημένες σε παγιωμένες κουλτούρες και αντιλήψεις πολλών ετών, θεωρώντας υψηλό το ρίσκο επενδύσεων σε νέες μορφές ενέργειας.


Τα νέα πάντως είναι αισιόδοξα, μια και το ελληνικό κράτος προσφέρει πλέον πολύ σεβαστές επιδοτήσεις (της τάξεως του 30-55%) σε όσες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να τολμήσουν τη χρήση φωτοβολταϊκών. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια νέα, εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και την τσέπη τους. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η αρχική εγκατάσταση μιας τέτοιας μεθόδου απαιτεί πολύ υψηλό κόστος. Ωστόσο, εφόσον στην προκειμένη περίπτωση το κράτος δείχνει προθυμία να ενισχύσει όσους δε φοβούνται αυτήν την αλλαγή, και δεδομένου ότι ορισμένες επιχειρήσεις καταναλώνουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, επιβάλλεται οι εταιρίες να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τη συγκεκριμένη επιλογή προτού την απορρίψουν. Μακροπρόθεσμα, άλλωστε, γίνεται απόσβεση των εξόδων της εγκατάστασης, ενώ μετέπειτα προκύπτει και κέρδος, μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.


Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι εταιρίες προς την επίτευξη του Millennium Development Goal για το Περιβάλλον και, φυσικά, προς το δικό τους επιχειρηματικό και οικονομικό όφελος. Οι έννοιες κέρδος και υγιές περιβάλλον δεν πρέπει να αλληλοσυγκρούονται, αλλά να συμπορεύονται, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της θετικής στάσης απέναντι σε έξυπνες καινοτομίες σαν και αυτή. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα, ακολουθώντας το link:

No comments: