Wednesday, February 11, 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ανακύκλωση είναι πιθανά η μόνη απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Κι αυτό το πρόβλημα συνιστάται στο ότι ο πλανήτης μας έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια απειλή για το περιβάλλον (χερσαίο και υδάτινο) και την υγεία μας.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κυρίως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιωτικές εταιρίες υποστηρίζουν προγράμματα ανακύκλωσης.
Όσον αφορά στους πολίτες, τα προβλήματα που εμποδίζουν την αποδοχή της διαδικασίας ανακύκλωσης και ένταξής της στη καθημερινή πρακτική, αφορούν τόσο στις συνήθειες τους όσο και στην έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα υλικά που ανακυκλώνονται.
Όσον αφορά στους φορείς διαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι σχετικά με την επάρκεια των κάδων και την χωροθέτηση τους στην πόλη, την δυσκολία πρόσβασης σ΄αυτούς ή η εμφάνιση σημάτων που να πληροφορούν για τον απαραίτητο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων μας είναι χαρτί. Όμως δεν ανακυκλώνονται όλα, καθώς κάποια περιέχουν και άλλα υλικά, μη ανακυκλώσιμα. Δεν αρκεί λοιπόν να ανακυκλώνουμε, πρέπει να το κάνουμε και με το σωστό τρόπο.
Αυτό που χρειάζεται είναι να κοιτάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες αναζητώντας εκείνο το σήμα που θα μας δώσει την απαραίτητη πληροφόρηση για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του.
Αξίζει να διαθέσουμε χρόνο γι΄αυτό αφού η ανακύκλωση συμβάλλει στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην εξοικονόμηση νερού, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διαφύλαξη της υγείας μας, στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας.
Είναι και δικιά μας ευθύνη να ενημερωθούμε και μετά να δράσουμε.
Ανακυκλώνουμε σωστά, ανακυκλώνουμε τώρα.

No comments: