Thursday, February 5, 2009

The Millennium Development Goals


Ένας από τους 8 στόχους της χιλιετίας (www.un.org/millenniumgoals) αφορά τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας(http://www.un.org/millenniumgoals/2008highlevel.pdf) και τη βελτίωση της μητρικής υγείας.
Είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως στις αναπτυσσόμενες χώρες 1 στισ 75 γυναίκες πεθαίνει από επιπλοκές στη γέννα ενω στις αναπτυγμένες μόλις 1 στισ 7.300. Η διφορά που παρατηρειται είναι τεράστια!!! Επιπλέον, μόνο το 2005--> 500.000 γυναίκεσ πέθαναν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού στις αναπτυσσόμενες χώρες...

Ο 5ος στόχος λοιπόν της χιλιετίασ είναι κατα την περίοδο 1990 με 2015 να επέλθει μείωση της μητρικής θνησιμότητας της τάξεως των 3/4. Μέχρι στιγμής ο σκοπός αυτός δεν έχει εκπληρωθεί καθώς η μητρική θνησιμότητα εχει μειωθεί μόνο κατά 1%. Στόχο αποτελεί επίσης και η καθολική πρόσβαση (εως το 2015) στον τομέα της γυναικολογικής και εμβρυικής υγείας γεγονός που θα οδηγήσει σε υγειής μητέρεσ και ασφαλείσ τοκετούς.

Για να επιτευχθεί ο 5ος αυτός στόχος της χιλιετίας είναι απαραίτητα: -η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα - η γνωστοποίηση στις γυναίκες όλων των μεθόδων αντισύλληψης καθώς και -η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού και -εξοπλισμένων νοσοκομείων.

Στην εκπλήρωση του στόχου οι επιχειρησεις μπορούν να συμβάλουν με πολλουσ τρόπους, όπως με την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών και φαρμάκων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γυναικών, την παροχή καθαρού νερου... κ.α.

Γενικότερα ωφείλουμε ΟΛΟΙ παλεψουμε για την ενθάρρυνση μιας σωστής κοινωνικής πολιτικής και την δημόσια ενημέρωση σχετικά με το θέμα της μητρικής υγείας... Γιατι ο καθένας μας μπορει να βοηθήσει!!!

No comments: